La obiect

O oportunitate ratată: ”Dezvoltare la dobânzi mici”. Cauzele externe şi cauzele interne

Sfârșitul programelor de relaxare monetară din SUA și din UE reduce și mai mult șansele României de dezvoltare economică bazată pe împrumuturi avantajoase, după ce… Mai mult

12.03.2019

La obiect

Atenție la comerțul exterior: Deficit comerial expandat cu 62% în ianuarie! Cel mai mic ritm de creștere a exporturilor din ultimii 3 ani

Deficitul comercial pe ianuarie 2018 a fost de 1,2593 miliarde de euro, în creştere puternică (+62%) faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Mai mult,… Mai mult

12.03.2019

La obiect

Trei proiecte majore de transformare digitală, sprijinite de Comisia Europeană, așteaptă de peste un an mobilizarea autorităților de la București

  Centrele de inovare digitală (Digital Innovation Hubs – DIH), create și sprijinite de Comisia Europeană au nevoie, pentru a putea funcționa și a avea… Mai mult

11.03.2019

La obiect

Avertisment UE – Datoria externă a României ar putea trece de 60% din PIB în decurs de zece ani

Potrivit Raportului de sustenabilitate fiscală pe 2018 al Uniunii Europene (publicat în ianuarie 2019), datoria externă a României ar putea trece pragul de 60% din… Mai mult

10.03.2019

Cronicile

150.000 de mobilizați pentru protestul partidelor de guvernământ în fața guvernului. Din discursurile liderilor

de Victor Bratu , 10.6.2018

Piața Victoriei, cu o oră înainte de începerea mitingului

Peste 150.000 de oameni au fost aduși din toată țara la București, sâmbătă seara, ca să îi asigure audiență și sprijin lui Liviu Dragnea în lupta liderului PSD cu ”statul paralel”.

În esență, manifestarea s-a dorit o etalare a sprijinului de care se bucură liderul PSD în lupta pe care o poartă, în nume personal, dar cu motivul oficial al apărării democrației de ”noua securitate”. Protestatarii, în mare majoritate derutați, au fost aduși cu autobuze din toate județele țării, liderii locali fiind într-o adevărată competiție din punct de vedere al capacității de recrutare și mobilizare de manifestanți.

Obiectivul pare, însă, să fi fost ratat: activul de partid adus în Capitală a ”vibrat” cu adevărat doar în momentul în care Liviu Dragnea și-a început discursul, când a felicitat-o pe Simon Halep pentru victoria de la Roland Garros.

În rest, fondul sonor al pieței a fost asigurat de un grup compact, de 200-300 de persoane masate în apropierea scenei.

Cei care au urcat la tribună au avut rolul să ”pregătească” piața pentru mesajele lui Liviu Dragnea: discursuri relativ scurte, în care derapaje punctuale ale sistemului judiciar au fost ridicate la rang de normă, iar vorbitorii s-au răfuit încă odată cu multinaționalele, cu protestatarii din București, cu tehnocrații.

Piața Victoriei, la 30 de minute după sfârșitul mitingului

Discursurile rostite la tribună merită parcurse cu atenție: majoritatea construiesc o realitate paralelă, dar zugrăvesc perfect situația absurdă în care se pune PSD, partid care a câștigat alegerile, are guvernarea și majoritatea în Parlament, dar care plânge că forțe ascunse îl sabotează:

Gabriela Firea: ”Bine ați venit la București. Ne intâlnim să ne apărăm libertatea, demnitatea și dreptul nostru de a fi liberi în această țară. Da, am ajuns să luptăm pentru libertate. Mitingul nostru e legal, autorizat. Mitingul nostru este legal, noi nu încălcăm legea niciodată. Această piață nu mai trebuie să fie confiscată de oameni plătiți să facă rău țării noastre. Nu putem trăi cu dictatura minorității, alegerile au fost libere, iar votul trebuie să fie sfânt. Să nu ne mai fie teamă.”

Liviu Pleșoianu: ”În chiar aceste clipe, niște persoane, Koveși, Iohannis, Coldea, Maior și toți securiștii lor s-au închis într-o sufragerie și le este frică. Într-o țară liberă, nu poporului trebuie să-i fie frică, torționarilor trebuie să le fie frică. Nu vreau să vorbesc singur, vreau să dialogăm… ” Lansează câteva sloganuri cu puțină priză la public.

Partea care a debusolat asistența a fost momentul în care Pleșoianu a început să vorbească în limba engleză.

Călin Popescu Tăriceanu: ”Dragi români. Este o după-amiază foarte frumosă, simt că adie vânt de libertate. Sunt mândru de voi, sunt mândru de România. Am venit azi să mă întâlnesc ci cei care mai cred că România este o țară suverană, liberă, fără să se teamă dacă supără un procuror sau un potențat al zilei. Democrația nu supraviețuiește singură, ea trebuie apărată.

Noi trăim într-o democrație controlată, statul paralel este prezent în justiție, în politică, în economie în mass-media. Vedem că democrația nu e deplin consolidată. O democrație adevărată înseamnă o justiție corectă, separația puterilor în stat, respectarea rezultatului alegerilor libere. Vreți să trăiți din nou într-un stat polițienesc?

Securitatea de azi nu mai are în spate tancurile sovietice, dar s-a instalat pas cu pas. Responsabilii pentru toate abuzurile din ultimii 10 ani sunt Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Primul a inventat statul paralel, Iohannis îl folosește. Fac un apel la toți acoperiții- din presă, din politică, din justiție din economie. Să fie parte a schimbării și reconcilierii.”

Matei Brătianu: ”Ceea ce văd aici este cel mai frumos vis pe care îl poate avea un lider sindical. Îi mulțumesc lui Dumnezeu. Timp de multe săprtămâni, piața asta a fost ocupată de ONG-uri minuscule, unii plătiți, știți voi de cine, și câțiva mințiți.

Azi piața e ocupată de poporul român. Sunt aici pentru că am văzut cu surprindere cum sindicate care n-au sărit când statul-securitate a tăiat pensii și salarii, când s-a schimbat Codul muncii la comanda multinaționalelor…. Sunt aici împotriva abuzurilor. Puterea poate fi exercitată cu bună credință- vorbesc în special de judecători și procurori- cu bună credință, sau cu rea credință, cum se întâmplă cu 90% dintre ei. Sunt aici pentru că nu mai putem accepta așa ceva. ”

Olguța Vasilescu: ”Am auzit multe speculații, am fost luați ăn râs, contestați, jigniți. Văd că ați venit în număr mare să arătați că statul paralel nu poate exista la nesfârșit. Să vă sun cum arată. Eu l-am cunoscut, m-a vizitat acasă, la primărie, în birourile DNA de unde am ieșit în cătușe. De ce? Pentru că am câștigat capital de imagine. Deci, au încredere oamenii în tine? La pușcărie.

Ați văzut-o și pe Mariana Rarinca. Fiecăruia ni se poate întâmpla. Iohannis și Cioloș nu văd statul paralel, care înseamnă camere în dormitor, urmărire prin GPS, interceptări prin telefoane, procurori care falsifică probe, jurnaliști care vorbesc după ce primesc în plic. Vi se poate întâmpla oricui. Uniți suntem puternici, statul adevărat e statul votat”

Viorica Dăncilă: ”Suntem aici să spunem clar: rezultatul alegerilor trebuie respectat. Noi am mărit salariile, ei le-au tăiat. Noi am mărit pensiile, ei au fost împotrivă și le-au tăiat când au fost la guvernare.

Cui folosește asaltul permanent împotriva guvernului? Am fost acuzată de trădare, e aberant, dar mă aștept la orice de la oameni lași. Președintelui PSD i s-a descis dosar penal înaintea campaniei din 2016, la fel și președintelui ALDE. Au făcut totul să pierdem alegerile, dar ămpreună am câștigat.

Nu acceptă nici azi că au pierdut alegerile, criticile la adresa guvernarii au un lucru comun- ura împotriva PSD. Guvernul va lupta în continuare pentru prosperitatea românilor, nu vom ceda în fața abuzurilor. Noi trebuie să aducem românii împreună, România nu are nevoie de ură și de dezbinare”

Liviu Dragnea: ”Mulțumesc că ați venit alături de noi, membri de partid sau oameni care nu fac parte din  niciun partid. ai dat dovadă de curaj venind aici, merutați aplauzele tuturor. Îi salut, cu milă, și pe toți trimișii în piață ai sytatului paralel, civili sau nu. Suntem mulți aici, dar ce nu trebuie să uite statul paralel e că noi suntem voința populară.

Am fost întrebat: ce e statul paralel? E simplu: sistemul care folosește resursele statului în paralel cu democrația. Au trecut 3 ani și jumătate de când cel care a creat sistemul, Băsescu a plecat, dar instrumentele lui au rămas. Procurorii corupți au rămas, i-ați văzut falsificând dosare.

Șefa DNA a rămas. Ați auzit-o cerând capete mari. Generalii au rămas, ei vorbesc prin gura unor politicini de opoziție. Jurnașiștii sub acoperire au rămas. Îi citiți, îi auziți mințind, cu batistuță sau nu, dar fără să spună din ce bani trăiesc.

Magistrații sub acoperire au rămas. Pe ei nu-i vedeți și vă doresc să nu-i unoșteți. Au mai rămas 6 milioane de români ascultați, protocoalele secrete. Au mai rămas beneficiarii politici. Cei care pierd alegerile la urne dar care vor să câștige puterea cu ajutorul statului paralel. Fără acesta sunt pierduți.

Să nu-l invidiem pe prietenul nostru, Klaus Iohannis. Ce spuneți, are o problemă la ochi sau la dosar cînd spuneți că nu vede statul paralel? Să nu-l invidiem pe Ludovic Orban. L-a propus pe Klaus Iohannis la 5 zile după ce a fost achitat. Ce ziceți, a întrebat pe cineva din PNL sau de la DNA?

Să nu-i invidiem pe cei care cred că daca stau cu cuvântul anticorupție în gură vor scăpa. Nu vor scăpa de captivitate și de răspundere. Sunt de fapt niște unelte jalnice ale acestor securiști. E o frăție josnică, o cârdășie periculoasă, un contract care vrea să scoată democrația din joc. Acesta e portretul stautului paralel. Putem să-i spunem simplu, Securitatea.

Vor să ne transforme într-un popor de denunțători. Suntem șamtajați să depunem denunțuri împotriva colegilor, a familiei sau împotriva unora pe care nu i-am cunoscut. Este un plan josnic. S-a mers mult prea departe: Delațiunea ține loc de probe. 6 milioane au fost filați, ascultați.

E posibil să fii chiar tu printre cei cărora li s-au călcat în picioare drepturile. Este mult prea mult, este intolerabil. Și nici nu contează dacă ești vinovat, contează fii ascultat. Statul paralel trebuie să știe ce vorbești, ce gândești, ce îți dorești. Tot ceea ce spui vor folosi împotriva ta sau a altora. Nu vă faceți iluzii că sunteți în afara mizei, toți suntem ținte.

Nu doar înalții demnitari, cei cu funcții publice sunt ținte, toți puteți fi ținta acestui sistem odios. Nimeni nu e la adăpost. Oricine poate fi vizat de un denunț- te cerți cu vecinul, ai o dispută la serviciu- hop dosar la DNA. Pentru ei nu contează adevărul, contează doar denunțul…. Vă întreb, putem opri toate acestea? Suntem hotărâți să luptăm, să mergem până la capăt?

