Comisia Europeană a anunțat joi că a aplicat amenzi în valoare totală de 1,07 miliarde de euro băncilor Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan și Royal Bank of Scotland (RBS).
Amenzile au fost dictate pentru manipularea pieței valutare pentru 11 valute: euro, lira sterlină, yenul japonez, francul elveţian, dolarul american, dolarul canadian, dolarul australian, dolarul neozeelandez, coroana daneză, coroana norvegiană şi coroana suedeză, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.
Banca elveţiană UBS a fost cea de la care a plecat investigația europeană după ce aceasta a informat executivul comunitar de existenţa celor două carteluri înfiinţate de Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan şi Royal Bank of Scotland.
UBS a fost la rândul ei investigată de autoritățile elvețiene, în 2014, pentru posibilă manipulare a ratelor de schimb. În ”lotul” băncilor cercetate s-au numărat: RBS, Barclays, UBS, credit Suisse, Zuercher Kantonal Bank, Julius Baer, JP Morgan şi Citigroup.
Conform anunțului făcut joi de către Comisia Europeană, o primă decizie emisă impune o amendă totală de 811 milioane euro băncilor Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), Citigroup și JPMorgan. O a doua decizie impune o amendă totală de 257 milioane euro pentru Barclays, RBS și MUFG Bank.
UBS Group, BNP Paribas și Royal Bank of Scotland Group (RBS), au fost investigate și în Statele Unite, în 2017, pentru posibilă manipulare a pieței titlurilor de stat americane.
Cele mai mari amenzi au fost aplicate băncilor americane Citigroup (311 milioane de euro) şi JP Morgan (229 milioane de euro).
Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: “Companiile și oamenii depind de bănci pentru a face schimb de bani pentru a efectua tranzacții în țări străine. Activitățile de tranzacționare pe „spot” valutar sunt una dintre cele mai mari piețe din lume, în valoare de miliarde de euro în fiecare zi. Astăzi am amendat Barclays, Banca Regală a Scoției, Citigroup, JPMorgan și MUFG Bank, iar aceste decizii trimit un mesaj ferm că executivul comunitar nu va tolera comportamentul manipulativ în niciun sector al piețelor financiare. Comportamentul acestor bănci a subminat integritatea sectorului, în detrimentul economiei europene și al consumatorilor”.