Analiză

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de… Mai mult

01.10.2019

Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Analiză

Numărul studenților – dublu față de cel din 1990 și la jumătate față de cel din 2007. De ce?

Aproximativ 400.000 de tineri înscriși la studii de licență au început luni anul universitar 2019 – 2020. Dintre aceștia, circa 25.000 sunt studenți străini, din… Mai mult

30.09.2019

Europa

Resursa umană din Știință și Tehnologie: Cum stau cele 276 de regiuni din UE și vecinii noștri care încă nu au aderat

Cele patru regiuni cu cea mai mică pondere a resurselor umane angajate în știință și tehnologie, din cele 276 de regiuni NUTS 2 existente în… Mai mult

29.09.2019

Cronicile

15 din cei 31 de medici de la Unitatea de Primiri Urgențe Floreasca au demisionat. Sorin Păun a renunțat la poziția de manager

de Vladimir Ionescu 31.8.2016

 

floreasca demisii medici upuUPDATE: Sorin Păun a demisionat din funcția de manager interimar al SPitalului Floreasca.

“În această seară, doctorul Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, mi-a înaintat demisia din funcția de conducere a unității sanitare.

În cel mai scurt timp va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcționare a acestui spital până la organizarea concursului cel târziu în luna octombrie.

Dincolo de problemele de comunicare dintre doctorul Sorin Păun și parte a personalului din spital, nimeni nu mi-a adus la cunoștință elemente care să pună la îndoială onestitatea sa și calitățile recunoscute de medic chirurg”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

UPDATE 18.55: La finalul ședinței de Guvern, ministrul Vlad Voiculescu a declarat că situația de la Floreasca îi era cunoscută și a avut două runde de negocieri cu părțile implicate.

În urma acestora credea că au fost găsite soluții, nicidecum nu se aștepta la o decizie în masă a celor de la UPU: “Cunosc problema. Au existat două întâlniri de mediere, convocate de mine. Senzaţia mea era că lucrurile merg într-o direcţie bună. Se pare că nu e aşa. În seara asta am convocat o a treia întâlnire. Sper că va fi ultima”, a spus ministrul.

Referitor la limbajul și înjurăturile managerului suprinse într-o înregistrare, ministrul a adăugat: “Daca acuzatiile se confirmă, acest lucru e inacceptabil”.

Nu a spus dacă ia în considerare înlocuirea managerului Sorin Păun.

Reamintim că acesta este interimar până la data organizării concursului pentru postul de manager, concurs ce trebuia să aibă loc în luna iunie. Competiția a fost blocată până la elaborarea unor noi proceduri de selecție și la formularea unui nou contract de management.

(Ministerul Sănătății pregătește modificarea selecției managerilor de spitale și a contractelor de management și blochează actualele concursuri)

De la Palatul Victoria, Voiculescu a plecat spre minister, unde va avea loc o a treia rundă de negocieri.

UPDATE 17.00: Sorin Păun a declarat presei că nu intenționează să demisioneze și acuză că este vorba doar de presiuni.

“Săptămâna viitoare va fi publicat un anunţ pentru angajări. Demisia este un act unilateral”, a declarat managerul de la Floreasca, citat de Mediafax.

El le reproșează demisionarilor că nu au trecut în demisii motivul: “Nu e notat în aceste demisii niciun fel de motivaţii. Există o regulă în spital ca orice demisie să fie prezentată managerului şi discutată punctual. Când mă trezesc cu mai multe demisii, nu pot vorbi în colectiv ci cu fiecare în parte. În demisii nu se regăseşte motivul”, a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Sorin Păun.

În opinia acestuia, acțiunea medicilor are legătură cu grupuri de interese și au existat presiuni asupra demisionarilor: “În legătură cu situația de la UPU — SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București, am un singur comentariu: sper ca medicii colegi de la secția UPU să înțeleagă că au depus un jurământ în slujba pacientului și nu în interesul unui om sau grup de interese și să nu se lase manipulați”, a declarat Sorin Păun.

Reaminitm că România are un deficit de 13.000 de medici, iar urgența este una dintre specializările cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere.

CITIȚI ȘI:

Când o simplă acțiune DNA golește sistemul de Sănătate: Județe întregi cu o singură normă de medic pe afecțiuni fatale

Mediafax: deficit de 13.000 de medici în spitale. În București, 6.700 de posturi vacante

UPDATE 16.55: La ora 18.00, medicii demisionari și managerul Sorin Păun sunt așteptați la Ministerul Sănătății pentru a discuta cu ministrul Vlad Voiculescu.

Numărul medicilor care au demisionat este de 15, potrivit ultimelor date.

UPDATE 16.10: Ministrul Sănătății, aflat la Palatul Victoria, unde participă la ședința de Guvern. El va avea o declarație privind situația de la Floareasca, la ora 16.30.

UPDATE 15.50: Neînțelegerile cu managerul sunt mai vechi și s-au acutizat în ultimele două luni, potrivit medicului Gabriela Bratosin, când Sorin Păun a refuzat să preia mai multe echipamente, finanțate printr-un program al Băncii Mondiale, care erau necesare departamentului.

Printre aceste echipamente se numără un ecograf și ventilatoare pentru respirația asistată.

Bratosin spune că l-au avertizat pe manager că-și vor da demisia dacă situația conflictuală va continua, dar acesta nu a fost impresionat.

De asemenea, cei de la UPU au sesizat de mai multe ori și Ministerul Sănătății. Pentru că nu au primit niciun răspuns, și după apariția ultimelor înregistrări cu managerul Sorin Păun, medicii și-au dat demisia în mod spontan.

Protestatarii spun că vor renunța la demisii doar dacă pleacă Sorin Păun.

***

Informația de bază:

Mai mult de jumătate dintre medicii Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Floreasca, București, și-au depus demisia miercuri. Ei acuză comportamentul abuziv și managementul defectuos al managerului interimar, Sorin Păun.

Păun a fost numit interimar în luna aprilie. El i-a luat locul lui Nicușor Louchi, demis în luna aprilie de fostul ministru al Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu, după ce acesta a vizitat celebra Secție de Arși și a constatat că ea nu funcționează.

Secția fusese inaugurată, a treia oară în cinci ani, cu o zi înainte de vizita lui Achimaș-Cadariu.

În Unitatea UPU – SMURD de la Floreasca sunt 31 de medici, din care câțiva erau miercuri în concediu.

“Am fost informat de demisia a 17 medici de la UPU-SMURD, care au dat drept motiv presiunea psihologică şi modul în care li se adresa managerul spitalului, domnul Păun”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, doctorul Bogdan Opriţa.

În ultimele zile, pe Youtube au apărut mai multe înregistrări audio de la discuțiile pe care Sorin Păun le-a avut cu medicii de la Floreasca pe subiectul gărzilor suplimentare, precum și o înregistrare din sala de operație în care Păun o înjură pe rezidenta care îl asistă (poate fi ascultat AICI).

Adunați în fața spitalului, medicii demisionari au explicat motivele acestei acțiuni la care se vor mai alătura și alți colegi ai lor:

“Este o reacţie pe care trebuia să o avem acum câteva luni, problema este managementul defectuos care afectează calitatea actului medical.

Nu gărzile sunt problema, ci felul în care ni se adresează, cum ne tratează. Mai urmează să mai depună demisii şi alţi colegi”, a declarat unul dintre cei care au demisionat.

“Managerul a refuzat să semneze pentru achiziţionarea unor medicamente, iar din septembrie nu vor mai fi medicamente absolut deloc. Ne-am dat demisia, suntem în preaviz două săptămâni şi dacă nu se rezolvă ceva, ne găsim de lucru în altă parte”, a spus un alt medic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 31.8.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Reuniune a miniștrilor de Externe din UE – Franța cere embargo pe exportul de arme către Turcia

Iulian Soare

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare impunerea embargoului pe exportul de arme către Ankara, a declarat luni ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le… Mai mult

Stiri

Voucherele de vacanță – reset: în extrasezon – 2.080 lei, în loc de 1.450lei

Vladimir Ionescu

Autoritățile vor să introducă vouchere de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a… Mai mult

Stiri

Proiect MFP: Primăriile ar avea nevoie de 8,5 miliarde de lei. Guvernul va repartiza doar 1,5 miliarde

Alexandra Pele

Autorităţile locale au solicitat guvernului completarea bugetelor cu circa 8,5 miliarde de lei, din care 4,7 miliarde pentru funţionare şi diferenţa pentru dezvoltare (investiţii), reiese… Mai mult

Stiri

Nobelul pentru Economie – atribuit autorilor unor cercetări pentru combaterea sărăciei

Iulian Soare

Al 51-lea Premiu Nobel pentru Economiei le-a fost atribuit lui Esther Duflo, Michael Kremer şi Abhijit Banerjee, toţi trei specialişti în dezvoltare şi sărăcie, pentru… Mai mult

Stiri

“Exerciții militare strategice” în Rusia – participă 12.000 militari

Vladimir Ionescu

Rusia va efectua, începând de marţi şi până joi, exerciţii militare strategice care includ lansarea de rachete de croazieră şi rachete balistice, a anunţat luni… Mai mult

Europa

Comisia Europeană anchetează ajutorul de 108 milioane de euro acordat de Ungaria pentru o investiție Samsung de 1,2 miliarde euro

Vladimir Ionescu

  Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind ajutorul în valoare de 108 milioane de lei euro pe care Budapesta intenționează să-l acorde Samsung SDI,… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban s-a întâlnit cu guvernatorul Isărescu, pentru o discuție privind situația macro a României

Razvan Diaconu

Liderul PNL, Ludovic Orban, s-a întâlnit luni dimineaţa cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cei doi discutând despre evoluţia economiei europene şi situaţia macroeconomică a României.… Mai mult