Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) cere Guvernului să ia măsuri prin care să rezolve situaţia pensionarilor afectaţi de reglementarea privind contribuţiile de sănătate și avertizează că un nou val de litigii ar duce la blocarea activităţii secţiilor de soluţionare a conflictelor de muncă, se arată într-un comunicat emis duminică de UNJR.
„Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) constată cu îngrijorare că în urma publicării în Monitorul Oficial a Deciziilor cu nr. 223 şi 224 din data de 13.03.2012 ale Curţii Constituţionale, instanţele judecătoreşti au fost asaltate cu cereri din partea pensionarilor prin care se solicită să le fie restituite sumele încasate cu titlu de CASS. În condiţiile în care la acest moment instanţele de judecată au de soluţionat un număr foarte mare de dosare, ceea ce afectează celeritatea desfăşurării proceselor, un nou val de litigii ar duce la blocarea activităţii la nivelul secţiilor specializate în soluţionarea litigiilor de muncă”, arată UNJR, citată de Mediafax.
Prin măsurile „de ordin legislativ şi administrativ” solicitate Guvernului s-ar evita cheltuielile imense care vor fi generate de aceste litigii, precum şi blocarea activităţii instanţelor de judecată, consideră UNJR.
Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.
În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.
Însă o recentă decizie a Curții Constituționale impune Guvernului să modifice metodologia de incasare a copntribuției la sanatate, în cazul pensiilor de peste 740 de lei, astfel încât taxarea cu 5,5% sa nu se mai faca asupra intregii pensii, ci doar asupra sumei care depășește pragul de 740 de lei.
Ce mai spune UNJR:
- „UNJR reaminteşte Guvernului României, şi în special ministrului justiţiei, domnul Cătălin Marian Predoiu, că este responsabil pentru asigurarea funcţionalităţii justiţiei ca serviciu public, astfel că este momentul să se implice activ în vederea identificării măsurilor necesare pentru gestionarea acestei situaţii, responsabilitatea Domniei Sale fiind deopotrivă faţă de cetăţenii pensionari cărora trebuie să le asigure respectarea drepturilor lor legale, cât şi faţă de sistemul judiciar, căruia trebuie să îi asigure condiţiile materiale şi logistice pentru a putea funcţiona în mod eficient”.
- „Reamintim CSM că împarte cu Ministerul Justiţiei responsabilitatea pentru asigurarea funcţionalităţii sistemului judiciar, astfel încât este momentul să acţioneze concret în acest sens. În acest moment este nevoie nu de declaraţii incurajatoare sau de exerciţii de imagine, ci de măsuri urgente şi ferme pentru gestionarea acestei situaţii care poate deveni extrem de păgubitoare atât pentru cetăţeni cât şi pentru sistemul judiciar”.