luni

15 iulie, 2024

7 martie, 2024

Un număr de șapte spitale publice (4% din 176) furnizează servicii de avort medicamentos sau chirurgical până la 14 luni, termenul prevăzut de legislația națională. Celelalte 169 nu fac deloc avorturi sau intervin în cazul sarcinilor aflate în termene mai reduse, conform raportului Acces la avort în siguranță, realizat de Asociația Moașelor Independente. În peste jumătate din avorturile chirurgicale, tipul de anestezie utilizat nu este conform recomandărilor, atrage atenția AMI.

Analiza a fost realizată pe baza datelor colectate prin telefon de la unitățile medicale de stat și private. Fiecare spital a fost de minimum patru ori, în zile diferite și în momente diferite ale zilei. Astfel, analiza cifrelor ia în calcul un număr total de 959 de unități, private și de stat. A fost aplicat un chestionar telefonic, refăcând traseul pe care îl are orice pacientă care are nevoie de acest serviciu, explică autorii studiului.

Situația din cele 176 de spitale publice:

  • 7 unități publice (4%) furnizează avort medicamentos sau chirurgical în acord cu recomandările din ghidurile medicale, prospectele farmaceutice și legislația națională.
  • 111 nu oferă acest serviciu medical.
  • 26 de unități (14,77%) furnizează servicii de întrerupere a sarcinii până la mai puține săptămâni față de recomandările din ghidurile medicale, prospect și legislația națională.
  • 32 de unități (18,18%) nu au răspuns la telefon.

Situația din spitalele și clinicile de stat și private din toată țara:

  • 552 din 959 de unități medicale publice și private (57,55%) au răspuns că nu fac întreruperi de sarcină

  • 66 de unități (6,88%) furnizează ori avort medicamentos până la 9 săptămâni, ori avort chirurgical până la 14 săptămâni, ori ambele tipuri

  • 142 de unități medicale (14,8%) furnizează serviciul medical de avort la cerere, dar până la vârste mici de sarcină (5 – 7 săptămâni pentru avort medicamentos sau 7 – 10 săptămâni pentru avort chirurgical), cu nerespectarea prevederilor prospectelor, ghidurilor, nu oferă informații la telefon despre termenul până la care furnizează avort medicamentos sau avort chirurgical sau au răspuns agresiv la telefon

  • 52 de unități medicale (5,42%) furnizează acces la avort medicamentos până la 8 săptămâni de sarcină sau chirurgical până la 13 săptămâni de sarcină

  • 147 de unități medicale (15,32%) nu au răspuns la telefon sau telefonul nu a fost funcțional.

Avorturile nu se decontează de către CNAS – în cazul violurilor, unii medici caută soluții pentru încadrarea într-un cod pentru servicii gratuite

Avortul la cerere și avortul terapeutic sunt servicii medicale furnizate cu plată, atât în sistemul public, cât și în cel privat, iar prețurile acestora reprezintă principala barieră, în opinia AMI.

Chiar și în cazul în care o victimă a unei agresiuni sexuale solicită servicii medicale de întrerupere a sarcinii, acestea sunt furnizate contra cost, dacă există acces în județul respectiv. În aceste cazuri, unii medici caută soluții ca procedura să fie încadrată în codurile de diagnostic ce permit decontarea – singurele proceduri acoperite de sistemul național de asigurări medicale sunt avorturile în desfășurare și îngrijirile pentru iminența de avort.

Un avort medicamentos costă 1.800 de lei, iar cel chirurgical – 4.800 de lei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: