miercuri

1 mai, 2024

15 februarie, 2024

Aproximativ 500 de copii sunt diagnosticaţi anual cu diferite forme de cancer, în România. Unii dintre acești bolnavi ajung să se trateze în străinătate, pentru că sistemul public de sănătate din România nu dispune de suficiente fonduri pentru efectuarea gratuită a investigațiilor și tratamente, conform președintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

„România, din păcate, are peste 5.000 de pacienţi cu cancer (n.r – anual) şi în fiecare an sunt diagnosticaţi cu forme de cancer cam 500 de copii. (…) La copii rata de vindecare este foarte mare, mai ales în cancerele hematologice”, a spus declarat Cezar Irimia, pentru Agerpres, cu ocazia Zilei internaţională a copilului bolnav de cancer, marcată anual la 15 februarie.

(Citește și: Creştere cu 21% a numărului cazurilor de cancer nou diagnosticate, în 2023)

Rata de supraviețuire este mai mare la copii, însă ei se confruntă cu aceleași probleme create de subfinanțarea sistemului: tratamente întârziate

Părinții care au resurse financiare își tratează copiii bolnavi în străinătate, dar cei săraci se luptă disperați cu problemele sistemului de sănătate românesc, a mai explicat Cezar Irimia:


„Sunt sunat de părinţi care plâng pentru că nu au bani pentru investigaţiile acestor copii, chiar dacă investigaţiile sunt gratuite ei vor să înceapă cât mai repede tratamentele, dar niciun doctor nu le poate face tratament pentru că nu au acele investigaţii şi pentru că nu sunt bani sunt amânaţi până la calendele greceşti şi încercăm cumva să suplinim costurile acestor investigaţii, dar nici noi nu avem prea mari posibilităţi financiare. Şi la copii este o întreagă tragedie privind tratamentul şi investigaţiile. Mulţi dintre copii pleacă în afară, din păcate. Părinţii care au bani îşi duc copiii afară în Europa, iar părinţii care nu au bani nu au decât să aştepte să fie suplimentat bugetul şi să poată să îşi vadă copilul intrat pe tratament. Şi aici sunt tratamente dedicate şi întâmpină greutăţi. (…) Avem specialişti, avem şi nu avem tratamente de ultimă generaţie, dar multe sunt întrerupte. Vă dau un singur exemplu – Vesanoidul – care a fost adus cu mari sincope de luni de zile. Dacă pacientul nu ia acest medicament, viaţa lui este pusă în pericol”.

Numărul de cazuri de cancer nou diagnosticate a urcat anul trecut cu 21%, comparativ cu 2022, iar numărul pacienților cu această boală a ajuns la peste 550.000 în 2023, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Aceasta, în condițiile în care datele INSP sunt sub realitate, conform președintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia.

Creştere cu 21% a numărului cazurilor de cancer nou diagnosticate, în 2023

Numărul cancerelor așa-zise noi nu indică în mod obligatoriu creșterea incidenței acestei boli, ci poate fi efectul combinat al campaniilor de conștientizare în rândul populației, al programelor de screening gratuit derulate și al creșterii numărului asiguraților care merg anual la analizele obișnuite pentru controlul sănătății.


Câteva dintre motivele pentru care cancerele sunt diagnosticate târziu și nu reflectă situația reală (studiu Medisprof Cancer Center):

  • 61% din români merg la medic doar atunci când au o problemă de sănătate.
  • 40% din români nu și-au făcut niciodată un examen de screening pentru cancer.
  • doar 16% din respondenți merg anual la controale preventive

În fiecare an, în România se înregistrează peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu peste 45% mai multe faţă de media europeană, a spus acesta.

Datele Registrului European privind Inechităţile în Cancer arată că România:

  • înregistrează „cea mai ridicată” rată de mortalitate prematură prin cancer de sân şi cancer de col uterin din Europa
  • are a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

„Este statistica Globocan din 2022. (…) Avem un an subfinanţat faţă de necesar, mai ales că avem medicamente în aşteptare, să intrăm în posesia lor ca tratament. Ele sunt de mult trecute de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cred că sunt 39, din câte îmi aduc aminte, de medicamente noi, introduse pe listă sau indicaţii noi, iar 11 nu au alternativă terapeutică. Aici aş putea să vorbesc despre cancerul triplu negativ, unde peste 800 de femei în România ar putea beneficia de tratamente salvatoare de viaţă”, a afirmat Irimia, la conferinţa de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului – 4 februarie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: