Biocide și echipamente medicale de protecție pentru personalul medical (măști și combinezoane), ar putea fi produse de săptămâna viitoare în România, a anunțat luni ministrul Economiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat TVR.
Statul le va acorda ajutor companiilor care doresc să-și reprofileze liniile de fabricație și să producă aceste materiale esențiale pentru combaterea noului coronavirus. De asemenea, autoritățile vor accelera procedura de acreditare pentru aceste firme.
În acest moment, în România nu se produce nicio mască sanitară, iar fabricarea biocidelor a încetat după scandalul Hexi Pharma, declanșat ulterior incendiului de la Club Colectiv.
Farmec Cluj, cel mai mare producător autohton de produse cosmetice, a făcut o cerere pentru a putea produce biocide și marți va primi autorizația, a explicat ministrul Economiei, care a discutat luni cu ministrul Sănătății, pentru a debloca situația.
(Citiți și: „Cum face România tranșee în fața Covid-19: Echipamentele sunt de la criza de Ebola, stocurile de rezervă sunt zero, miercuri încep achizițiile în regim de urgență”)
Producția va începe săptămâna aceasta și va rupe dependența de importuri pe acest segment al biocidelor necesare spitalelor, dar și populației.
Pentru măști și combinezoane rămâne problema materialelor
Mai multe firme de confecții s-au oferit să-și reconfigureze linia de producție pentru măști sanitare și combinezoanele necesare în unitățile medicale.
Există o problemă cu obținerea materialelor, dar ministrul Economiei este optimist că se vor identifica soluții curând și săptămâna viitoare vor fi produse primele măști și combinezoane: ”Avem linii de producție, am foarte multe solicitări la Minister pentru aceste schimbări. Problema noastră este să găsim materialele. Pentru măștile de protecție este ceva mai ușor, dar tot problema materialului rămâne. Am convingerea că în această săptămână vom găsi materialele și imediat ne vom apuca de lucru. În câteva zile vom produce măști de protecție în România.”
Compania Unifarm va continua să importe aceste produse, pentru a exista certitudinea că România nu rămâne fără stocuri, a mai explicat Virgil Popescu.
„Cred că această criză ne-a trezit și pe noi și pe cei din Europa și mai cred că am înțeles cu toții cât este de important să producem materiale vitale în țara noastră. Importurile din China, ați văzut ce s-a întâmplat, s-au tăiat brusc. Cred că este momentul să repornim industria esențială în România. Nu vorbim doar despre materiale sanitare, vorbim despre toate produsele de care are nevoie o țară în situație de criză”, a mai declarat ministrul Virgil Popescu.