vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2019

Peste 200.000 de persoane (potrivit poliției) au cerut sâmbătă, ala Praga, în ajunul aniversării a 17 ani de la Revoluția de catifea, demisia premierului miliardar Andrej Babis, acuzat de corupţie.

Potrivit organizatorilor, numărul celor care au participat la prostul din capitala Cehiei, o țară cu 10,7 milioane de locuitori, a fost de aproximativ 300.000.


Omul de afaceri Andrej Babis este investigat de Comisia Europeană în legătură cu un posibil conflict de interese în jurul holdingului său, Agrofert, care derulează afaceri în agricultură, presă şi sectorul chimic.

Şeful Guvernului ceh respinge toate acuzaţiile și este decis să nu cedeze, deși peste 430.000 de persoane au semnat o petiție prin care îi cer să se retragă.

În pofida protestelor din ultimul timp și a controverselor ce-l înconjoară, formațiunea ANO, condusă de premierul Babis, a câștigat alegerile europene în mai. Guvernul său, de coaliţie minoritară, este susţinut în Parlament de Partidul Comunist.


„Au trecut 30 de ani de la Revoluția de catifea și avem puține motive de optimism,” spun organizatorii protestului de sâmbătă, Milioane de momente pentru democraţie, în manifestul ce a circulat pe rețelele de socializare. „Justiția și presa sunt în pericol,” mai citează Euronews.

Principala firmă înfiinţată de Babis în ultimii 25 de ani este Agrofert, un conglomerat de circa 250 de companii, pe care Babis l-a cedat unor fonduri fiduciare în 2017.

Grupul primeşte zeci de milioane de euro anual în fonduri UE, majoritatea subvenţii agricole care nu sunt afectate de ancheta în curs.

UE a sistat plăţile către Cehia pentru proiectele finanţate din fondurile structurale ale companiilor Agrofert. Ministerul de Finanţe a evaluat că aceste plăţi cumulează până în prezent 161 de milioane de coroane, respectiv 6,95 milioane de dolari.

Criticii lui Babis susţin că acesta se confruntă cu mai multe conflicte de interese, pentru că Agrofert deţine două cotidiene naţionale şi un post de radio şi pentru că guvernul stabileşte politicile agricole și de mediu care afectează afacerile Agrofert.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: