miercuri

24 aprilie, 2024

28 aprilie, 2023

Transferurile forţate de copii ucraineni spre Rusia echivalează cu un „genocid”, a stabilit joi Consiliul Europei, într-o rezoluţie adoptată de Adunarea Parlamentară ce reuneşte deputaţi din 46 de ţări. „Dovezile documentate ale acestei practici corespund definiţiei internaţionale a genocidului”, arată Consiliul Europei într-un comunicat.

CoE mai precizează că deține dovezi supunerea unora dintre acești copii la un proces de rusificare și reeducare.

În rezoluție se „cere” repatrierea copiilor, scrie AFP, agenție preluată de Agerpres.


La 17 martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru aceste deportări. Tribunalul de la Haga a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru copii.

Kievul a estimat la începutul lunii aprilie că peste 16.000 de copii ucraineni au fost „răpiţi” şi duşi în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie 2022, iar mulţi ar fi fost duşi în centre de plasament. Recent, însă, Ucraina a estimat la peste 19.000 numărul copiilor deportați în Rusia și Belarus.

(Citește și: „Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzat de crime de război„)

Copiii, supuși unui proces de rusificare

Potrivit rezoluţiei adoptate joi, există „dovezi” că copiii deportaţi s-au confruntat cu un proces de „rusificare” prin reeducare în limba, cultura şi istoria ruse.

Aceste transferuri sunt „planificate clar şi organizate într-un mod sistematic” ca politică de stat şi au ca obiectiv „anihilarea oricărei legături şi a oricărei caracteristici a identităţii lor ucrainene”, potrivit textului.


Pe Twitter, soţia preşedintelui ucrainean, Olena Zelenska, a salutat această rezoluţie, considerând că ea constituie „un pas în plus către posibilitatea unui proces” în faţa justiţiei internaţionale.

Consiliul Europei a cerut, de asemenea, ca ONU şi Crucea Roşie să aibă acces în Rusia pentru a colecta informaţii despre copiii deportaţi şi să fie colectate dovezi ale crimelor – inclusiv genocid – care ar fi putut fi comise.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: