joi

11 iulie, 2024

3 martie, 2020

Forţele de ordine greceşti au împiedicat peste 24.000 de migranţi să intre ilegal în Grecia dinspre Turcia, dintre care 183 au fost arestaţi, a declarat marţi premierul elen Kyriakos Mitsotakis.

Ursula von der Leyen, care a vizitat împreună cu Kyriakos Mitsotakis și alți oficiali europeni punctul de frontieră Kastanies, a promis Greciei un ajutor de 700 de milioane de euro din partea UE pentru a face față valului de refugiați ce sosește din Turcia.

Grecia se confruntă cu un flux în creștere de migranți, după ce Turcia i-a îndemnat și chiar ajutat pe o parte dintre refugiații sirieni găzduiți să plece spre Europa.


Turcia, care a primit circa 3,6 milioane de refugiați din Siria, a decis vineri să-i lase pe migranți să ajungă în Europa, pentru a forța UE să-i acorde sprijin activ în disputa sa cu Rusia privind Siria.

„Turcia se folosește de oameni disperați pentru a-și promova agenda geopolitică”

Anunțul președintei Comisiei Europene referitor la ajutorul financiar ce va fi dat Greciei a fost făcut marți, în timpul vizitei pe care aceasta, împreună cu premierul elen și mai mulți oficiali europeni, printre care preşedintele Consiliului European – Charles Michel – şi cel al Parlamentului European – David Sasoli -, au făcut-o la punctul de frontieră Kastanies, Grecia.

”Aceasta nu mai este o problemă de refugiaţi. Este o tentativă flagrantă a Turciei de a folosi oameni disperaţi pentru a-şi promova agenda geopolitică şi a devia atenţia de la situaţia îngrozitoare din Siria”, a spus premierul Mitsotakis, care a adăugat că această strategie a Turciei ”a eşuat şi va continua să eşueze”.

”Europa nu va fi şantajată de Turcia cu problema refugiaţilor’‘, a continuat şeful guvernului grec, citat de Agerpres. ”Suntem pregătiţi să susţinem Turcia să gestioneze problema refugiaţilor şi să găsească o soluţie pentru hăţişul sirian, dar nu în asemenea circumstanţe”, a insistat Mitsotakis, care a avut reproşuri şi faţă de Uniunea Europeană.


”Europa nu a fost la înălţimea aşteptărilor în gestionarea crizei migraţiei. Sper că această criză va fi un apel de trezire pentru fiecare să-şi asume responsabilităţile”, a spus premierul grec.

Ajutor de 700 de milioane de euro, iar jumătate din sumă va fi virată imediat

Ursula von der Leyen a promis Greciei, pe care a descris-o drept ”scutul european”, un ajutor financiar de 700 de milioane de euro, din care jumătate imediat, pentru a face faţă valului migrator.

”Aceia care încearcă să testeze unitatea Europei vor fi dezamăgiţi”, a declarat șefa executivului european.

”Principala noastră prioritate este să ne asigurăm de menţinerea ordinii la frontiera externă greacă, care este de asemenea frontiera europeană. Sunt total angajată pentru mobilizarea întregului sprijin operativ necesar în favoarea autorităţilor greceşti”, a mai afirmat preşedinta Comisiei Europene.

Ea și-a exprimat de asemenea ”compasiunea pentru migranţii care au fost atraşi în această situaţie prin promisiuni false”, pentru că ei nu vor putea ajunge în Europa.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că „este crucial să se acţioneze în mod proporţional şi să se respecte demnitatea umană şi normele internaţionale”. Adresându-se premierului Mitsotakis, el a adăugat: ”Avem încredere în dumneavoastră şi în guvernul dumneavoastră”.

Frontex – „sprijin total pentru Grecia”. Statele membre au comunicat că vor contribui la o intervenție rapidă, a fost declanșat Mecanismul de protecție civilă al UE

În ultimele zile, la frontiera Greciei au avut loc mai multe confruntări între migranți și forțele de ordine elene. Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat migranţii că vor fi responsabili legal dacă încearcă să pătrundă clandestin în Grecia.

”Nu încercaţi să intraţi ilegal. Nu veţi reuşi şi vă asumaţi responsabilitatea pentru consecinţe”, a avertizat el în timpul vizitei la punctul de frontieră Kastanies. În urma incidentelor din ultimele zile au fost arestaţi 183 de migranţi, un număr neprecizat dintre aceştia fiind deja condamnaţi de justiţia greacă la patru ani de închisoare şi 10.000 de euro amendă.

Frontex a acceptat luni lansarea unei operaţiuni rapide în sprijinul Greciei și a desfăşurat deja întăriri şi a ridicat nivelul de alertă în zona frontierei dintre Turcia şi Grecia.

Agenția pregătește un vas de patrulare și șase nave coastă, două elicoptere, o aeronavă și trei vehiucle cu termoviziune.

De asemenea, Frontext va detașa încă 100 de polițiști de frontieră la granița de pe uscat și cea maritimă a Greciei, pe lângă cele 530 de gărzi trimise deja, a anunțat marți președinta CE.

Ea a mai anunțat și declanșarea Mecanismului de protecție civilă al UE, pentru ca statele membre să ofere Greciei ajutor constând în echipamente medicale, pături și corturi.

Ţările membre ale Uniunii Europene au comunicat marţi Agenţiei europene de control la frontiere Frontex acordul lor de a contribui la o intervenţie rapidă pentru a ajuta Grecia în faţa afluxului miilor de migranţi veniţi prin Turcia, potrivit unui comunicat al agenției europene.

Consiliul de administraţie al Frontex, compus din reprezentanţi ai poliţiei de frontieră din ţările membre şi ai Comisiei Europene, a transmis că agenţia „sprijină complet” Grecia în faţa acestei situaţii şi va acţiona „în spiritul solidarităţii europene”.

Statele membre „confirmă că sunt pregătite să aducă contribuţii obligatorii corespunzătoare” în cadrul structurii de reacţie rapidă şi să contribuie de asemenea cu material tehnic, se mai spune în comunicat, fără să se precizeze calendarul acestei desfăşurări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: