7 septembrie, 2021

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să își interconecteze direcțiile de sănătate, iar datele sunt încărcate în cloud asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Urmează ca și spitalele din cele 3 județe să fie înregimentate în acest sistem, iar după operaționalizarea PNRR să fie cumpărate soluții eHealth de gestionare a fluxurilor de date.


Ținta finală este aceea de a folosi soluții inteligente pentru o maximă eficiență a sistemului: în afara utilizării specifice pentru fiecare caz, se așteaptă ca sistemul să furnizeze analize și statistici, în baza cărora vor fi fundamenta ulterior deciziile din domeniu.

Autoritățile vor putea observa problemele de sănătate ale populației, nevoile sistemului, vor putea fi identificate tipare și va putea fi evaluată performanța serviciilor oferite de o secție, un medic etc.

Protocolul de constituire al Alianței Vestului pentru Sănătate Publică a fost semnat la data de 21 iulie, cu scopul de a implementa o strategie de sănătate în Regiunea Vest. Strategia are mai multe componente strategice construite în jurul unui pilon central: Digitalizarea DSP-urilor și implementarea de soluții inteligente de eHealth.

Aplicații unice în 3 județe

“Suntem printre cele mai sigure instituții în ceea ce privește infrastructura IT. Documentele vor fi urcate în cloud STS, cu backup la tot se lucrează în DSP-uri, internet asigurat de STS, comunicarea VPN, nu mai folosim ați provideri. Nu suntem vulnerabili la viruși, la atacuri… Toate sunt făcute cu zero fonduri, pentru că nu avem fonduri. Așteptăm să accesăm banii PNRR”, a declarat pentru CursDeGuvernare Horea Timiș, directorul DSP Arad.


Platforma digitală va facilita punerea în comun a informațiilor între autoritățile de sănătate publică și transmiterea rapidă a informațiilor colectate de diferiți agenți, pentru coordonarea serviciilor de asistență medicală și pentru tratamentul global al pacientului. Va permite schimbul de date electronic între profesioniști și transferul rapid al pacientului acolo unde poate fi cel mai bine tratat.

Unul dintre proiectele pregătite pentru fondurile europene este un pilot centrat pe pacienți, prin care aceștia vor găsi mai ușor serviciile medicale de care au nevoie sau pe care le consideră potrivite lor, în spitalele ce fac parte din Alianță.

Va exista o singură aplicație cu ajutorul prin care se va face rezervarea online, astfel încât nu va mai fi nevoie de navigarea prin site-urile fiecărui spital.

Finanțare europeană pentru digitalizarea Sănătății

Investiția în sistemul unitar eHealth este cuprinsă în PNRR pentru a sprijini reforma managementului serviciilor de sănătate și a resurselor umane din sănătate. eHealth va oferi instrumente digitale moderne ce pot sta la baza politicilor de sănătate bazate pe informații exhaustive și va permite definirea și implementarea unui cadrul de performanță în sistemul de sănătate.

Pe lângă finanțarea unui sistem integrat destinat platformei electronice a Casei Naționale de Sănătate (CNAS), în PNRR sunt prevăzute 100 de milioane de euro în investiţii în sistemele informatice şi în infrastructura digitală a unităţilor sanitare publice.

Digitalizarea sistemului național de Sănătate beneficiază de alocări totale de 400 milioane euro prin PNRR. Aceste fonduri sunt împărțite astfel:

  • 100 de milioane de euro pentru refacerea platformei informatice
  • 70 de milioane de euro pentru digitalizarea celorlalte instituţii din domeniul sănătăţii: MS, DSP, INSP, Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Hematologie
  • 100 de milioane de euro: Investiţii în sistemele informatice şi în infrastructura digitală a unităţilor sanitare publice
  • 100 de milioane de euro pentru Telemedicină
  • 30 de milioane de euro pentru asistenţă tehnică pentru dezvoltarea şi integrarea soluţiilor de sănătate digitală.

Redimensionarea și tandardizarea Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS), cum menționează PNRR, şi digitalizarea a 60 de institutii cu atribuţii în domeniul sanitar aflate în subordinea Ministerului Sănătății, ambele cu termen până în semestrul II din 2023.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: