marți

28 mai, 2024

29 august, 2018

Șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au trimis SRI o adresă prin care solicită preznetarea Acordului secret încheiat cu Inspecția Judiciară. Aceasta din urmă este singura instituție din Justiție care a refuzat, „în mod nejustificat”, precizează cei șapte, să-i prezinte Consiliului protocolul clasificat cu SRI.

Consiliul are 19 membri – 14 sunt aleși în adunările generale ale magistraților și validați de Senat (nouă judecători și cinci procurori), doi sunt reprezentanți ai societății civile, specialiști în domeniul dreptului, iar ceilalți trei sunt ministrul justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și procurorul general.


CSM le-a cerut tuturor instituțiilor juridice să transmită protocoalele secrete cu Serviciul, iar Parchetul General și Înalta Curte de Casație și Justiție au răspuns imediat, se menționează în scrisoare. Acest lucru s-a întâmplat la începutul anului.

Singura care nu s-a conformat este Inspecția Judiciară, cea care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților.

Protocolul a fost încheiat în 2016, de către șeful Inspecției, Lucian Netejoru (foto), unul dintre cei care au atacat-o vehement pe Laura Codruța Kovesi, când aceasta conducea DNA. Direcția l-a anchetat pe Lucian Netejoru, acuzat că nu și-a trecut calitatea de mason în declarația de interese, așa cum îi impunea legea.

Dosarul a fost clasat pentru că fapta era prescrisă atunci când s-a aflat că fusese membru al masoneriei.


Inspecția Judiciară a fost acuzată în ultimul timp de acțiuni cu tentă politică, după ce a declanșat verificări disciplinare împotriva unor magistrați care au exprimat critici la adresa inițiativelor legislative în domeniu venite din partea coaliției PSD – ALDE.

Adresa celor șapte:

Dată fiind importanța pe care această instituție o are în arhitectura sistemului judiciar, prin prisma atribuțiilor legale care i-au fost încredințate, implicând răspunderea răspunderea disciplinară a magistraților judecători și procurori și respectarea de către aceștia normelor deontologice.

Subsemnații, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm public Serviciului Român de Informații transmiterea către Consiliu, de îndată, a protocolului încheiat între Inspecția Judiciară și Serviciu, comunicarea stadiului descretizării și urgentarea acesteia

Semnatarii:

  • judecător Mihai Bălan
  • procuror Cristian Bălan
  • procuror Andreea Annamaria Criș
  • procuror Florin Deac
  • judecător Mihai Mateescu
  • procuror Andrei Solomon
  • procuror Tatiana Toader

Reamintim că protocoalele instituțiilor din justiție cu SRI au provocat ample discuții în societatea românească,  fiind folosite ca pretext în încercarea de revizuire a unor condamnări definitive sau de închidere a unor dosare de corupție.

Mai mult, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat săptămâna trecută evaluarea procurorului general, pornind de la un astfel de protocol, a cărui existență i-ar fi fost ascunsă de către Augustin Lazăr. Șeful Ministerului Public a prezentat luni dovezile că ministrul cunoștea inclusiv conținutul acestuiadocumentului, întrucât i-l trimisese încă de pe 20 martie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: