3 zile de doliu național în Liban - 100 de morți și 4.000 de răniți după explozia unui depozit cu 2.750 tone de nitrat de amoniu - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

3 zile de doliu național în Liban – 100 de morți și 4.000 de răniți după explozia unui depozit cu 2.750 tone de nitrat de amoniu

5 august, 2020

O explozie masivă a zguduit marți capitala Libanului, Beirut. Cel puțin 100 de oameni au murit și 4.000 au fost răniți. Explozia s-a produs într-un depozit din portul Beirut, unde erau stocate 2.750 de tone de nitrat de amoniu. Nitratul de amoniu este un îngrășământ care a fost și la originea exploziei produsă cu 16 ani în urmă la Mihăilești, în România.

Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri, iar orașul Beirut a fost declarat zonă calamitată, prin decizie a Consiliului Suprem de Apărare al Libanului. Armata se va ocupa de securitatea capitalei libaneze.


Presa străină scrie că un incendiu ar fi pornit la un depozit de artificii, incendiu care s-a extins la depozitul de chimicale. În fumul care ieșea din incendiul inițial au început să explodeze artificii, după care a urmat deflagrația care s-a resimțit la 240 de kilometri, până în Cipru, unde unii dintre locuitorii insulei au crezut că este vorba de un cutremur.

Ambasada Statelor Unite din Beirut a îndeamnat persoanele aflate în zona deflagrației să „rămână în case și să poarte măști dacă au acces la ele”, în condițiile în care există informații că în urma exploziei au fost eliberate gaze toxice în atmosferă.


O mulțime de clădiri au fost afectate de explozie, inclusiv un sediu al CNN din oraș, iar un nor roșu de fum a plutit deasupra orașului după deflagrație, în timp ce echipe de pompieri au încercat să stingă focul rezultat din explozie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Locuințe aflate și la 10 kilometri distanță ar fi fost afectate de suflul exploziei, conform martorilor oculari, iar mai multe filmări de la fața locului arată mașini răsturnate sau distruse. O locuitoare a orașului aflată la mai mulți kilometri de locul exploziei spune că geamurile locuinței i-au fost sparte, iar deflagrația „s-a simțit ca n cutremur”.

Crucea Roșie Libaneză a lansat un apel ca oamenii să doneze sânge pentru a îi ajuta pe răniții care se află acum în spitale. Camerele de urgență ale spitalelor sunt deja pline de oameni răniți, iar unul dintre spitalele mari din oraș nu mai poate primi noi pacienți din cauza supraaglomerării dar și pentru că explozia a afectat o parte a clădirii.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr