joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2023

Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între şase şi 17 ani au fost transferați în 13 centre din Belarus, după invadarea Ucrainei de către Rusia de la invazia Rusiei în Ucraina, conform unei cercetări publicate joi de Universitatea Yale.

Reamintim că procurorul general al Ucrainei declara în luna mai că investighează presupusul rol al Belarusului în transferul forţat a peste 19.000 de copii identificaţi din teritoriile ocupate de Rusia. Numărul total este estimat de unii experţi şi organizaţii ca fiind mult mai mare.

Din acest total, cel puțin 2.400 au ajuns în Belarus, din Rusia, conform constatările Laboratorului de Cercetare Umanitară de la Şcoala de Sănătate Publică din Yale, citate de Reuters, agenție preluată de News.ro.


Centrul este finanțat de Departamentului de Stat al SUA, iar cercetarea sa este cea mai amplă de până acum cu privire la presupusul rol al Belarusului în programul rusesc de relocare a copiilor ucraineni.

Copii transferați în Belarus penrtu a fi reeducați

Rusia a declarat anterior că oferă ajutor umanitar celor care doresc să părăsească voluntar Ucraina şi respinge acuzaţiile de crime de război.

Serviciul de presă al Comisarului rus pentru drepturile copilului, care supraveghează relocarea copiilor din Ucraina ocupată, şi Ministerul de Externe al Belarusului nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la această cercetare.

„Aceste dezvăluiri privind implicarea Belarusului fac parte dintr-o campanie mai amplă dirijată de Rusia”, a afirmat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. „Statele Unite vor continua să urmărească tragerea la răspundere a actorilor implicaţi în abuzuri legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, promite Departamentul de Stat.


Printre principalele constatări detaliate în raportul de 39 de pagini se numără faptul că aceşti copii au fost transportaţi din cel puţin 17 oraşe din regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie, în ceea ce cercetătorii de la Yale au descris ca fiind o practică ce s-a desfăşurat continuu.

Potrivit raportului, peste 2.000 de copii identificaţi de Yale au fost transportaţi la centrul pentru copii Dubrava din regiunea Minsk din Belarus între septembrie 2022 şi mai 2023, în timp ce 392 de copii au fost duşi în alte 12 unităţi.

„Efortul sistematic al Rusiei de a identifica, colecta, transporta şi reeduca copiii din Ucraina a fost facilitat de Belarus”, se arată în raport.

„Guvernul federal al Rusiei şi regimul din Belarus au colaborat pentru a coordona şi finanţa deplasarea copiilor din Ucraina ocupată de Rusia, prin Rusia, către Belarus”, arată cercetarea.

Transporturile către Belarus prin Rusia au fost „în cele din urmă stabilite” între preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul belarus Aleksander Lukaşenko, a adăugat raportul.

Lukaşenko a aprobat utilizarea instituţiilor de stat pentru a transporta copii din Ucraina în Belarus şi pentru a finanţa transportul acestora, se arată în raportul Yale. Odată ajunşi în Belarus, copiii au fost supuşi la pregătire militară şi reeducare, menţionează raportul.

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin. Aceasta l-a acuzat pe liderul rus şi pe comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.

Trecerea peste graniţă a copiilor cu vârsta sub 18 ani fără consimţământul unui părinte sau al unui tutore este interzisă de dreptul umanitar internaţional.

Procurorii ucraineni pentru crime de război au declarat că investighează deportările ca fiind un potenţial genocid.

Convenţia privind genocidul specifică cinci acte care ar putea constitui fiecare crima, dacă sunt comise cu intenţie de genocid, inclusiv transferul forţat al copiilor în afara grupului lor.

Ministerul ucrainean de Externe şi Biroul procurorului general, care supraveghează investigaţiile privind crimele de război, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Nu este clar câţi dintre copiii identificaţi de cercetarea făcută de Yale au rămas în Belarus.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: