cursdeguvernare

sâmbătă

7 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

1 martie: creșterile spectaculoase ale salariilor din Sănătate anunțate de guvern. Niște exemple

28 februarie, 2018

Începând de joi, 1 martie, salariile brute de bază urmează să crească până la nivelul prevăzut în grilă pentru anul 2022.

Remunerațiile medicilor și asistenților medicali ar trebui să fie majorate, potrivit Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului bugetar, cu procente cuprinse între 70 și 172%.


Guvernanții nu au prezentat încă impactul măsurii, însă fostul președinte al CNAS Laurențiu Mihai avetiza în momentul demisiei că bugetul de 34 de miliarde de lei, în creştere cu peste 18% faţă de 2017, va fi epuizat în luna septembrie – octombrie. Motivul este numărul foarte mic al asiguraților și majorările salariale din sistemul medical de stat, ce vor fi suportate și din banii Casei. Este, deci, posibil, ca guvernul să fie nevoit să găsească acești bani din alte surse.

Creșterea salariilor are ca scop principal oprirea hemoragiei de medici din sistem – această profesie fiind printre primele care furnizează un număr mare de emigrați.

Majorările ce urmează să intre în vigoare

Exemple de salarii nete care se vor acorda de la 1 martie:

  • Medic primar din unități sanitare clinice – 9.106
  • Asistent medical cu studii superioare – 3.040
  • Infirmieră unități clinice – 2.586 lei
  • medicii rezidenţi, în funcţie de specialitate şi gradul de pregătire, vor beneficia de creşteri ale salariului de bază ( nete) între 151% şi 287%.

Alte exemple, de salarii brute:

  • medic rezident anul III unităţi sanitare clinice : 103% ( 8.343 lei)
  • medic primar, anatomie patologică şi medicină legală : 71% ( 20.234 lei)
  • medic rezident anul I, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI : 106% ( 7.098 lei)
  • asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI : 67% ( 5.545 lei)
  • medic primar, unităţi sanitare neclinice : 172% ( 15.254 lei)
  • asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice : 70% ( 4.794 lei)

Nemulțumirile celor din sistem 

Nu e încă foarte clar rezultatul acestor majorări, îndeosebi din cauză că au loc, în numeroase cazuri, diminuări ale sumelor provenite din sporurile existente acum.


În ultimele luni, cei din domeniu au sesizat o mulțime de nereguli, iar ministrul Sănătății a depus deja mai multe amendamente la Comisia parlamentară din Camera Deputaților care discută Ordonanţa 91 din decembrie 2017, prin care se modifică Legea salarizării.

Nereguli reclamate din sistem:

  • Farmaciștii acuză faptul că iau salarii mult mai mici, deși urmează aceeaşi paşi în specializare ca și medicii. Astfel, în legea salarizării, salariul pentru un farmacist primar este de 5.528 lei, în timp ce un medic primar va ajunge să câştige cu aproape 7.000 de lei mai mult.
  • Același lucru se întâmplă și cu biologii și chimiștii din laboratoarele spitalelor, care fac aceeași muncă precum colegii lor medici, însă au salarii mult inferioare.
  • Șeful de secţie dintr-un spital are, în lege, un salariu mai mic decât cel al unui medic primar.
  • Regulamentul sporurilor nu a fost încă adoptat, printre cei mai nemulțumiți la acest capitol numărându-se chirurgii, din cauza sporului de 50-75% din salariul de bază aplicat doar orelor în care își desfășoară activitatea în blocul oeprator.
  • Tot medicii chirurgi reproșează că nu li se plătesc orele suplimentare, deși sunt obligați să opereze și după încheierea programului.
  • De asemenea, mulți consideră incorectă plata similară, în condițiile în care un chirurg dintr-un spital orășenesc de provincie, de exemplu, are un volum de muncă și un grad de dificultate al intervențiilor, mult sub cel al chirurgilor dintr-un spital universitar.

Ce se va întâmpla cu serviciile medicale?

„Dacă oferim salarii la nivelul UE, cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de UE. În acest moment, nu mai exista scuze”, declara recent Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

(Citiți și: ”Studiu: Medicii și cercetătorii emigrează din cauza corupției și a lipsei de oportunități profesionale”)

Acest lucru nu se va putea întâmpla însă foarte curând, fiindcă banii pentru aceste majorări vor avea efect asupra sumelor distribuite pentru dotarea spitalelor și pentru consumabilele și medicamente folosite în aceste unități.

În condițiile în care acum România nu reușește să le asigure bolnavilor cronici medicamente vitale, banii pentru banalele analize de sânge sunt epuizați în primele 10 zile ale lunii și din acest motiv sunt aglomerate camerele de urgență, se fac programări și peste câteva luni pentru un RMN, spitalele nu au bani de renovări etc.

(Citiți și: ”Deficit record la Fondul de Sănătate. Cheltuieli mai mari decât cele estimate și subvenții la jumătatea celor bugetate”)

De aceea, este  posibil ca aceste majorări salariale, importante, să nu fie suficiente nici măcar pentru a opri emigrarea mdicilor, așa cum se intenționează prin această măsură.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Din tot articolul lipsește cu desăvârșire categoria medicilor de familie…
    Aceștia sunt considerați în continuare simpli prestatori de servicii medicale, deci trebuie să se descurce ca si până acum, nici vorbă despre vreo majorare a veniturilor ! 🙁

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Din tot articolul lipsește cu desăvârșire categoria medicilor de familie…
    Aceștia sunt considerați în continuare simpli prestatori de servicii medicale, deci trebuie să se descurce ca si până acum, nici vorbă despre vreo majorare a veniturilor ! 🙁

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: