8 februarie, 2022

Mina de la Turow, Polonia

Comisia Europeană a declanșat marți procesul fără precedent de recuperare a amenzilor impuse de către Curtea de Justiție a UE prin tăierea corespunzătoare a fondurilor alocate, scrie Bloomberg. Este vorba despre sancțiunea de 500.000 de euro pe zi aplicată de CJUE Poloniei, pentru că nu a închis exploatarea minieră de la Turow.

Varșovia încă nu a plătit penalizarea pentru mina de la granița cu Cehia, în pofida cererile transmise de Comisia Europeană și a faptului că termenul de 60 de zile pentru prima factură a expirat pe 18 ianuarie.

CJUE a impus sancțiunea financiară în septembrie, în dosarul deschis de Comisia Europeană după ce Praga a acuzat că mina Turow drenează rezervele de apă din regiunea de graniță.


Varșovia s-a apărat arătând că instalația furnizează combustibil unei centrale electrice din apropiere ce produce până la 7% din sursa de alimentare a țării.

Executivul UE a informat marți autoritățile poloneze că va începe să deducă aproximativ 15 milioane de euro, plus dobânda aferentă, din fondurile bugetare alocate Varșoviei pentru exercițiul financiar 2021 – 2027, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei.

„La efectuarea compensării, Comisia își îndeplinește obligația legală de a încasa penalitățile financiare impuse de instanță în conformitate cu ordinul său din 20 septembrie 2021”, a declarat Balazs Ujvari, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Guvernul polonez a avertizat Comisia că acționează „nelegal” dacă deduce amenda din fondurile UE ce-i revin.


Polonia și Cehia au ajuns săptămâna trecută la o înțelegere ce va ducela încheierea conflictului, dar amenda calculată până în acel moment va trebui plătită, conform Comisei.

Și o amendă de 1 milion de euro pe zi pentru nedesființarea camerei de disciplină pentru judecători

Polonia a mai primit din partea CE și un ultimatum de 45 de zile pentru a plăti o amendă zilnică de un milion de euro legată decisă anul trecut de CJUE din cauza refuzului de a desființa contriversata cameră disciplinară pentru judecători, organism înființat în cadrul reformei justiției concepute de principalul partid de guvernare, PiS.

Varșovia riscă, de asemenea, să piardă peste 130 de miliarde de euro din bugetul pe șapte ani al blocului comunitar, după februarie, când se așteaptă ca UE să lanseze noul său mecanism de stat de drept pentru erodarea independenței justiției sale.

De asemenea, Bruxelles-ul reține cererea Poloniei de 36 de miliarde de euro din fondurile alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență post-COVID-19, din cauza problemelor legate de statul de drept.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: