fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Institutul de la Măgurele nu mai are Consiliu Științific – 95 de cercetători cer demiterea directorului general, Ministerul pregătește clarificarea legislației

Aproape 100 de cercetători de la celebrul Institut Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei solicită într-o scrisoare deschisă înlocuirea din… Mai mult

24.06.2020

Analiză

Prețurile energiei – România, fruntașă la scumpirea curentului electric și la ieftinirea gazelor naturale

România s-a situat în a doua jumătate a anului 2019 pe locul patru între statele membre UE la creșterea prețului curentului electric livrat consumatorilor casnici,… Mai mult

24.06.2020

Chestiunea

Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. România – între marii beneficiari

Institutul pentru Studii Economice din Viena propune un plan de investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro, care s-ar putea realiza în următorii… Mai mult

23.06.2020

Europa

Tabloul european al Inovării 2020: Marile probleme ale României, care are un decalaj de peste 68% față de media UE

România rămâne cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a… Mai mult

23.06.2020

24.000 de refugiați opriți la granița Greciei – Ursula von der Leyen promite Atenei 700 de mil. euro ajutor

de Iulian Soare , 3.3.2020

Forţele de ordine greceşti au împiedicat peste 24.000 de migranţi să intre ilegal în Grecia dinspre Turcia, dintre care 183 au fost arestaţi, a declarat marţi premierul elen Kyriakos Mitsotakis.

Ursula von der Leyen, care a vizitat împreună cu Kyriakos Mitsotakis și alți oficiali europeni punctul de frontieră Kastanies, a promis Greciei un ajutor de 700 de milioane de euro din partea UE pentru a face față valului de refugiați ce sosește din Turcia.

Grecia se confruntă cu un flux în creștere de migranți, după ce Turcia i-a îndemnat și chiar ajutat pe o parte dintre refugiații sirieni găzduiți să plece spre Europa.

Turcia, care a primit circa 3,6 milioane de refugiați din Siria, a decis vineri să-i lase pe migranți să ajungă în Europa, pentru a forța UE să-i acorde sprijin activ în disputa sa cu Rusia privind Siria.

“Turcia se folosește de oameni disperați pentru a-și promova agenda geopolitică”

Anunțul președintei Comisiei Europene referitor la ajutorul financiar ce va fi dat Greciei a fost făcut marți, în timpul vizitei pe care aceasta, împreună cu premierul elen și mai mulți oficiali europeni, printre care preşedintele Consiliului European – Charles Michel – şi cel al Parlamentului European – David Sasoli -, au făcut-o la punctul de frontieră Kastanies, Grecia.

”Aceasta nu mai este o problemă de refugiaţi. Este o tentativă flagrantă a Turciei de a folosi oameni disperaţi pentru a-şi promova agenda geopolitică şi a devia atenţia de la situaţia îngrozitoare din Siria”, a spus premierul Mitsotakis, care a adăugat că această strategie a Turciei ”a eşuat şi va continua să eşueze”.

”Europa nu va fi şantajată de Turcia cu problema refugiaţilor’‘, a continuat şeful guvernului grec, citat de Agerpres. ”Suntem pregătiţi să susţinem Turcia să gestioneze problema refugiaţilor şi să găsească o soluţie pentru hăţişul sirian, dar nu în asemenea circumstanţe”, a insistat Mitsotakis, care a avut reproşuri şi faţă de Uniunea Europeană.

”Europa nu a fost la înălţimea aşteptărilor în gestionarea crizei migraţiei. Sper că această criză va fi un apel de trezire pentru fiecare să-şi asume responsabilităţile”, a spus premierul grec.

Ajutor de 700 de milioane de euro, iar jumătate din sumă va fi virată imediat

Ursula von der Leyen a promis Greciei, pe care a descris-o drept ”scutul european”, un ajutor financiar de 700 de milioane de euro, din care jumătate imediat, pentru a face faţă valului migrator.

”Aceia care încearcă să testeze unitatea Europei vor fi dezamăgiţi”, a declarat șefa executivului european.

”Principala noastră prioritate este să ne asigurăm de menţinerea ordinii la frontiera externă greacă, care este de asemenea frontiera europeană. Sunt total angajată pentru mobilizarea întregului sprijin operativ necesar în favoarea autorităţilor greceşti”, a mai afirmat preşedinta Comisiei Europene.

Ea și-a exprimat de asemenea ”compasiunea pentru migranţii care au fost atraşi în această situaţie prin promisiuni false”, pentru că ei nu vor putea ajunge în Europa.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că “este crucial să se acţioneze în mod proporţional şi să se respecte demnitatea umană şi normele internaţionale”. Adresându-se premierului Mitsotakis, el a adăugat: ”Avem încredere în dumneavoastră şi în guvernul dumneavoastră”.

Frontex – “sprijin total pentru Grecia”. Statele membre au comunicat că vor contribui la o intervenție rapidă, a fost declanșat Mecanismul de protecție civilă al UE

În ultimele zile, la frontiera Greciei au avut loc mai multe confruntări între migranți și forțele de ordine elene. Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat migranţii că vor fi responsabili legal dacă încearcă să pătrundă clandestin în Grecia.

”Nu încercaţi să intraţi ilegal. Nu veţi reuşi şi vă asumaţi responsabilitatea pentru consecinţe”, a avertizat el în timpul vizitei la punctul de frontieră Kastanies. În urma incidentelor din ultimele zile au fost arestaţi 183 de migranţi, un număr neprecizat dintre aceştia fiind deja condamnaţi de justiţia greacă la patru ani de închisoare şi 10.000 de euro amendă.

Frontex a acceptat luni lansarea unei operaţiuni rapide în sprijinul Greciei și a desfăşurat deja întăriri şi a ridicat nivelul de alertă în zona frontierei dintre Turcia şi Grecia.

Agenția pregătește un vas de patrulare și șase nave coastă, două elicoptere, o aeronavă și trei vehiucle cu termoviziune.

De asemenea, Frontext va detașa încă 100 de polițiști de frontieră la granița de pe uscat și cea maritimă a Greciei, pe lângă cele 530 de gărzi trimise deja, a anunțat marți președinta CE.

Ea a mai anunțat și declanșarea Mecanismului de protecție civilă al UE, pentru ca statele membre să ofere Greciei ajutor constând în echipamente medicale, pături și corturi.

Ţările membre ale Uniunii Europene au comunicat marţi Agenţiei europene de control la frontiere Frontex acordul lor de a contribui la o intervenţie rapidă pentru a ajuta Grecia în faţa afluxului miilor de migranţi veniţi prin Turcia, potrivit unui comunicat al agenției europene.

Consiliul de administraţie al Frontex, compus din reprezentanţi ai poliţiei de frontieră din ţările membre şi ai Comisiei Europene, a transmis că agenţia “sprijină complet” Grecia în faţa acestei situaţii şi va acţiona “în spiritul solidarităţii europene”.

Statele membre “confirmă că sunt pregătite să aducă contribuţii obligatorii corespunzătoare” în cadrul structurii de reacţie rapidă şi să contribuie de asemenea cu material tehnic, se mai spune în comunicat, fără să se precizeze calendarul acestei desfăşurări.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban: Restructurarea aparatului bugetar „vine de la sine”, odată cu digitalizarea

Razvan Diaconu

Restructurarea aparatului bugetar va veni “de la sine”, ca o  consecință  a digitalizării administraţiei,  în urma căreia angajaţii „care plimbă  hârtii nu îşi vor mai… Mai mult

Europa

Rusia amenință cu ieşirea din Tratatul ”Cer Deschis”

Iulian Soare

Cu două zile înaintea unei reuniuni extraordinare a ţărilor semnatare ale Tratatului “Cer Deschis”, Rusia  spune că îşi rezervă dreptul de a decide care va… Mai mult

Europa

Reglementările bugetare stricte ale UE se vor aplica din nou după criză, avertizează vicepreşedintele Comisiei Europene

Iulian Soare

Restricţiile bugetare pentru statele membre ale UE se vor aplica din nou după ce se va încheia recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), a… Mai mult

Stiri

Ministrul Transporturilor promite, la Arad, simplificarea judecării contestaţiilor la licitaţii

Adrian N Ionescu

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că Guvernul va modifica legislaţia privind judecarea în instanţă a contestaţiilor depuse la licitaţii, în condiţiile în care mari… Mai mult

Stiri

Trei sferturi dintre elevi au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională – Rezultate finale

Adrian N Ionescu

Un procent de 76,20% dintre candidaţii prezenţi la Evaluarea Naţională (inclusiv etapa specială) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, potrivit rezultatelor  finale … Mai mult

Europa

OMS: Nevoia de a reporni economiile nu înseamnă ca guvernele să ignore realitatea Covid

Iulian Soare

Directorul serviciilor de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Michael Ryan, a cerut vineri ţărilor din lumea întreagă „să se trezească” la realitate în… Mai mult

Stiri

Scădere de 30% a înmatriculărilor auto în Semestrul 1, dar iunie a fost a doua cea mai bună lună din an

Vladimir Ionescu

Înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut în iunie cu 27% față de iunie 2019, până la 10.161 unități și cu 30% până la… Mai mult