marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iunie, 2021

boeing airbus

Bruxelles și Washington au ajuns marți la un ”acord de încetare a focului” pentru o perioadă de cinci ani în războiul comercial – ce durează de 17 ani – declanșat din cauza subvențiilor acordate producătorilor Airbus și Boeing, au declarat mai mulți oficiali pentru Politico.

Acordul va fi anunțat marți, după întâlnirea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președintele SUA, Joe Biden.


Potrivit unor oficiali UE,  acordul nu va fi unul permanent – obiectivul inițial al unor runde succesive de negocieri bilaterale intense, va elimina pentru cinci ani riscul tarifelor impuse drept represalii.

O mare parte din discuțiile din ultimele săptămâni s-au concentrat asupra transparenței subvențiilor acordate celor doi mari producători de aeronave și dacă Franței, Germaniei și Spaniei ar trebui să li se permită să acorde Airbus „investiții rambursabile”.

Acestea sunt credite pentru dezvoltarea de noi modele de avioane, pe care Airbus ar urma să le restituie total sau parțial, în funcție de succesul comercial al unui nou model.

Până acum, Franța, Germania, Marea Britanie și Spania nu au publicat detalii despre contractele în baza cărora acordă Airbus aceste „investiții de lansare rambursabile”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Europenii susțin însă că Washingtonul acordă, de asemenea, ajutor indirect Boeing în temeiul contractelor secrete de apărare.

Sub armistițiu, SUA și UE au convenit, de asemenea, să aplice în comun un set de principii pentru a evita ”subvenționarea excesivă” a giganților avioanelor rivale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: