sâmbătă

20 aprilie, 2024

25 martie, 2022

Nouă companii europene și americane din domeniul energiei au plătit Rusiei impozite și taxe în valoare totală de 15,8 miliarde de dolari de când Putin a anexat Crimeea în 2014.

Potrivit unui raport al unui grup de ONG-uri citat de CNN, analiza a cuprins doar companiile cu operațiuni de explorare și producție în Rusia.

Datele sunt publicate într-un moment în care Occidentul este criticat pentru tranzacțiile cu petrol, gaze și cărbune din Rusia, rezerve deținute în mare parte de statul rusesc, care au ajutat la finanțarea războiului din Ucraina.


Cele nouă companii conținute de raport:

  • Shell, companie înregistrată în Marea Britanie, a plătit 7,85 de miliarde Rusiei – cea mai mare sumă dintre toate companiile listate, potrivit grupurilor care au publicat datele.
  • Pe locul doi este compania americană ExxonMobil cu o sumă de 2,81 de miliarde.
  • Două companii din Germania, Wintershall și Wintershall DEA, care între timp au fuzionat, au plătit în total 2,86 de miliarde de dolari.
  • BP, compania multinațională de petrol și gaz din Marea Britanie, a plătit 817 miliarde de dolari.
  • TotalEnergies din Franța (568 de milioane de dolari).
  • Equinor din Norvegia (455 de milioane).
  • OMV din Austria (246 de milioane).
  • Trafigura din Elveția (202 milioane).

Care este ”adevărata sumă” încasată de Rusia

Companiile identificate în raport sunt responsabile și pentru alte miliarde de dolari care se scurg spre statul rus din cauza acțiunilor pe care le dețin în companiile energetice din Rusia.

„Adevărata sumă pe care aceste companii au plătit-o Rusiei este mult mai apropiată de pragul de 100 de miliarde de dolari, dar este ascunsă de acțiunile pe care le dețin în companiile rusești”, a spus Murray Worthy, lider de campanie la Global Winess, referindu-se la plățile făcute în perioada dintre anexarea Crimeii și sfârșitul anului 2021.

„Credem că BP, de una singură, este responsabilă pentru 78,4 miliarde de dolari care s-au dus spre guvernul rus prin acțiunile pe care le deține în gigantul de petrol și gaze Rosneft, pe care au zis că le-au deținut până acum câteva săptămâni”, a spus Worthy pentru CNN.

Războiul din Ucraina aduce și despărțirea de energia din Rusia


Alexandra Gillies, un consilier al Institutului pentru Guvernarea Resurselor Naturale (IGRN), a spus că ieșirea de pe piața rusească a multor firme occidentale este un pas în direcția corectă, dar că ar fi trebuit să o facă mult mai devreme.

Potrivit datelor IGRN, Rosneft a transferat către statul rus 58,6 miliarde de dolari în 2019, ultimul an înainte de pandemia de Covid-19.

„A fost nevoie de invadarea Ucrainei pentru ca firmele petroliere să spună: ‘Știi ceva? Nu vrem să-i permitem acestui regim să facă ceea ce face acum’. Ar fi trebuit să ia această decizie mult mai devreme, când a fost invadată Crimeea, sau din cauza naturii represive a regimului lui Putin, sau când regimul lui Putin a intervenit în alegerile din Statele Unite, sau când a otrăvit membri ai opoziției, chiar și pe sol britanic”, a spus Gillies.

„Au fost atât de multe momente în ultimii ani când companiile occidentale ar fi trebuit să se delimiteze de cooperarea cu regimul [lui Putin]”, a mai spus Gillies.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: