Pieţele financiare ca şi marii bancheri, inclusiv din băncile centrale ale lumii, arată o îngrijorare tot mai mare privind impactul epidemiei coronavirus asupra economiei Chinei, a doua cea mai mare din lume şi, în consecinţă, asupra economiei globale.
Regiunea economică din jurul focarului epidemic de la Wuhan, oraşul supranumit Chicago al Chinei, este izolată.
Companiile chineze şi-au prelungit inactivitatea după anul nou tradiţional, transporturile au fost reduse, iar companiile străine şi-au redus activitatea în China, ori chiar şi-au oprit-o, aşa cum a decis lanţul Ikea.
Astfel încât, a crescut temerea că încetinirea economică a Chinei ar putea fi accentuată, amplificând aceeaşi tendinţă care deja se manifestă la nivel global.
Marii bancheri se îndoiesc de creşterea economică
Băncile de investiții deja estimează dimensiunile impactului. Analiștii de la Citi și-au redus prognoza privind creșterea economiei chineze în 2020 până la 5,5%, de la un 5,8% anterior.
Iar dacă J.P. Morgan Asset Management spune doar că „impactul economic va fi determinat de gradul de extindere a economiei, un economist din chiar aparatul guvernamental chinez pronunţă estimări şi mai drastice decât ale Citi, de reducere a creşterii chineze.
„Creşterea în primele trei luni din acest an ar putea fi de aproximativ 5%, dar nu putem exclude posibilitatea de a se situa sub 5%”, spune Zhang Ming, de la Academia chineză de Ştiinţe Sociale a Chinei.
Ritmul de creștere a PIB-ului Chinei s-a redus deja, anul trecut, până la minimul din aproape ultimii 30 de ani, de 6,1%. În acest răstimp au avut loc cinci perioade de recesiune globală, fapt care justifică zicala potrivit căreia o creștere de 6% în China înseamnă recesiune în restul lumii.
Mai mult, liderii politicilor monetare a două dintre cele mai influente bănci centrale din lume au confirmat temeiurile îngrijorărilor, prin propriile avertismente privind riscurile economice globale ale epidemiei coronavirus, iar analiștii marilor bănci ale lumii își reduc perviziunile privind economia chineză.
Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve, banca centrală a SUA, a inclus impactul epidemiei printre riscurile de încetinire a economiei globale (respectiv a celei americane).
(Citiţi şi: „Banca centrală a SUA menţine dobânda de referinţă. Economiştii se aşteaptă la încetinirea creșterii economice”)
Masayoshi Amamiya, viceguvernatorul Băncii Japoniei, consideră că impactul epidemiei corona virus asupra economiei globale ar putea fi mai mare decât cel al epidemiei SARS, din 2002 – 2003, pentru că economia Chinei are acum o pondere mult mai mare în cea a lumii, potrivit Reuters.
Implicaţiile ar putea fi „realmente fără precedent. Efectele economice pot fi mult la mari decât cele ale SARS. Wuhan este un centru industrial major şi dacă îl opreşti, practic, complet, efectoel vor fi majore”, spune şeful diviziei asiatice a Oxford Economics, Louis Kuijs, citat de New York Times.
Pieţele se grăbesc să marcheze profiturile din creşterile anterioare
Pieţele europene şi-au continuat declinul, joi, iar analiştii văd indicii pieţei americane de asemeni în scădere, după ce şi-au tot depăşit maximele istorice, în ultimii ani.
Graba cu care investitorii încasează, prin vânzări consistente de acţiuni, profiturile din creşterile anterioare alimentează suspiciunile că pieţele ar putea profita de un pretext precum epidemia coronavirus, ca să descarce presiunile aprecierilor exagerate anterioare. Ceea ce ar putea anunţa panta descendentă a unui nou ciclu economic.
Semnele unei recesiuni globale nu sunt noi. Analiştii semnalau, în vara trecută, un eveniment rar pe piaţa titlurilor de stat americane, care nu s-a mai produs, în ultimii 40 de ani, decât cu circa un an înaintea declanșării recesiunii, ultima oară în 2007, după care a urmat seria de falimente bancare din SUA și recesiunea certificată oficial cu falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.
(Citiţi şi: „Cotațiile titlurilor de stat americane semnalează pericolul, la fel ca în 2007: Investitorii încep să parieze pe recesiune”)
Indicele pan –european STOXX 600 a pierdea 0,9%, joi dupăamiază, în timp ce indicii pieţelor de la Frankfurt, Londra şi Paris scădeau cu 1,2% până la 1,4%.
Indicele global MSCI, care urmăreşte evoluţia pieţelor din 49 de ţări, cădea cu 0,5%.
Ca de obicei în condiţii nefavorabile, lichidităţile din vânzările de acţiuni se orientează spre active mai sigure, precum obligaţiunile (mai ales germane).
Randamentele titlurilor de stat germane şi americane pe 10 ani scădeau, de asemeni, indicând cererea mai mare pentru acestea (randamentele obligaţiunilor sunt invers proporţionale cu preţurile).
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se afla, de asemenea, într-a patra zi consecutivă de scădere, cu indicele de referinţă BET revenind sub pragul de 10.000 de puncte, care abia fusese atins pentru prima dată din 2007 încoace, la începutul anului.