duminică

14 iulie, 2024

20 noiembrie, 2023

Doi lideri mafioţi au fost condamnaţi luni la 30 de ani de închisoare, în cadrul unui mare proces al membrilor ‘Ndrangheta, care a avut loc în oraşul Lamezia Terme din sudul Italiei. Giancarlo Pittelli, fost parlamentar din partea partidului Forza Italia, fondat de fostul premier Silvio Berlusconi, a fost condamnat la 11 ani închisoare. Conform Sky News, au fost condamnate 207 persoane, la un total de peste 2.200 de ani închisoare.

Peste 300 de presupuşi membri ai ‘Ndrangheta, cea mai puternică organizație mafiotă din peninsulă, au fost judecați în mega-procesul în care instanța italiană a pronunțat luni verdictul, după trei ani de la primirea rechizitoriului.

Acuzaţiile în acest cel mai mare proces al mafiei din Italia utlimelor trei decenii au inclus infracțiuni de omor, apartenenţă la o organizaţie criminală, trafic de droguri, spălare de bani şi coruperea de funcţionari publici.


Instanţa, prezidată de judecătoarea Brigida Cavasino, a acceptat în multe cazuri sentinţele recomandate de procuratură, care ceruse pedepse ce totalizau peste 4.700 de ani de închisoare.

Procesul a durat ore întregi, scrie The Guardian, preluată de News.ro.

Cifra anuală de afaceri cu cocaină, estimată la 55 miliarde de dolari

‘Ndrangheta, cu sediul în Calabria, unde a avut loc procesul, a trecut de la a treia grupare mafiotă ca mărime, după gruparea siciliană Cosa Nostra şi Camorra napoletană, la cea mai mare organizaţie criminală italiană, cu legături în întreaga lume.

Traficul ilegal de cocaină în Europa este atribuit acestei organizaţii, iar cifra de afaceri anuală globală a acestui trafic este estimată la 55 de miliarde de dolari. Un studiu realizat de Institutul de Cercetare Demoskopita în 2013 a estimat că este mai puternică din punct de vedere financiar decât Deutsche Bank şi McDonald’s la un loc.


În cadrul procesului, au depus mărturie peste 50 de martori ai acuzării care au părăsit ‘Ndrangheta şi au încălcat codul „omertà” al acesteia. Mulţi dintre ei trăiesc în prezent în cadrul unor programe de protecţie a martorilor. Se spune că ‘Ndrangheta ar fi formată din 150 de familii.

Procesul ‘Ndrangheta s-a concentrat în principal asupra familiei Mancuso. Doi şefi locali, Saverio Razionale şi Domenico Bonavota, au fost condamnaţi la câte 30 de ani de închisoare. Sentinţa nu a fost încă pronunţată împotriva şefului clanului, Luigi Mancuso, poreclit „Unchiul”, care este judecat separat.

Tribunal special construit pentru acest proces

Un tribunal de înaltă securitate a fost special construit într-o fostă centrală telefonică din oraşul Lamezia Terme pentru a găzdui acest proces, sala de judecată având 100 pe 35 de metri, cu celule securizate pentru acuzaţi.

Verdictele marchează sfârşitul unui „mega-proces” de trei ani, desfăşurat în sala de judecată de înaltă securitate din sudul regiunii Calabria, construită special pentru a găzdui până la 350 de inculpaţi, 400 de avocaţi şi pentru a asculta 900 de martori care au depus mărturie împotriva unei reţele extinse.

Deşi mai mult de 100 de persoane au fost achitate de către tribunalul din Lamezia Terme, sentinţa reprezintă una dintre cele mai importante lovituri date până în prezent puternicului sindicat al crimei organizate, care se bucură de un cvasi-monopol asupra comerţului european cu cocaină.

Inculpații, arestați în urma unei operațiuni de proporții organizate în 2019

Aproape toţi inculpaţii au fost arestaţi în decembrie 2019, după o anchetă de lungă durată începută în 2016. Aproximativ 2.500 de agenţi au participat la raidurile care s-au concentrat asupra suspecţilor din Vibo Valentia, Calabria, inima unei zone controlate în principal de clanul Mancuso al ‘Ndrangheta.

O unitate de carabinieri de elită cunoscută sub numele de Cacciatori, care literalmente înseamnă „vânătorii”, a arestat mai mulţi suspecţi care se ascundeau în buncăre situate în spatele unor scări culisante și trape ascunse.

Un şef de poliţie, consilieri locali şi oameni de afaceri acuzaţi că au ajutat mafia au fost arestaţi, de asemenea, în Germania, Elveţia şi Bulgaria.

Nicola Gratteri, procurorul antimafia care a condus investigaţia, a declarat pentru The Guardian la momentul raidurilor că aceasta a fost cea mai mare operaţiune împotriva sindicatelor criminale de la mega-procesele din Palermo din anii 1986-1992, când procurorii sicilieni au pus 475 de persoane în boxa acuzaţilor.

Pentru acest proces, echipa lui Gratteri a strâns 24.000 de înregistrări telefonice şi conversaţii interceptate pentru a-şi susţine acuzaţiile.

Anchetatorii au furnizat numeroase dovezi ale tacticilor nemiloase şi opresive folosite de ‘Ndrangheta pentru a controla comunităţi locale, inclusiv atacuri violente, extorcare, corupţie pentru contracte publice, stocare de arme, manipulare a alegerilor şi mită.

Mafioţii erau membri sau afiliaţi ai principalului grup ‘Ndrangheta care operează în Vibo Valentia, o zonă rurală dezavantajată din punct de vedere economic, unde mafia îşi exercită influenţa de mulţi ani, sufocând economia locală și infiltrându-se în instituţiile publice şi terorizând populaţia.

Procesul a marcat o diferenţă semnificativă faţă de cazurile anterioare, deoarece a inclus printre acuzaţi şi persoane care nu sunt membre ale mafiei. Printre aceste persoane se numărau un oficial de rang înalt al poliţiei, primari, alţi funcţionari publici şi oameni de afaceri. Cei mai mulţi dintre cei condamnaţi luni au anunţat că vor face apel împotriva verdictelor lor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: