duminică

19 mai, 2024

16 februarie, 2022

Fermierii afiliați Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru energia electrică cu până la 50%, scrie Agerpres.

Anunțul a fost făcut miercuri, de ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu (foto), prezent la congresul „De fermieri pentru fermieri”, organizat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România.

„Avem în dispozitiv toţi responsabilii din minister. Am fost în dialog cu colegii de la ANIF şi suntem pregătiţi să introducem apă pe canale mai devreme decât de obicei. (…)


Ştiţi bine că avem acest program de a oferi apă gratuită fermierilor şi nu vom înceta nici în acest an în a le acorda această facilitate. Mai mult decât atât (…) am dat o dispoziţie ca prin realocare bugetară să alocăm sumele necesare pentru compensarea energiei utilizate în irigaţii de către OUAI cu până la 50%.

Pentru anul 2022 am bugetat în continuare această măsură. Anul trecut au profitat de această oportunitate 150 de OUAI, anul acesta estimăm noi că mai mult. (…) Trebuie să luăm aceste măsuri pentru ca fermierii să aibă la dispoziţie apă.

Sigur nu este suficient. Nu toate cele 9,4 milioane hectare sunt cu potenţial irigabil. Avem zone în care Dumnezeu a fost alături de noi şi în care cantităţile de precipitaţii asigură nivelul de apă în sol, dar avem şi situaţii în care apar îngrijorările”, a spus Adrian Chesnoiu.

Ministrul agriculturii a transmis că legislaţia pe îmbunătăţiri funciare va fi reactualizată, astfel încât înfiinţarea sistemelor locale de irigaţii să intre în schema de sprijin actuală.

„Sperăm ca în viitor legislaţia pe îmbunătăţiri funciare să fie îmbunătăţită, încă evaluăm dacă vom da Ordonanţă de Urgenţă sau vom merge pe proiect de lege, pentru ca înfiinţarea sistemelor locale de irigaţii să intre de asemenea în această schemă de sprijin.


Nu întâmplător în Planul Naţional Strategic am prins o componentă de finanţare cu sistemele locale de irigaţii, pentru că fermierii sunt tot mai supuşi riscurilor aferente climei şi schimbărilor climatice şi atunci trebuie să avem aceste mijloace de răspuns”, a adăugat Adrian Chesnoiu.

Întrebat care este starea culturilor agricole având în vedere seceta şi lipsa îngrăşămintelor, ministrul agriculturii a susţinut că din evaluările realizate până în prezent sunt asigurate peste două treimi din necesarul de îngrăşăminte pentru campania de primăvară.

„În plus, am luat decizia de a repune în funcţiune şi de a reactiva acea comisie care autorizează punerea pe piaţă a îngrăşămintelor din ţări terţe, astfel încât să nu existe o penurie de îngrăşăminte.

Starea culturilor la acest moment nu este îngrijorătoare, sunt doar anumite zone cu întindere mică unde începem să ne punem întrebări dacă va ploua. Sperăm că vom reuşi să trecem peste acest moment dificil şi Dumnezeu ne va fi alături şi nu-i va lăsa pe fermieri în aceste momente dificile”, a subliniat oficialul MADR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: