luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 mai, 2022

Conform unui sondaj eJobs, respondenţi îşi caută un job și ar accepta un loc de muncă mai bun dacă s-ar ivi oportunitatea, scrie Agerpres.

Deficitul de candidaţi se adânceşte şi mai mult odată cu revenirea pieţei muncii la nivelul prepandemic, de la începutul anului fiind publicate aproape 165.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 71% mai multe comparativ cu 2020.

Întrebaţi de ce ar schimba actualul job, peste jumătate (52%) menţionează un salariu mai mare, în timp ce 16% ar alege un loc de muncă unde să poată evolua în carieră şi cu proiecte care să-i motiveze.


În acelaşi timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multă flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multă stabilitate. De asemenea, 4,5% ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri şi colegi, iar 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.

„Reanimarea pieţei muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj celor care aveau nemulţumiri legate de jobul curent. În acest moment, piaţa este clar în favoarea candidaţilor, ceea ce le oferă şi legitimitate la negociere atunci când îşi schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile şi industriile. În continuare factorul financiar primează: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe români să facă o schimbare de job. Poate şi mai important însă e faptul că o mărire salarială e şi prima care i-ar face să reconsidere o eventuală demisie”, a declarat Raluca Dumitra, head of Marketing eJobs România.

Sondajul relevă faptul că peste jumătate dintre români (55%) ar reconsidera decizia de plecare dacă ar primi o mărire de salariu la jobul actual. Cei mai mulţi dintre respondenţi (67%) nu şi-ar mai da demisia dacă li s-ar mări salariul cu minimum 20%.

Un alt aspect interesant este faptul că flexibilitatea e al doilea lucru care i-ar întoarce din drum pe angajaţii decişi să-şi dea demisia. Datele celui mai recent sondaj eJobs arată că românii îşi doresc tot mai mult să aibă controlul programului de lucru sau al locului de unde îşi desfăşoară activitatea, creşterea flexibilităţii la job fiind menţionată de 13% dintre respondenţi drept un motiv pentru care ar decide să rămână la locul curent de muncă.

Peste o treime din respondenţi doresc să păstreze programul de lucru tradiţional de 8 ore/5 zile pe săptămână, dar cu posibilitatea de a-şi alege intervalele de lucru. Aproape 25% şi-ar dori să poată să lucreze şi de acasă câteva zile pe săptămână, în timp ce peste 20% ar vrea să lucreze numai de acasă. În acelaşi timp, pe 17% din angajaţi scurtarea săptămânii de lucru la 4 zile i-ar întoarce din drum dacă ar fi hotărâţi să-şi dea demisia.

„Candidaţii au devenit mai selectivi când vine vorba despre schimbarea locului de muncă, având în vedere că au la dispoziţie mai multe oportunităţi decât aveau în perioada pandemică. Deşi 59% dintre respondenţi sunt calculaţi şi fac schimbări profesionale doar când au un plan de rezervă, trebuie să ţinem cont că restul, adică 41%, preferă să nu stea la un job care îi nemulţumeşte, chiar dacă nu au o altă oportunitate pe masă pentru că au încredere că există suficiente joburi pentru nivelul lor de experienţă. E un procent enorm”, a subliniat Raluca Dumitra.

19% dintre respondenţi aşteaptă să aibă mai multe oferte de job pe masă pentru a lua o decizie asumată, 14% au acceptat întotdeauna o ofertă cu un salariu mai mare, iar 3% acceptă o ofertă de muncă imediat, de teamă să nu o piardă.

Sondajul eJobs mai arată că 63% dintre români pun semnul egal între schimbarea jobului şi curaj, 23% asociază un loc de muncă nou cu pragmatismul şi 9,5% cu pasiunea, în timp ce doar 4,5% abordează procesul de schimbare a jobului cu timiditate ori plictiseală.

Sondajul eJobs a fost derulat în perioada 15 aprilie – 5 mai 2022, pe un eşantion de 2.803 respondenţi.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: