fbpx

La obiect

20-34 de ani – nici nu lucrează și nici nu învață: Observații pe locul fruntaș deținut de România la procentul tinerilor fără nicio ocupație

România figurează printre statele UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nici nu lucrează și nici nu învață („neither in employment nor in… Mai mult

16.07.2021

Chestiunea

Noul test de stres al industriilor europene: condițiile și țintele sectoriale de mediu impuse de Comisia Europeană

Odată cu lansarea, miercuri 14 iulie, pachetului legislativ ”Fit for 55”, UE devine prima economie din lume care dă startul procesului de legiferare a obiectivului… Mai mult

15.07.2021

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

„Ungureanu, we have a problem”. Şi despre Orban. Şi despre omul politic prizonier între două animale politice

de Cristian Grosu 14.3.2012

A trecut prin situaţii umilitoare.

Nu, nu este vorba de declaraţia de duminică de la ProTv a lui Traian Băsescu. E vorba de declaraţia Elenei Udrea, făcută 2 zile mai târziu. Doamna ministru (că tot ea e la Dezvoltare), a apăsat pe toate butoanele pe care le are prin presa clasică şi printre sistemele de postaci de internet şi ne-a prezentat şi “faţa feminină” a guvernării. De fapt, a aceleaşi guvernări.

Ca un veritabil bărbat, el o mângâiase pe creştet şi spusese despre ea că a adus cei mai mulţi bani europeni. Ca o veritabilă femeie, ea a crezut, a preluat idei şi sintagme şi s-a pliat pe discursul lui. Şi dăi!

Cum să îndrăznească Ungureanu să aducă vorba despre bazinele de înot, sălile de sport şi alte mărunţişuri cu care ministreasa (fostă şi actuală) de la „Dezvoltare” hrănea clientela din teritoriu a partidului?

Poşeta trântită de dna. Udrea peste ochelarii premierului închide „dubla” politicului asupra strategiei de bună credinţă: căci primul a lovit bărbatul. Preşedintele „premier” care l-a lăsat pe Ungureanu să vorbească de măsurile de dreapta de creştere a veniturilor (scăderea CAS de care vorbea Ungureanu), după care a trăsnit el cu „ba nu, creştem salariile la bugetari!”. În treacăt fie spus: „dreapta” e ceea ce înţelege doamna, care vrea să-l ia pe Gigi Becali în Mişcarea Populară, nu Ungureanu, care nu pricepe cum stă treaba cu ideologia pe Cogârlii.

Premierul în funcţie trebuie să ştie că nu e de capul lui, decizia politică bate decizia raţională, la Bucureşti e invers decât în lume, gradul bate funcţia – politnicul de profesie decide, de facto, în locul tehnicianului care vine pe poziţie cu CV, back-ground şi plan în buzunar. Democraţie e acolo, sus, între animalele politice: în guvern e viol ideologic curat…

Dar nu (doar) de Ungureanu, vorbim – el oricum şi-a asumat o situaţie politică pe care avea în fişa postului de şef al SIE să o cunoască. Să ne uităm la unul din tehnicienii de sacrificiu. Care repară, pe tăcute, tot ce au stricat Udrea, Boc şi cohorta de yes-mani zeloşi (e greu să vezi în ei vetitabili miniştri) care s-au concentrat în toţi aceşti ani să scoată bani buni din piatra seacă a crizei şi care au ignorat vreme de 3 ani încheiaţi banii de la UE, numai pentru că ăia chiar erau controlaţi şi pentru că de acolo nu puteau ieşi comisioane. Să ascultăm ce zice decizia politică:

Dacă domnul Orban nu reuşeste să convingă Comisia Europeană că aceşti bani pot veni, după mine, ar trebui să-şi dea demisia. Dacă nu reuşeşte să convinga Comisia Europeană să dea aceşti bani pentru reabilitare termica… De aia avem ministru pentru Afaceri Europene, ca să se lupte ca această propunere argumentată a României să fie acceptată„. E declaraţia politicianului Elena Udrea despre profesionistul Leonard Orban.

Trei lucruri, pe scurt despre această declaraţie:

Leonard Orban este omul care şi-a activat toate relaţiile personale de la Bruxelles (de aia a şi fost pus în funcţie de Băsescu, pentru civilitatea relaţiilor şi pentru impresia bună pe care a făcut-o la Bruxelles cât a fost comisar – adică ministru – european) pentru a minimiza prejudiciile pe care dna. Udrea & comp le-au adus României prin slaba absorbţie a fondurilor.

Apoi: dna. Elena Udrea are o dublă calitate: este ministrul Dezvoltării în mandatul căruia UE a întrerupt pentru 6 luni plăţile pentru România pe proiectele venite prin Ministerul Dezvoltării. A fost o premieră pentru România, dar „Lady’s first”, nu-i aşa?

Cea de-a doua calitate: Traian Băsescu a gândit guvernele Boc astfel încât la dna. Udrea în parohie să fie mai multe ministere – aşa cum, pe vremuri, Năstase pusese 3 ministere sub Miron Mitrea. Asta înseamnă, ca şi în guvernul Năstase (nu merg mai încolo) cabinetul 2.

În fine: el (El!) nu-şi permite ca alegerile să fie câştigate de USL, PDL trebuie să aibă suficiente voturi pentru a face guvern cu PSD sau PNL – altfel, opoziţia de azi l-ar putea trimite în faţa poporului pentru suspendare. Iar în PDL, el abia dacă mai e sigur pe ea (Ea!) ..

Astea sunt problemele reale printre care navighează guvernul unei ţări cu probleme – Nu politicile publice, nu politica industrială într-o Europă care-şi regândeşte strategiile, nu gura de oxigen pentru mediul de afaceri terorizat de criză şi de fiscalitate, nu demografia, nu fuga din ţară a specialiţştilor calificaţi:

Căci, întorcându-ne la cabinetul dlui Răzvan Ungureanu, să observăm un lucru: aplombul cu care tânărul politician încearcă să ne propună „o altfel de guvernare” a fost subminat, în numai câteva săptămâni, de două animale politice: Traian Băsescu şi Elena Udrea. Cele două foruri tutelare ale politicii de la Bucureşti, care nu fac casă bună nici cu expertiza şi nici cu viziunea, măcar că umblă toată ziua cu ele în gură.

Asta într-un an în care în Europa se resetează nişte oportunităţi, se rescriu nişte principii, se regrupează nişte interese, se amestecă dohotul cu care va fi zugrăvită, în 2-3 ani, de la capăt, lumea globală. Dar cum să aduni şi să mobilizezi, şi apoi să păstrezi în jurul tău, în numele unor atare mize, o echipă de specialişti  – reci, competenţi şi vizionari şi plini de orgoliu profesional –  cu o asemenea mentalitate politică?

Ungureanu, we have a problem!”. Şi nu-i numai a Dvs!

PS1: Neapărat: uitaţi-vă la articolul de alături al lui Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, viziune contrapusă celei a lui Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, în campania noastră „Cum ieşim din lumea a doua”.

Megaexperţi (nu găsesc alt cuvânt, eu sunt doar un tenace observator, nu neapărat meşter de vorbe) în genul celor care n-ar trebui să lipsească din anturajul lui Ungureanu, dacă nu vrea să sfârşească în troaca din Casa Poporului.

PS2: Citesc stupefăcut un titlu pe Hotnews: „Confruntarea dintre M.R. Ungureanu şi Mihai Gâdea a făcut 700.000 de spectatori”. S-a strâmbat lumea detot: „Confruntare” între Ungureanu şi Gâdea?!

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.3.2012

4 comentarii

 1. Orizont: Între aşteptări şi realităţi (3) / matres lectionis şi “salutar- salvator” « Politeía
  14.3.2012, 4:15 pm

  […] doamana Udrea. Sarmana Elena, inca nu stie ca Paris nu o mai poate ajuta chiar daca ar dori-o. Un editorial care descrie ceea ce gandesc si alti oameni de buna credinta. Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 2. gabarelo
  14.3.2012, 11:29 pm

  Cred, totusi, ca faci din tantar, armasar. E tipic, la noi, se inventeaza crize care, printr-un fel de teleologie curioasa, apoi chiar apar. Mi se par niste supozitii subtiri, pe niste teme minore. E putin probabil ca Basescu sa il sape pe Ungureanu, sau sa ii arate muschii, inutil si foarte repede. Eu presupun, dimpotriva ca au vrut sa atace pe ambele planuri, cel privat (cu CAS-ul care, daca nu se micsoreaza acum, cum zice MRU, cel putin se mentine in zona de interes) si cel bugetar, prin marirea salariilor.
  In ce o priveste pe Udrea, probabil ca nu a inteles cum se pune problema (nu e de mirare, daca atatia comentatori nu s-au prins, ea oricum e mai saracuta). E doar un mic conflict (real) intre pupili, care se va aplana, ambii au acest interes, e foarte probabil ca Ungureanu sa ii fie sef, candva.
  Deci, asertiunea taioasa cu “problemele reale” ale tarisoarei nu rezista, ca sa fiu elegant.
  Nu mai zic ca nu agreez “supozitii sigure” de tip “Traian a gandit”. Mie imi e greu sa stiu ce gandesc eu, mi se pare absurd sa am pretentia sa stiu ce gandesc altii si sa o prezint ca pe o analiza.

 3. gabarelo
  14.3.2012, 11:36 pm

  in sustinerea celor de mai sus:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-antena-3-se-straduieste-sa-mascheze-esecul-971594.html

 4. turda
  20.3.2012, 9:02 pm

  buna ,sunt pensionara ,cu o pensie de 453 ron ,dupa o viata de munca ,pt ca avand 3 copii nu mi am permis sa huzuresc;urmaresc din ce in ce mai rar stirile pt ca nu mai stiu incotro ne indreptam?atat de greu nu ne a fost niciodata si pana acum am fost optimista ,dar mi am pierdut si acea farama de speranta ;oare cine i vinovat cu adevarat?

Lăsați un comentariu


Stiri

Titlurile de stat pierd teren în favoarea fondurilor mutuale, din cauza dobânzilor sub inflație

Adrian N Ionescu

Investitorii individuali aproape și-au dublat plasamentele nete în fondurile mutuale în Trimestrul 2 din 2021, până la 2,07 miliarde de lei (de la 1,15 mld/… Mai mult

Europa

OMS cere țărilor bogate să nu își vaccineze anti-Covid copiii și adolescenții, ci să doneze statelor sărace respectivele doze

Iulian Soare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut ţărilor bogate să nu-şi vaccineze anti-COVID cei mai tineri locuitori şi să doneze dozele în plus ţărilor sărace.… Mai mult

Stiri

Indicatorii tehnico-economici pentru Centrul de arşi la Târgu Mureş, aprobaţi de Guvern – investiţie de 295,8 milioane lei

Vladimir Ionescu

Indicatorii tehnico-economici pentru Centrul de arşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au fost aprobaţi miercuri de Guvern, fiind o investiţie de 295,8… Mai mult

Stiri

Guvernul a aprobat OUG care dă posibilitatea primarilor să se împrumute de la Trezoreria statului

Razvan Diaconu

Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează posibilitatea accesării de către unităţile administrativ-teritoriale de împrumuturi de la Trezoreria statului, a anunţat miercuri prim-ministrul… Mai mult

Europa

SUA restituie Irakului 17.000 de artefacte furate în anii de război

Iulian Soare

Statele Unite ale Americii vor restitui Irakului 17.000 de artefacte arheologice, vechi de aproape 4.000 de ani şi furate de-a lungul ultimelor decenii, o restituire… Mai mult

Europa

Joe Biden consolidează politica ”Made in America”, proiect-fanion al fostului președinte Donald Trump

Vladimir Ionescu

Președintele american Joe Biden dorește înăsprirea condițiilor în baza cărora guvernul federal evaluează dacă un produs primește sau nu eticheta de „Made in America” (produs… Mai mult

Stiri

Peste 160 de profesori universitari și cercetători cer președintelui Iohannis să blocheze schimbările în legislaţia de analiză a plagiatelor

Razvan Diaconu

Treisprezece organizaţii civice şi peste 160 de profesori universitari şi cercetători din ţară şi străinătate îi solicită, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Klaus Iohannis să îşi… Mai mult