Excedentul comercial al Germaniei s-a redus mult peste așteptările investitorilor în august, deoarece exporturile au crescut într-un ritm mai lent decât importurile, transmite MarketWatch.
Soldul exporturilor și a importurilor de mărfuri a celei mai mari economii a zonei euro a fost de 1,2 miliarde de euro în august, de aproape trei ori mai puțin decât excedentul de 3,4 miliarde de euro din iulie, potrivit datelor biroului german de statistică Destatis, publicate miercuri.
Cifrele sunt cu mult mai slabe decât așteptările economiștilor care prognozau un excedent comercial de patru miliarde de euro în august.
Exporturile germane au crescut cu 1,6% față de luna anterioară, la 133,1 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 3,4% la 131,9 miliarde de euro.
Exporturile către țările Uniunii Europene au scăzut cu 0,8%, în timp ce importurile din aceste țări au crescut cu 2,5%. Exporturile către țări din afara UE au crescut cu 4,7%, iar importurile din aceste țări cu 4,2%, arată datele Destatis.
Excedentul comercial al Germaniei s-a redus semnificativ în ultimele luni, pe fondul reducerii cererii externe care afectează exporturile din puternicul sector de producție al țării. Costul importurilor a crescut, de asemenea, considerabil de la începutul războiului din Ucraina, pe măsură ce prețurile energiei au crescut.
Zona euro pierde teren
La nivelul întregii zone euro, excedent de cont curent (care cuprinde excedentul comercial de la bunuri, precum și excedentul din zona serviciilor) a înregistrat o scădere semnificativă în intervalul T2 2021 – T2 2022, până la 76 de miliarde de euro, echivalentul a 0,6% din PIB-ul zonei euro, față de 330 de miliarde de euro, respectiv 2,8% din PIB-ul zonei euro cu un an înainte, potrivit datelor comunicate miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE).
”Această scădere a fost determinată de o reducere puternică a excedentului la bunuri (de la 386 de miliarde de euro la 84 de miliarde de euro) și, într-o măsură mai mică, de un excedent mai mic la veniturile primare (de la 44 de miliarde de euro la 22 de miliarde de euro). Această evoluție a fost parțial compensată de un excedent mai mare la servicii (în creștere de la 61 de miliarde de euro la 122 de miliarde de euro) și de un deficit mai mic pentru veniturile secundare (în scădere de la 160 de miliarde de euro la 153 de miliarde de euro)”, explică BCE.
Excedentul mai mare pentru servicii s-a datorat în principal creșterii excedentelor de la serviciile de telecomunicații și tehnologia informației (de la 112 miliarde de euro la 141 miliarde de euro), turism (de la 11 miliarde de euro la 37 miliarde de euro) și serviciile de transport (de la 4 miliarde de euro până la 21 de miliarde de euro).
***