Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, transmiterea unei solicitări către guvern pentru abrogarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei, cu excepţia propunerilor care au venit din partea Consiliului (cele referitoare la perioada necesară la INM).
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii”, a hotărât CSM, înainte de a-și trimite repreznetanți la discuțiile cu premierul Viorica Dăncilă.
Decizia a fost luată cu 12 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și un vot nul.
De asemenea, Lia Savonea, președintele CSM, a fost desemnată să reprezinte Consiliul la discuțiile cu premierul Viorica Dăncilă, unde căreia va trebui să-i prezinte această decizie a plenului, de la care ar trebui să înceapă dialogul.
Trei asociaţii ale magistraților, respectiv “Forumul Judecătorilor din România”, ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ”Iniţiativa pentru Justiţie”, au anunţat deja că nu participă luni la discuţiile de la sediul Guvernului, precizând că dialogul trebuia iniţiat anterior emiterii ordonanţei de urgenţă, iar acum singura soluţie este abrogarea acesteia.
Este foarte posibil să meargă la Palatul Victoria Elena Iordache, președinta controversatei Asociații a Procurorilor din România, organizație din care s-au retras mai mulți membri exact din cauza poziției conducerii.
Ea este procurorul din Parchetul General pe care l-a vizitat săptămâna trecută ministrul Justiției, Tudorel Toader. Cei doi au fost colegi de facultate, potrivit unor publicații.
Asociația consideră pozitive modificările aduse de OUG 7 și a îndemnat magistrații, printr-un comunicat, la calm și la încetarea acţiunilor de protest.
Viorica Dăncilă: Nu vom renunța la această OUG
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, după ședința Biroului Politic al PSD, că Executivul nu va abroga OUG 7/2019 prin care au fost modificate legile Justiției. Ea a explicat că ordonanța ar putea fi, însă, modificată, dacă o vor convinge argumentele magistraților.
“În primul rând, am vrut această întâlnire pentru a asculta care sunt nemulţumirile. Astăzi (luni n.r.) sper ca cei care au nemulţumiri, care au ieşit în spaţiul public şi au exprimat aceste nemulţumiri, să vină la întâlnire la Palatul Victoria, să vedem cum justifică.
Vreau să subliniez că nu vom renunţa la această OUG.
Am spus mereu că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la lucrurile bune, din dorinţa unora de a face acest lucru. Eu cred că dialogul trebuie purtat înainte de ministrul de resort. Prim-ministru poartă acest dialog atunci când apar nemulţumiri în spaţiul public. Eu am înţeles că domnul ministru a avut discuţii. Vom vedea la această reuniune în ce au constat aceste discuţii. Justiţia trebuie să fie puternică şi independentă, dar în acelaşi timp fiecare cetăţean trebuie să respecte legea”, a declarat Viorica Dăncilă.
Începând de joi, mai multe instanțe și parchete din țară și-au convocat adunările generale și au aprobat formele de protest la care vor apela după OUG 7 – cele mai multe au hotărât suspendarea activității, pe diferite perioade, cu excepția urgențelor.
Luni s-au alăturat acestor proteste și cei din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), așa-numitul Parchet Antimafia, care au decis suspendarea activității câte patru ore în fiecare zi, până pe 8 martie.
Decizia este una fără precedent în istoria instituției și a fost luată cu o majoritate de 221 voturi, din totalul de 231 procurori prezenți.