luni

22 aprilie, 2024

23 septembrie, 2016

protest-opreaAproximativ 3.000 de oameni au protestat joi seara, în faţa Senatului, faţă de decizia parlamentarilor de a respinge cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

Manifestanții au scandat împotriva fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, a parlamentarilor, dar şi a partidelor. „Vrem dreptate/Nu imunitate” a fost sloganul cel mai folosit.

protest-oprea-3


Pe pancarte se putea citi: „Egalitatea în fața legii”, „Nimeni nu este mai presus de lege”, „Mandatați să reprezentanți, nu să abuzați”, „Parlamentari voi sunteți gunoiul României”, „Cancerul care distruge țara”, „Șobolanii care fug de justiție”, „Vrem dreptate”.”Nu Imunitate!”, „73 de indolenţi apără un impostor”, „Alături de familia Gigină”.

La miting au participat și mai mulți motocicliști, care apoi au dat mai multe ture pe segmentul de bulevard aflat în fața Senatului.

Mobilizarea pentru protest s-a făcut pe Facebook, după ce, luni, senatorii au votat împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină.

protest-oprea-senat


La un moment dat, Calea 13 septembrie a fost blocată pe latura unde se află Senatul, după ce protestatarii au forțat cordonul de jandarmi și au intrat pe carosabil.

Ptroteste similare au mai fost organizate și la Cluj și Iași.

PNL cere reluarea votului pentru ridicarea imunității lui Gabriel Oprea

Liberalii au anunţat joi că vor solicita reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea, dar analiștii susțin că nu există niciun temei legal pentru acest demers.

PNL invocă decizia Curţii Constituţionale nr. 223/2016, care, susţin ei, în baza articolului 64 din Constituţie permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective întrucât ”constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului”.

Decizia CCR citată se referă la cazul celor 9 legi, printre care şi cea a defăimării iniţiată de Liviu Dragnea, asupra cărora deputaţii au reluat votul. În decizia judecătorilor constituţionali se arată că ”în dezbaterile consemnate în stenograma şedinţei în care s-a dat votul au fost învederate deficienţele sistemului de vot cu cartelă electronică” şi ”în aceeaşi zi, la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-a înregistrat sesizarea scrisă a liderului grupului parlamentar al PSD, prin care se reclamă existenţa unor grave deficienţe ale sistemului de vot electronic care impun verificări de ordin tehnic a aparaturii respective”. CCR arată că procedura reluării votului final asupra unor proiecte de lege prin altă modalitate decât cea electronică constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat că social-democraţii nu vor bloca reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea şi că ”PSD nu va avea nicio ezitare dacă se va ajunge în această situaţie”.

Senatul a respins luni cererea DNA de ridicare a imunității lui Gabriel Oprea în vederea acnhetării sale pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

Pentru încuviințarea cererii DNA au votat 45 de senatori, împotrivă – 73, iar 6 voturi au fost anulate.

În discursul ținut înainte de vot, Gabriel Oprea le-a cerut senatorilor să voteze împotriva ridicării imunității sale.

“Mi se pare ceva halucinant. În seara tragediei veneam de la o instituție pe linia securității naționale, nu veneam de la restaurant. (…) Există baza legală pentru un antemergător. În seara respectivă, în jurul orei 19,00, aveam antemergătorul în față. Din cercetări rezultă că atât antemergătorul, cât și mașina cu care mă deplasam aveau viteza legală”, a declarat Oprea, de la tribuna Senatului.

El a repetat că nu ministrul de Interne stabilește traseul și nici viteza de deplasare: “Nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă. Am trăit un coșmar”, a spus fostul vicepremier, referindu-se la accidentul în care Bogdan Gigină (28 de ani și-a pierdut viața în timp ce elibera drumul pentru Gabriel Oprea.

Coloanele oficiale folosite de Gabriel Oprea

DNA a cerut ridicarea imunității lui Gabriel Oprea în vederea anchetării acestuia pentru ucidere din culpă.

Bogdan Gigină făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, ministru de Interne la acea dată, coloană ce se deplasa din nordul Capitalei către casa politicianului. Gabriel Oprea nu avea dreptul să fie însoțit în deplasare cu coloană oficială, potrivit DNA.

În cererea adresată Senatului, DNA preciza: “Profitând de autoritatea pe care funcția de ministru de interne i-o conferea asupra funcționarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de interne Oprea Gabriel a determinat atât însoțirea sa permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cât și modalitatea de formare a acestor echipaje, respectiv folosirea unei motociclete a poliției rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale astfel formate”.

“La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii DNA.

Potrivit acestora, din probele de la dosar ar rezulta indicii că “încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind “de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, mai spunea DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: