Familia care adoptă un copil din sistemul de protecție va primi un stimulent de 1,20 ISR (adică 600 de lei, valoarea ISR fiind anul acesta de 500 lei) pentru copii care au o vârstă cuprinsă între 3 și 6 ani, sau care au un grad de handicap ușor sau mediu, sau care fac parte dintr-un grup de doi frați adoptabili împreună.
Măsura este prevăzută într-un proiect ce intenționează declararea mai rapidă a adoptabilității copilului. Proiectul este pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii și conține noi stimulente financiare care să susțină decizia un eifamilii de a adopta.
Stimulentele financiare cresc progresiv și vizează susținerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap ori care
fac parte dintr-un grup de frați.
Potrivit acestui proiect, suma de 1,20 ISR se majorează cu 50% pentru cazul în care la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviințare a adopţiei copilul se afla în una din următoarele situații:
- a) avea împlinită vârsta de 7 ani;
- b) era încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA;
- c) face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.
În situația în care copilul adoptat întrunește două dintre condițiile menționate mai sus, cuantumul indemnizației se majorează cu 25% și respectiv cu 50% în plus, dacă toate cele trei condiții menționate sunt întrunite.
Sprijinul financiar se acordă până la dobândirea capacității depline de exercițiu de către copilul adoptat și numai dacă nu a intervenit desfacerea sau declararea nulităţii adopţiei.
La cererea adoptatului, exprimată după dobândirea capacității depline de exercițiu, dacă acesta își continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învățământ de zi, sprijinul financiar poate fi acordat pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăși vârsta de 26 de ani.
Alte măsuri financiare:
- Adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulți copii beneficiază, pentru fiecare copil adoptat, de decontarea sumelor care reprezintă cheltuielile efectuate pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării/reabilitării copilului, prestate în conditiile legii, în limita sumei de 1500 lei pe an. În situațiile în care cuantumul sumei necesare pentru acoperirea integrală a serviciilor de recuperare recomandate depășește cuantumul decontat prin lege, diferența poate fi suportată de către angajatorii adoptatorului, persoane juridice de drept public sau privat; cheltuielile efectuate de către persoanele juridice de drept privat se deduc din impozitul pe venit aferent anului în care aceste cheltuieli au fost efectuate.
- Decontarea cheltuielilor de transport și cazare realizate de adoptator sau familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorului/adoptatorilor, în limita unei sume de 200 de lei/zi/persoană. Perioada pentru care se acordă decontarea acestor cheltuieli este de maxim de 10 zile, concomitente sau
succesive, din durata totală a procedurii de potrivire practică.
Autoritățile vor verifica anual modul în care sunt utilizate de către adoptator/familia adoptatoare sumele acordate cu titlul de sprijin financiar și va întocmi un raport în acest sens.