La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

„Ungureanu, we have a problem”. Şi despre Orban. Şi despre omul politic prizonier între două animale politice

de Cristian Grosu 14.3.2012

A trecut prin situaţii umilitoare.

Nu, nu este vorba de declaraţia de duminică de la ProTv a lui Traian Băsescu. E vorba de declaraţia Elenei Udrea, făcută 2 zile mai târziu. Doamna ministru (că tot ea e la Dezvoltare), a apăsat pe toate butoanele pe care le are prin presa clasică şi printre sistemele de postaci de internet şi ne-a prezentat şi “faţa feminină” a guvernării. De fapt, a aceleaşi guvernări.

Ca un veritabil bărbat, el o mângâiase pe creştet şi spusese despre ea că a adus cei mai mulţi bani europeni. Ca o veritabilă femeie, ea a crezut, a preluat idei şi sintagme şi s-a pliat pe discursul lui. Şi dăi!

Cum să îndrăznească Ungureanu să aducă vorba despre bazinele de înot, sălile de sport şi alte mărunţişuri cu care ministreasa (fostă şi actuală) de la „Dezvoltare” hrănea clientela din teritoriu a partidului?

Poşeta trântită de dna. Udrea peste ochelarii premierului închide „dubla” politicului asupra strategiei de bună credinţă: căci primul a lovit bărbatul. Preşedintele „premier” care l-a lăsat pe Ungureanu să vorbească de măsurile de dreapta de creştere a veniturilor (scăderea CAS de care vorbea Ungureanu), după care a trăsnit el cu „ba nu, creştem salariile la bugetari!”. În treacăt fie spus: „dreapta” e ceea ce înţelege doamna, care vrea să-l ia pe Gigi Becali în Mişcarea Populară, nu Ungureanu, care nu pricepe cum stă treaba cu ideologia pe Cogârlii.

Premierul în funcţie trebuie să ştie că nu e de capul lui, decizia politică bate decizia raţională, la Bucureşti e invers decât în lume, gradul bate funcţia – politnicul de profesie decide, de facto, în locul tehnicianului care vine pe poziţie cu CV, back-ground şi plan în buzunar. Democraţie e acolo, sus, între animalele politice: în guvern e viol ideologic curat…

Dar nu (doar) de Ungureanu, vorbim – el oricum şi-a asumat o situaţie politică pe care avea în fişa postului de şef al SIE să o cunoască. Să ne uităm la unul din tehnicienii de sacrificiu. Care repară, pe tăcute, tot ce au stricat Udrea, Boc şi cohorta de yes-mani zeloşi (e greu să vezi în ei vetitabili miniştri) care s-au concentrat în toţi aceşti ani să scoată bani buni din piatra seacă a crizei şi care au ignorat vreme de 3 ani încheiaţi banii de la UE, numai pentru că ăia chiar erau controlaţi şi pentru că de acolo nu puteau ieşi comisioane. Să ascultăm ce zice decizia politică:

Dacă domnul Orban nu reuşeste să convingă Comisia Europeană că aceşti bani pot veni, după mine, ar trebui să-şi dea demisia. Dacă nu reuşeşte să convinga Comisia Europeană să dea aceşti bani pentru reabilitare termica… De aia avem ministru pentru Afaceri Europene, ca să se lupte ca această propunere argumentată a României să fie acceptată„. E declaraţia politicianului Elena Udrea despre profesionistul Leonard Orban.

Trei lucruri, pe scurt despre această declaraţie:

Leonard Orban este omul care şi-a activat toate relaţiile personale de la Bruxelles (de aia a şi fost pus în funcţie de Băsescu, pentru civilitatea relaţiilor şi pentru impresia bună pe care a făcut-o la Bruxelles cât a fost comisar – adică ministru – european) pentru a minimiza prejudiciile pe care dna. Udrea & comp le-au adus României prin slaba absorbţie a fondurilor.

Apoi: dna. Elena Udrea are o dublă calitate: este ministrul Dezvoltării în mandatul căruia UE a întrerupt pentru 6 luni plăţile pentru România pe proiectele venite prin Ministerul Dezvoltării. A fost o premieră pentru România, dar „Lady’s first”, nu-i aşa?

Cea de-a doua calitate: Traian Băsescu a gândit guvernele Boc astfel încât la dna. Udrea în parohie să fie mai multe ministere – aşa cum, pe vremuri, Năstase pusese 3 ministere sub Miron Mitrea. Asta înseamnă, ca şi în guvernul Năstase (nu merg mai încolo) cabinetul 2.

În fine: el (El!) nu-şi permite ca alegerile să fie câştigate de USL, PDL trebuie să aibă suficiente voturi pentru a face guvern cu PSD sau PNL – altfel, opoziţia de azi l-ar putea trimite în faţa poporului pentru suspendare. Iar în PDL, el abia dacă mai e sigur pe ea (Ea!) ..

Astea sunt problemele reale printre care navighează guvernul unei ţări cu probleme – Nu politicile publice, nu politica industrială într-o Europă care-şi regândeşte strategiile, nu gura de oxigen pentru mediul de afaceri terorizat de criză şi de fiscalitate, nu demografia, nu fuga din ţară a specialiţştilor calificaţi:

Căci, întorcându-ne la cabinetul dlui Răzvan Ungureanu, să observăm un lucru: aplombul cu care tânărul politician încearcă să ne propună „o altfel de guvernare” a fost subminat, în numai câteva săptămâni, de două animale politice: Traian Băsescu şi Elena Udrea. Cele două foruri tutelare ale politicii de la Bucureşti, care nu fac casă bună nici cu expertiza şi nici cu viziunea, măcar că umblă toată ziua cu ele în gură.

Asta într-un an în care în Europa se resetează nişte oportunităţi, se rescriu nişte principii, se regrupează nişte interese, se amestecă dohotul cu care va fi zugrăvită, în 2-3 ani, de la capăt, lumea globală. Dar cum să aduni şi să mobilizezi, şi apoi să păstrezi în jurul tău, în numele unor atare mize, o echipă de specialişti  – reci, competenţi şi vizionari şi plini de orgoliu profesional –  cu o asemenea mentalitate politică?

Ungureanu, we have a problem!”. Şi nu-i numai a Dvs!

PS1: Neapărat: uitaţi-vă la articolul de alături al lui Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, viziune contrapusă celei a lui Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, în campania noastră „Cum ieşim din lumea a doua”.

Megaexperţi (nu găsesc alt cuvânt, eu sunt doar un tenace observator, nu neapărat meşter de vorbe) în genul celor care n-ar trebui să lipsească din anturajul lui Ungureanu, dacă nu vrea să sfârşească în troaca din Casa Poporului.

PS2: Citesc stupefăcut un titlu pe Hotnews: „Confruntarea dintre M.R. Ungureanu şi Mihai Gâdea a făcut 700.000 de spectatori”. S-a strâmbat lumea detot: „Confruntare” între Ungureanu şi Gâdea?!

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.3.2012

4 comentarii

 1. Orizont: Între aşteptări şi realităţi (3) / matres lectionis şi “salutar- salvator” « Politeía
  14.3.2012, 4:15 pm

  […] doamana Udrea. Sarmana Elena, inca nu stie ca Paris nu o mai poate ajuta chiar daca ar dori-o. Un editorial care descrie ceea ce gandesc si alti oameni de buna credinta. Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 2. gabarelo
  14.3.2012, 11:29 pm

  Cred, totusi, ca faci din tantar, armasar. E tipic, la noi, se inventeaza crize care, printr-un fel de teleologie curioasa, apoi chiar apar. Mi se par niste supozitii subtiri, pe niste teme minore. E putin probabil ca Basescu sa il sape pe Ungureanu, sau sa ii arate muschii, inutil si foarte repede. Eu presupun, dimpotriva ca au vrut sa atace pe ambele planuri, cel privat (cu CAS-ul care, daca nu se micsoreaza acum, cum zice MRU, cel putin se mentine in zona de interes) si cel bugetar, prin marirea salariilor.
  In ce o priveste pe Udrea, probabil ca nu a inteles cum se pune problema (nu e de mirare, daca atatia comentatori nu s-au prins, ea oricum e mai saracuta). E doar un mic conflict (real) intre pupili, care se va aplana, ambii au acest interes, e foarte probabil ca Ungureanu sa ii fie sef, candva.
  Deci, asertiunea taioasa cu “problemele reale” ale tarisoarei nu rezista, ca sa fiu elegant.
  Nu mai zic ca nu agreez “supozitii sigure” de tip “Traian a gandit”. Mie imi e greu sa stiu ce gandesc eu, mi se pare absurd sa am pretentia sa stiu ce gandesc altii si sa o prezint ca pe o analiza.

 3. gabarelo
  14.3.2012, 11:36 pm

  in sustinerea celor de mai sus:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-antena-3-se-straduieste-sa-mascheze-esecul-971594.html

 4. turda
  20.3.2012, 9:02 pm

  buna ,sunt pensionara ,cu o pensie de 453 ron ,dupa o viata de munca ,pt ca avand 3 copii nu mi am permis sa huzuresc;urmaresc din ce in ce mai rar stirile pt ca nu mai stiu incotro ne indreptam?atat de greu nu ne a fost niciodata si pana acum am fost optimista ,dar mi am pierdut si acea farama de speranta ;oare cine i vinovat cu adevarat?

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult