joi

2 mai, 2024

10 aprilie, 2024

Parlamentul European a sancționat-o pe Tatjana Ždanoka (foto), europarlamentar leton care a fost acuzată că a spionat pentru Rusia.

Sancțiunile constau într-o amendă echivalentă cu diurna pe cinci zile din diurna ei, în valoare de 1.750 de euro. De asemenea, i s-au interzis rolurile de reprezentare ale Parlamentul European până la sfârșitul acestui mandat în iulie.

În ianuarie, ziarul rus de investigații The Insider a raportat că Ždanoka a lucrat ani de zile în favoarea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB-ului din era sovietică.


Ždanoka a negat acuzațiile, spunând europarlamentarilor în februarie că este doar un „agent pentru pace”. Serviciul secret leton a lansat un dosar penal împotriva ei, a informat presa locală în martie.

Parlamentul European a deschis propria anchetă administrativă asupra europarlamentarului, iar președintele Roberta Metsola a anunțat miercuri sancțiuni împotriva acesteia, pe motiv de încălcare a codului de conduită al europarlamentarilor.

Tatjana Ždanoka – europarlamentar din 2004 și membru în grupul Verzilor/ALE până în 2022 – a încălcat părți ale codului referitoare la declararea intereselor private și primirea de cadouri, a spus Metsola, fără a oferi mai multe detalii.

Ždanoka nu a făcut recurs, a adăugat Metsola.


De când au apărut acuzațiile împotriva Tatjanei Ždanoka, Parlamentul a fost zguduit de un alt scandal de influență rusă. Politicieni europeni, inclusiv europarlamentari, au primit bani pentru a face propagandă în favoarea Rusiei. Acest subiect se află pe agenda dezbaterilor de miercuri din sesiunea plenară de la Bruxelles.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: