2 septembrie, 2022

Încrederea consumatorilor în capacitatea Băncii Centrale Europene (BCE) de a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu a scăzut și mai mult, crescând presiunea asupra decidenților politicii monetare a zonei euro de a acționa agresiv pentru a readuce sub control prețurile, potrivit Politico.

Sondajul băncii centrale privind așteptările consumatorilor publicat vineri arată că anticipațiile inflaționiste pentru următorii trei ani au crescut la 3% în iulie, de la 2,8% în iunie. BCE are o țintă de inflație de 2%.

Așteptările mediane pentru inflație în următoarele 12 luni au rămas neschimbate la 5,0 la sută.


Neancorarea anticipațiilor inflaționiste crește presiunea asupra BCE de a acționa mai agresiv pentru a controla creșterile de prețuri, în contextul în care cifrele din sondajul anterior au fost folosite de decidenții politicii monetare europene drept argumente în favoarea unor creșteri de dobânzi într-un ”pas” mai redus.

Consiliul guvernatorilor BCE se întrunește săptămâna viitoare pentru a decide asupra majorărilor de dobânzi. Așteptările analiștilor sunt ca BCE să opereze o creștere de 75 de puncte de bază a ratelor cheie, după ce inflația din zona euro a urcat în august la 9,1%, spre surprinderea economiștilor.

Inflația de bază, cea care exclude prețurile volatile cum ar fi cele ale energiei și alimentelor, a urcat de la 4% la 4,3% și va reprezenta, potrivit analiștilor, principala preocupare a oficialilor BCE.

Avansul prețurilor din zona euro a fost alimentat în august, în principal, de evoluția inflației la alimentele procesate și la bunuri, dar și serviciile s-au scumpit într-o anumită măsură.


Pe de altă parte, inflația la energie a scăzut pentru a doua lună la rând, în ciuda prețurilor record la energie electrică și gaze, ca urmare a efectului de bază, dar și pe fondul unor prețuri mai scăzute la carburanți.

”Principala îngrijorare este creșterea surprinzătoare a inflației la mărfuri. Creșterea de la 4,5% la 5% a fost mult peste așteptări și alimentează temeri cu privire la efecte de runda a doua generate de prelungirea șocului costurilor materiilor prime”, au punctat specialiștii băncii olandeze ING într-o notă transmisă investitorilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: