marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 august, 2016

spital urgenta sanatateSpitalele înregistrează un deficit de aproximativ 13.000 de medici din cauza plecării doctorilor la muncă în străinătate, scrie Mediafax.

Doar câteva spitale au toate posturile din schemă ocupate, iar în unele județe deficitul se apropie de 50% din personalul necesar – în Bucureşti sunt 6.700 de posturi vacante, în Ialomiţa – 44% din posturile din sistemul de sănătate sunt neocupate, în Călăraşi – 42%, în Tulcea – 40%.

“Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, spune ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.


Printre exemplele prezentate de Mediafax, apare Spitalul Orăşenesc Ineu, aflat la circa 55 de km de municipiul Arad şi care deserveşte zeci de localităţi din zonă.

A fost inaugurat în 2010, la standarde europene, dar nu are personal suficient: „Am organizat concurs, dar nu s-au prezentat candidaţi interesaţi. Am avea nevoie urgentă de trei medici pentru Compartimentul Primire Urgenţe şi unul la Obstretică-Ginegocologie”, a declarat, directorul medical al Spitalului Orăşenesc Ineu, medicul Carmen Elena Cîrdei.

În Vaslui, la cea mai mare unitate spitalicească, organigrama este ocupată în procent de 60%.

Din totalul de 243 de posturi pentru medici sunt ocupate doar 145. “Lipsa specialiştilor are urmări grave. În primul rând am fost nevoiţi să închidem în noiembrie 2015, compartimentul de Oncologie, în momentul în care singurul medic specialist şi-a dat demisia şi a plecat să lucreze în sistem privat. De asemenea, deficitul de medici duce la suprasolicitarea celorlalţi specialişti, apare surmenajul şi chiar poate să scadă calitatea actului medical”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: