marți

23 iulie, 2024

25 februarie, 2021

Rețele special organizate au încercat să vândă unor state membre  400 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-10, la un preț de aproape trei miliarde de euro, au dezvăluit doi oficiali europeni, citați de Reuters, agenție preluată de Agerpres. Cei doi oficiali au explicat că nu se știe dacă respectivele doze, numite vaccinuri fantomă, erau reale sau conțineau apă cu sare, de exemplu.

„Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane… În cea mai bună situaţie acest lucru pur şi simplu nu funcţionează, iar în scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă”, a declarat unul dintre oficialii UE.

Acesta a explicat că cele cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost aşa-zise vaccinuri AstraZeneca și a comparat situaţia cu cea de la începutul pandemiei de coronavirus, din prima parte a lui 2020, când infractorii profitau de penuria de măşti şi alte echipamente de protecţie.


Un al doilea oficial, care s-a exprimat şi el tot sub protecţia anonimatului, a declarat că executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor „fantomă”: „Nu se ştie dacă acestea sunt doze de vaccinuri autentice sau dacă este vorba despre apă sărată în fiole mici”.

Uniunea Europeană a avertizat că fraudele cu vaccinuri sunt în creştere, în piaţă circulând doze false de vaccin, dar amploarea problemei era necunoscută până acum, notează Reuters.

Un astfel de fenomen a fost anticipat de instituțiile europene. Catherine De Bolle, directoarea Europol (agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii), avertiza la sfârșitul lunii decembrie asupra pericolului apariţiei unor false vaccinuri împotriva coronavirusului.

Oficialităţi din domeniu identificaseră deja indicii concrete ale unor posibile acte criminale, cum ar fi faptul că presupuse vaccinuri sunt oferite spre vânzare pe social media. Europol a trimis alerte corespunzătoare şi le-a cerut statelor membre să acţioneze cu prudenţă.


Autorităţile trebuie să fie pregătite şi pentru tentativele de a fura vaccinul, în condițiile în care Europol a identificat posibile puncte nevralgice.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: