Federal Reserve (FED), sistemul de bănci de emisiune al SUA care operează ca bancă centrală, a decis miercuri seară să menţină neschimbate ratele dobânzilor de referinţă la 1,50 – 1,75%, contând pe o „creştere economică moderată”.
Pe de altă parte, economiştii se aşteaptă ca datele Departamentului de Comerț american să arate, joi, economia SUA a încetinit în 2019. Un sondaj Reuters a ajuns la o medie a estimărilor de creștere de 2,5%, față de 2,9% din 2018 și mult sub ținta de 3% promisă de președintele Donald Trump.
Este, totuși, al 11-lea an de creștere economică în SUA, cea mai lungă perioadă de ascensiune din istoria țării.
Președintele FED, Jerome Powell, declarase că FED consideră„ poziția actuală a politicii monetare este pentru a susține creșterea economică, o piață a muncii puternică și o inflație spre ținta noastră de 2%”.
Totodată, Jerome Powell a constatat că există semen că creșteera economică globală s-ar fi stabilizat, diminuând incertitudinile privind politicile comerciale – argumentele care au determinat FED să reducă dobânzile de trei ori anul trecut.
Șeful FED nu a uitat să menționeze posibilile riscuri asupra creșterii economice pe care epidemia de grupă coronavirus pe spune asupra creșterii.
Pe de altă parte, deşi condițiile economice se vor fi îmbunătățit în urma celei dintâi faze a acordului comercial cu China, economiștii nu văd o stimulare în consecință a economiei SUA. Valoarea tarifelor încă valabile asupra importurilor din China se ridică la 360 de miliarde de dolari.
Casa Albă a susţinut că reducerea impozitului pe profitul companiilor dela 35% la 21%, ca şi reducerea deficitului comercial va stimula creşterea produsului intern brut până la 3%.
Totuşi, este probabil ca, după alegerile prezidenţiale, războiul comercial să continue, potrivit economiştilor citaţi de Reuters.