5 noiembrie, 2017

Unsprezece prinţi saudiţi și zeci de foști miniștri au fost arestaţi sâmbătă în Arabia Saudită, la decizia unei comisii anticorupţie care este condusă de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman (32 de ani).

Arestările au avut loc la doar câteva ore după înființarea acestei comisii și sunt considerate de analiști drept o acțiune prin care Mohammad bin Salman (MBS) încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani.

Decretul regal precizează că este nevoie de măsuri clare împotriva abuzurilor făcute de o serie de persoane, care pun interesul personal deasupra deasupra interesului public şi fură fonduri destinate unor proiecte publice.

Efectul imediat – Bursa, în scădere


Indicele bursier saudit a înregistrat duminică dimineața un declin de 1%, acțiunile Kingdom holding — Fondul de investiții saudit aparținând prințului miliardar Alwaleed Bin Talal, unul dintre cei arestați, au scăzut cu 9,9%, iar titlurile National Industrialization Co (Tasnee), în care Kingdom deține o participație de 6,2%, înregistrau un recul de 1,3%.

De asemenea, acțiunile Banque Saudi Fransi — a cincea mare bancă din Arabia Saudită — în care Kingdom a cumpărat în septembrie o participație de 16,2% înregistrau un declin de 2,8%.

Reformele anunțate de prințul moștenitor

La sfârșitul lunii octombrie, MBS a promis o Arabie Saudită „modernă”, distanțându-se de imaginea unei țări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune rigoristă a islamului care a alimentat numeroși jihadiști din întreaga lume.

El a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce mașinile și deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului, cu o marginalizare de fapt a castei religioșilor conservatori.


În același timp, el a acționat pentru consolidarea puterii sale politice, procedând în special la un val de arestări a disidenților, printre care clerici influenți și intelectuali.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: