15 martie, 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) a promis să majoreze ”semnificativ” ritmul de achiziție a obligațiunilor din zona euro, strategie care riscă să amplifice o evoluție divergentă a randamentelor din Europa față de cele din SUA, capitalul riscând ”să fugă” din UE dacă Rezerva Federală (Fed) americană nu se va angaja la rândul său la politici monetare mai laxe în cadrul ședinței din această săptămână, scrie Bloomberg.

Diferența dintre randamentul titlurilor americane de Trezorerie și echivalentul lor german a ajuns deja la cel mai ridicat nivel de dinaintea șocului generat de pandemie, evoluție de reflectă contrastul dintre reziliența economiei americane pe fondul unei campanii de vaccinare de succes și revenirea anemică a UE. Specialiștii avertizează că această evoluție a costurilor de finanțare de pe cele două mari ale Atlanticului s-ar putea accentua în continuare, având în vedere angajamentul BCE de săptămâna trecută de a interveni în piață pentru a menține randamentele scăzute.

Evoluția divergentă prezintă o serie de provocări pentru decidenții politicii monetare. Un prim element de risc îl reprezintă o potențială reorientare a investitorilor către obligațiuni americane în defavoarea celor europene, care au randamente mai mici, aspect care ar pune și mai multă presiune pe BCE de a majora și mai mult achizițiile pentru a ține dobânzile sub control. Un alt element cu impact asupra dinamicii obligațiunilor îl reprezintă pachetul de relansare economică anunțat de președintele Joe Biden, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari. Anunțurile despre implementarea unui astfel de pachet au dus, în general, la o creștere a randamentelor obligațiunilor.


„Speranța este că, după trimestrul următor, schema recuperării va fi suficient de clară încât economia să reziste la randamente mai mari ale obligațiunilor”, este de părere Antoine Bouvet, strateg senior la ING Groep NV. În opinia sa, decalajul de randament titlurile americane de 10 ani și obligațiunile germane se va extinde la peste 200 de puncte de bază de la aproximativ 190 în prezent.

În urma ședinței de politică monetară de săptămâna trecută, Christine Lagarde, președintele BCE, a anunțat că instituția va crește ritmul de cumpărare de active în cadrul programului lansate în pandemie. Cu toate că nu a fost înaintată o sumă, specialiștii au avertizat că achizițiile scăzuseră la 11,9 miliarde de euro recent, față de media săptămânală de 18 miliarde de euro din trecut. Economiștii băncii credit Agricole anticipează că BCE va majora achizițiile la 25 de miliarde de euro.

Cel puțin la nivelul zonei euro, anunțul BCE pare a fi produs efecte. Randamentele obligațiunilor germane pe 10 ani au atins joi nivelul minim al ultimelor trei săptămâni. Cele din Italia au scăzut cu 11 puncte de bază, până la 0,57%, reducând diferența de randament față de bondurile germane la 92 de puncte de bază, aproape de cel mai scăzut nivel din 2015.

Pe de altă parte, revenirea economiei zonei euro este așteptată să se producă într-un ritm mai lent. Economia americană, spre exemplu, ar urma să recupereze pierderile generate de pandemie până la jumătatea acestui an, un motor important fiind pachetul de relansare anunțat de noul președinte.


Diferența-cheie între pachetul american de măsuri ”și stimulentul nostru fiscal masiv de aici, din Europa, este că există un pic de decalaj între cele două”, a spus Lagarde, adăugând că programul european este ”extrem de important” pentru relansarea economiei.

Analiștii se așteaptă ca Fed să acționeze pentru a pune capăt tendinței de creștere a randamentelor obligațiunilor, în sensul accelerării stimulentelor monetare.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: