9 noiembrie, 2017

Comisia Europeană (CE) şi-a revizuit, în sus, estimările referitoare la creşterea economiei în 2017 şi 2018 până la 5,7%, iar a deficitului bugetar până la 3,9% în 2018. Totodată a avertizat că incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creşterea economică, potrivit unui raport publicat joi.

Previziunile din primăvară indicau un avans al PIB de 4,3%.

Şi creşterea economică pentru 2018 a fost revizuită în sus, până la 4,4%, de la 3,7% cât fusese prognozată în primăvară.


Creşterea reală a PIB a accelerat în 2017, susţinută în principal de consumul privat. Ritmul de creştere a PIB va încetini dar va rămâne peste potenţial. Consumul privat este preconizat să încetinească în 2018, pe măsură ce inflaţia va afecta veniturile disponibile, dar este aşteptat să fie în continuare principalul motor al creşterii. Mai mult, investiţiile sunt preconizate să crească ca urmare a reluării implementării proiectelor finanţate de fonduri de la UE”, spune raportul Comisiei Europene.

Deficitul bugetar consolidat ar urma să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult până la 3,9% din PIB şi să ajungă la 4,1% în 2019.

Deficitul bugetar este preconizat să crească ca urmare a majorării salariilor în sectorul public preconizate în Legea salarizării unitare. Ca o consecinţă a relaxării fiscale şi a creşterii decalajului dintre PIB-ul realizat şi PIB-ul potenţial, deficitul structural al României este preconizat să crească de la 2,2% din PIB în 2016 la aproximativ 3,3% în 2017 şi aproape 4,6% în 2019. În pofida creşterii economice puternice, raportul datorie/PIB ar urma să crească de la 37,6% din PIB în 2016 la 40,5% din PIB în 2019”, spune sursa citată.

Totodată, „posibila înăsprire a politicii monetare a BNR, ca răspuns la presiunile inflaţioniste, ar putea afecta perspectivele pentru investiţiile private şi exporturi. De asemenea, investiţiile ar putea fi afectate negativ dacă Guvernul va reduce şi mai mult investiţiile publice pentru a-şi atinge ţintele bugetare. Creşterea costurilor cu mâna de lucru, ca urmare a faptului că majorarea salariilor depăşeşte creşterea productivităţii, ar putea afecta exporturile României. La nivel general, incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creşterea economică”.


Economia UE urmează să depăşească aşteptările, cu o creştere solidă de 2,3% în acest an (faţă de 1,9% cât estima în primavară).

Economia zonei euro este pe cale să crească în acest an în ritmul cel mai rapid din ultimul deceniu, cu o previziune de creştere a PIB-ului real de 2,2%. Aceasta depăşeşte substanţial previziunile de primavară (1,7 %). Comisia Europeana se aşteaptă ca creşterea economica să se menţină atât în zona euro, cât şi în UE la 2,1% în 2018 şi la 1,9% în 2019 (previziunile de primavară pentru 2018 mizau pe o creştere de 1,8% în zona euro, 1,9% în UE)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: