27 februarie, 2022

În Rusia se înmulțesc gesturile publice de denunțare a războiului ordonat de Kremlin împotriva Ucrainei, acțiuni venite din partea unor personalități din lumea artistică, dar și dinspre industria tech, în paralel cu numeroasele proteste anti-război ce au în fiecare seară în zeci de orașe.

Peste 3.000 de persoane au fost reținute de forțele de ordine în timpul protestelor anti-război, în cele trei zile de demonstrații, conform OVD-Info monitor, organizație ce monitorizează de mai mulți ani abuzurile regimului de la Kremlin.

Autoritățile i-au avertizat pe demonstranți că amenzile penale primite vor fi înscrise în cazierul lor și le vor afecta viitorul.

Scrisoare deschisă a scriitorilor


O scrisoare deschisă către Vladimir Putin și autoritățile Federației Ruse, semnată de câteva zeci de scriitori ruși pentru copii, poeți, traducători, editori, a fost publicată de postul de radio Ecoul Moscovei. „Nu vrem și nu vom vorbi despre o operațiune specială – pentru că acesta este un război”, se arată în textul scrisorii preluate și de Radio Europa Liberă.

„Domnule președinte. Domnilor, deputaților, miniștrilor, senatorilor, facem apel la dumneavoastră pentru că sunteți responsabili pentru acest război. La 24 februarie 2022, forțele armate ruse au invadat teritoriul Ucrainei. Aceasta nu este o operațiune de menținere a păcii, așa cum dumneavoastră. Acesta este un război.

Noi, cetățeni ai Federației Ruse, scriitori pentru copii, editori, traducători, ilustratori, critici, bibliotecari, profesori, cerem încetarea acestei operațiuni militare, a acestui război împotriva Ucrainei. Lucrăm pentru copii, iar poeții și scriitorii știu să povestească și să scrie despre război, ororile și durerea lui. Dar nu vrem și nu vom vorbi despre o operațiune specială, pentru că acesta este un război.

Literatura pentru copii le vorbește copiilor despre viitor, îi pregătește pentru o viață de adult decentă. Nu putem și nu vrem să vorbim cu ei despre viața pe care le oferiți. Angajând Rusia în acest război, îi privezi pe copiii țării tale de un viitor. Cerem retragerea imediată a trupelor noastre de pe teritoriul Ucrainei”.

Directorul unui teatru de stat îl numește pe Putin ucigaș în demisie


Directorul unui teatru de stat din Moscova l-a numit public joi pe președintele rus Vladimir Putin un „ucigaș”, în timp ce a anunțat că va renunța din funcție în semn de protest față de atacul amplu al Rusiei asupra Ucrainei.

„Prieteni, în semn de protest față de invadarea Ucrainei, îmi dau demisia”, a postat pe Facebook Elena Kovalskaya, directorul teatrului Meyerhold.

Kovalskaya a adăugat: „Nu poți lucra pentru un ucigaș și să fii plătit de el”.

„Îmi voi duce proiectele – cele pe care le-am inițiat – până la final, pe bază de voluntariat”, a mai spus Kovalskaya.

Separat, într-un mesaj postat pe Facebook, teatrul Vsevolod Meyerhold i-a mulțumit directoarei Kovalskaya pentru „curaj” și a anunțat că agresiunea necruțătoare a Rusiei în Ucraina „a intrat în conflict tragic cu misiunea noastră”.

„Nu putem să tăcem în legătură cu asta. Mai avem doar asta să spunem: „Nu războiului”. „Războiul este mult mai mult decât lipsă de respect pentru o persoană și este mult mai înfiorător. Războiul este moartea unei persoane, este uciderea oamenilor,” se mai arată în mesajul publicat de angajații teatrului și prezentat de Business Insider.

Petiție semnată de peste 10.000 de angajați din industria tech

Peste 10.000 de angajți din industria tech din Rusia au semnat până sâmbătă seara o petiție în care se cere încetarea războiului din Ucraina. Semnăturile au fost strânse în mai puțin de două zile după ce Natalya Lukyanchikova, care lucrează pentru o mare companie rusă de tehnologie, a creat petiția și a postat-o ​​pe pagina sa de Facebook, scrie Washington Post.

Printre semnatari se numără și angajați ai celor mai importante companii tehnologice din Rusia, inclusiv gigantul rețelelor sociale VK, liderul securității cibernetice Kaspersky Lab și platforma online de recrutare a locurilor de muncă HeadHunter.

„Noi, angajații industriei IT din Rusia, suntem categoric împotriva operațiunilor militare de pe teritoriul Ucrainei inițiate de forțele armate ale Federației Ruse”, se arată în petiție. „Considerăm nejustificată orice manifestare de forță care duce la izbucnirea războiului și solicităm inversarea deciziilor ce ar putea implica inevitabil victime umane de fiecare parte. Țările noastre au fost întotdeauna aproape una de alta. Și astăzi suntem îngrijorați pentru colegii, prietenii și rudele noștri ucraineni.”

Petiția este cel mai recent exemplu de opoziție internă față de invazie, care a fost o surpriză pentru mulți ruși. Unii comedianți proeminenti, personalități de televiziune și analiști politici au vorbit deschis împotriva războiului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: