SUA au impus joi noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează zeci de companii de apărare rusești, sute de membri ai parlamentului și pe șeful executiv al celei mai mari bănci din stat. Washington vrea să pună tot mai multă presiune pe Moscova din cauza invaziei din Ucraina.
SUA au sancționat joi peste 400 de persoane şi entităţi, printre care oligarhi ruşi, politicieni şi companii de apărare în legătură cu invadarea Ucrainei. Anunțul apare în ziua reuniunilor de la Bruxelles în care liderii occidentali discută răspunsul la război, transmite Reuters.
Departamentul american al Trezoriei a emis de asemenea un ghid care avertizează că tranzacțiile privind aurul care implică Rusia ar putea fi sancționate de autoritățile Statelor Unite, care vor să oprească Rusia de la a ocoli sancțiunile.
„Scopul nostru aici este de a înlătura metodic beneficiile și privilegiile de care Rusia se bucura cândva ca participant la ordinea economică internațională”, a spus un oficial de rang înalt din administrația americană.
SUA și aliații săi au impus câteva runde de sancțiuni, inclusiv asupra celei mai mari bănci din Rusia și asupra lui Vladimir Putin, de când forțele ruse au invadat Ucraina acum aproape patru săptămâni în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la Al Doilea Război Mondial și până în prezent.
Tot joi, SUA au anunţat că sunt gata „să primească până la 100.000 de ucraineni şi alte persoane care fug de agresiunea Rusiei”, se menţionează într-un comunicat al Casei Albe.
De asemenea, Washingtonul va debloca „peste un miliard de dolari în finanţări suplimentare” pentru a întăriutorul umanitar în Ucraina, dar şi pentru a face faţă „impactului grav” al conflictului în alte părţi ale lumii, în special „creşterea netă a insecurităţii alimentare”.
SUA lansează și „Iniţiativa pentru rezilienţă democratică europeană”, cu o finanţare de 320 de milioane de dolari, pentru a susţine libertatea media, rezistenţa socială şi drepturile omului în Ucraina şi ţările vecine, transmite Agerpres.
Rusia, spuns oficialii americani, se va confrunta cu inflație și recesiune care vor exclude țara din topul celor mai mari 20 de economii ale lumii.
***