Vă mai spun ceva, statul paralel are cheltuieli uriașe. Toți am plătit sute de milioane de euro pe interceptări și pe filaje. Am plătit mult mai mult față de prejudiciile inventate pe hârtie. Toți plătim la CEDO pentru abuzurile unor procurori staliniști. Spun din nou, e mult prea mult. Guvernarea noastră a crescut atât de bine încât au crescut până și veniturile securiștilor. Economia merge, am depășit Grecia, anul acesta vom depăși Cehia și Portugalia. Atunci, de ce? Pentru că pentru ei democrația e iadul pe pământ. Asta e esența luptei noastre: Vrem prosperitate, nu securitate..

Le mai este frică, știu că suntem aproape să le destructurăm sistemul. Au văzut că nu mai ține și s-au îngrozit, După Băsescu, președintele Iohannis păstorește acest sistem. Fără statul paralel el n-ar fi câștigat procesul pe care toți ceilalți primari l-au pierdut. Fără statul paralel, falsul în declarații cu care și-a obținut casele ar fi ajuns pe masa unui procuror.

Ce ar trebui să facem noi, să stăm cu mâinile în sân, să tremurăm de frica lor, să ne dăm la o parte și să vină alți tehnocrați, să lăsăm justiția cum a aranjat-o Macovei? Nu. Trebuie să spunem stop, gata, ajunge. Niciodată, nicio tiranie nu a rezistat. Mai devreme sau mai tărziu vom învinge. Știu bine că ziua în care vor trebui să răspundă e aproape. Noi vom curăța țara de mizeria lăsată de acești șobolani. Suntem hotărâți să mergem până la capăt. Așa să ne ajute Dumnezeu, victorie”

Mergeți în homepage ›

Etichete: , ,
Publicat la data de 10.6.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul de finanțe explică lipsa de credibilitate a României: Previziunile economice pesimiste ale Comisiei influențează piețele, efectul confirmă prognoza

Alexandra Pele

Raportul de țară al Comisiei Europene este nefavorabil României, iar prognozele pesimiste ”tind să se confirme”, a acuzat Eugen Teodorovici, vineri, în cadrul conferinței de… Mai mult

Stiri

Selecție pentru naționala României la Campionatul European de Securitate Cibernetică

Vladimir Ionescu

Tinerii cu talent la calculatoare se pot înscrie la preselecțiile pentru echipa națională a României care va participa la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019,… Mai mult

Stiri

Neuroleptice administrate copiilor – CRJ cere explicații pentru unul dintre abuzurile din sistemul de protecție specială

Vladimir Ionescu

Neuroleptice în cantități alarmante și de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora, nu a reprezentantului lor legal, au fost administrate anul trecut, în… Mai mult

Stiri

Reacții furioase ale Siriei după afirmația lui Donald Trump că ”a venit vremea ca SUA să recunoscă suveranitatea Israel în Golan”

Razvan Diaconu

”După 52 de ani, a venit vremea ca Statele Unite să recunoască deplin suveranitatea Israelului în Golan, care are o importanţă strategică pentru statul Israel… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis cheamă reprezentanții societății civile la consultări privind referendumul pe justiţie

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis invitaţii reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale pentru consultări privind referendumul pe justiţie, care vor avea loc marţi. Anunţul, potrivit News.ro, a… Mai mult

Stiri

Taxa pe activele bancare va fi modificată săptămână viitoare. Impactul asupra băncilor ar urma să scadă la sub un miliard de lei

Alexandra Pele

Taxa pe activele bancare va fi modificată săptămână viitoare, printr-un OUG care ar urma să fie pus în dezbatere publică vineri, după o nouă discuție… Mai mult

Stiri

ING, împreună cu Bank of Beijing, înfiinţează prima bancă din China cu un acţionar majoritar străin

Adrian N Ionescu

ING Bank, parte a celui mai mare grup olandez de servicii financiare, şi Bank of Beijing (BoB) au înfiinţat o societate mixtă cu 448 milioane… Mai mult