La obiect

Document / Ministerul Finanțelor – strategie de administrare a datoriei publice guvernamentale. Guvernul va orienta împrumuturile spre moneda națională

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, va informa luni guvernul în legătură cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale în perioada 2019-2021, document din care… Mai mult

08.09.2019

Interviu

Interviu: A Patra Revoluție Industrială și deglobalizarea. Surprinzătoarele avantaje, inclusiv militare, ale națiunilor mici

Textul de mai jos este un rezumat al interviului acordat CRONICILOR Curs de guvernare (publicație exclusiv print) nr. 97.  Colonelul Thomas X. Hammes, senior research fellow… Mai mult

06.09.2019

Chestiunea

Industria, Agricultura și Finanțele – contribuție zero la creșterea de 4,7% a PIB pe S1

După analizarea datelor semnal, Institutul Național de Statistică a confirmat valorile iniţiale de 4,7% brut şi 4,8% ajustat cu sezonalitatea pe primul semestru al anului… Mai mult

06.09.2019

La obiect

România campioană: mai mult la consum decât la rezultate economice

România s-a situat pe primul loc în UE la creșterea volumului din comerțul cu amănuntul în luna iulie 2019. Potrivit datelor publicate de Eurostat, avansul… Mai mult

06.09.2019

Cronicile

„Ungureanu, we have a problem”. Şi despre Orban. Şi despre omul politic prizonier între două animale politice

de Cristian Grosu 14.3.2012

A trecut prin situaţii umilitoare.

Nu, nu este vorba de declaraţia de duminică de la ProTv a lui Traian Băsescu. E vorba de declaraţia Elenei Udrea, făcută 2 zile mai târziu. Doamna ministru (că tot ea e la Dezvoltare), a apăsat pe toate butoanele pe care le are prin presa clasică şi printre sistemele de postaci de internet şi ne-a prezentat şi “faţa feminină” a guvernării. De fapt, a aceleaşi guvernări.

Ca un veritabil bărbat, el o mângâiase pe creştet şi spusese despre ea că a adus cei mai mulţi bani europeni. Ca o veritabilă femeie, ea a crezut, a preluat idei şi sintagme şi s-a pliat pe discursul lui. Şi dăi!

Cum să îndrăznească Ungureanu să aducă vorba despre bazinele de înot, sălile de sport şi alte mărunţişuri cu care ministreasa (fostă şi actuală) de la „Dezvoltare” hrănea clientela din teritoriu a partidului?

Poşeta trântită de dna. Udrea peste ochelarii premierului închide „dubla” politicului asupra strategiei de bună credinţă: căci primul a lovit bărbatul. Preşedintele „premier” care l-a lăsat pe Ungureanu să vorbească de măsurile de dreapta de creştere a veniturilor (scăderea CAS de care vorbea Ungureanu), după care a trăsnit el cu „ba nu, creştem salariile la bugetari!”. În treacăt fie spus: „dreapta” e ceea ce înţelege doamna, care vrea să-l ia pe Gigi Becali în Mişcarea Populară, nu Ungureanu, care nu pricepe cum stă treaba cu ideologia pe Cogârlii.

Premierul în funcţie trebuie să ştie că nu e de capul lui, decizia politică bate decizia raţională, la Bucureşti e invers decât în lume, gradul bate funcţia – politnicul de profesie decide, de facto, în locul tehnicianului care vine pe poziţie cu CV, back-ground şi plan în buzunar. Democraţie e acolo, sus, între animalele politice: în guvern e viol ideologic curat…

Dar nu (doar) de Ungureanu, vorbim – el oricum şi-a asumat o situaţie politică pe care avea în fişa postului de şef al SIE să o cunoască. Să ne uităm la unul din tehnicienii de sacrificiu. Care repară, pe tăcute, tot ce au stricat Udrea, Boc şi cohorta de yes-mani zeloşi (e greu să vezi în ei vetitabili miniştri) care s-au concentrat în toţi aceşti ani să scoată bani buni din piatra seacă a crizei şi care au ignorat vreme de 3 ani încheiaţi banii de la UE, numai pentru că ăia chiar erau controlaţi şi pentru că de acolo nu puteau ieşi comisioane. Să ascultăm ce zice decizia politică:

Dacă domnul Orban nu reuşeste să convingă Comisia Europeană că aceşti bani pot veni, după mine, ar trebui să-şi dea demisia. Dacă nu reuşeşte să convinga Comisia Europeană să dea aceşti bani pentru reabilitare termica… De aia avem ministru pentru Afaceri Europene, ca să se lupte ca această propunere argumentată a României să fie acceptată„. E declaraţia politicianului Elena Udrea despre profesionistul Leonard Orban.

Trei lucruri, pe scurt despre această declaraţie:

Leonard Orban este omul care şi-a activat toate relaţiile personale de la Bruxelles (de aia a şi fost pus în funcţie de Băsescu, pentru civilitatea relaţiilor şi pentru impresia bună pe care a făcut-o la Bruxelles cât a fost comisar – adică ministru – european) pentru a minimiza prejudiciile pe care dna. Udrea & comp le-au adus României prin slaba absorbţie a fondurilor.

Apoi: dna. Elena Udrea are o dublă calitate: este ministrul Dezvoltării în mandatul căruia UE a întrerupt pentru 6 luni plăţile pentru România pe proiectele venite prin Ministerul Dezvoltării. A fost o premieră pentru România, dar „Lady’s first”, nu-i aşa?

Cea de-a doua calitate: Traian Băsescu a gândit guvernele Boc astfel încât la dna. Udrea în parohie să fie mai multe ministere – aşa cum, pe vremuri, Năstase pusese 3 ministere sub Miron Mitrea. Asta înseamnă, ca şi în guvernul Năstase (nu merg mai încolo) cabinetul 2.

În fine: el (El!) nu-şi permite ca alegerile să fie câştigate de USL, PDL trebuie să aibă suficiente voturi pentru a face guvern cu PSD sau PNL – altfel, opoziţia de azi l-ar putea trimite în faţa poporului pentru suspendare. Iar în PDL, el abia dacă mai e sigur pe ea (Ea!) ..

Astea sunt problemele reale printre care navighează guvernul unei ţări cu probleme – Nu politicile publice, nu politica industrială într-o Europă care-şi regândeşte strategiile, nu gura de oxigen pentru mediul de afaceri terorizat de criză şi de fiscalitate, nu demografia, nu fuga din ţară a specialiţştilor calificaţi:

Căci, întorcându-ne la cabinetul dlui Răzvan Ungureanu, să observăm un lucru: aplombul cu care tânărul politician încearcă să ne propună „o altfel de guvernare” a fost subminat, în numai câteva săptămâni, de două animale politice: Traian Băsescu şi Elena Udrea. Cele două foruri tutelare ale politicii de la Bucureşti, care nu fac casă bună nici cu expertiza şi nici cu viziunea, măcar că umblă toată ziua cu ele în gură.

Asta într-un an în care în Europa se resetează nişte oportunităţi, se rescriu nişte principii, se regrupează nişte interese, se amestecă dohotul cu care va fi zugrăvită, în 2-3 ani, de la capăt, lumea globală. Dar cum să aduni şi să mobilizezi, şi apoi să păstrezi în jurul tău, în numele unor atare mize, o echipă de specialişti  – reci, competenţi şi vizionari şi plini de orgoliu profesional –  cu o asemenea mentalitate politică?

Ungureanu, we have a problem!”. Şi nu-i numai a Dvs!

PS1: Neapărat: uitaţi-vă la articolul de alături al lui Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, viziune contrapusă celei a lui Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, în campania noastră „Cum ieşim din lumea a doua”.

Megaexperţi (nu găsesc alt cuvânt, eu sunt doar un tenace observator, nu neapărat meşter de vorbe) în genul celor care n-ar trebui să lipsească din anturajul lui Ungureanu, dacă nu vrea să sfârşească în troaca din Casa Poporului.

PS2: Citesc stupefăcut un titlu pe Hotnews: „Confruntarea dintre M.R. Ungureanu şi Mihai Gâdea a făcut 700.000 de spectatori”. S-a strâmbat lumea detot: „Confruntare” între Ungureanu şi Gâdea?!

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.3.2012

4 comentarii

 1. Orizont: Între aşteptări şi realităţi (3) / matres lectionis şi “salutar- salvator” « Politeía
  14.3.2012, 4:15 pm

  […] doamana Udrea. Sarmana Elena, inca nu stie ca Paris nu o mai poate ajuta chiar daca ar dori-o. Un editorial care descrie ceea ce gandesc si alti oameni de buna credinta. Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 2. gabarelo
  14.3.2012, 11:29 pm

  Cred, totusi, ca faci din tantar, armasar. E tipic, la noi, se inventeaza crize care, printr-un fel de teleologie curioasa, apoi chiar apar. Mi se par niste supozitii subtiri, pe niste teme minore. E putin probabil ca Basescu sa il sape pe Ungureanu, sau sa ii arate muschii, inutil si foarte repede. Eu presupun, dimpotriva ca au vrut sa atace pe ambele planuri, cel privat (cu CAS-ul care, daca nu se micsoreaza acum, cum zice MRU, cel putin se mentine in zona de interes) si cel bugetar, prin marirea salariilor.
  In ce o priveste pe Udrea, probabil ca nu a inteles cum se pune problema (nu e de mirare, daca atatia comentatori nu s-au prins, ea oricum e mai saracuta). E doar un mic conflict (real) intre pupili, care se va aplana, ambii au acest interes, e foarte probabil ca Ungureanu sa ii fie sef, candva.
  Deci, asertiunea taioasa cu “problemele reale” ale tarisoarei nu rezista, ca sa fiu elegant.
  Nu mai zic ca nu agreez “supozitii sigure” de tip “Traian a gandit”. Mie imi e greu sa stiu ce gandesc eu, mi se pare absurd sa am pretentia sa stiu ce gandesc altii si sa o prezint ca pe o analiza.

 3. gabarelo
  14.3.2012, 11:36 pm

  in sustinerea celor de mai sus:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-antena-3-se-straduieste-sa-mascheze-esecul-971594.html

 4. turda
  20.3.2012, 9:02 pm

  buna ,sunt pensionara ,cu o pensie de 453 ron ,dupa o viata de munca ,pt ca avand 3 copii nu mi am permis sa huzuresc;urmaresc din ce in ce mai rar stirile pt ca nu mai stiu incotro ne indreptam?atat de greu nu ne a fost niciodata si pana acum am fost optimista ,dar mi am pierdut si acea farama de speranta ;oare cine i vinovat cu adevarat?

Lăsați un comentariu


Stiri

Iran a capturat o navă a Emiratelor Arabe Unite care traversa Golful Persic

Razvan Diaconu

Gardienii Revoluţiei din Iran au capturat luni, în Golful Persic, o navă din Emiratele Arabe Unite care transporta carburant, incident care probabil va amplifica tensiunile… Mai mult

Stiri

Negocieri dure pe proiectul bugetului multianual UE – Germania, Suedia și Olanda cer restricționarea cheltuielilor

Victor Bratu

Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să își revizuiască planurile de stimulare a creșterii economice și de combatere a schimbărilor climatice dacă nu ajunge rapid… Mai mult

Stiri

Presiunile pe scumpirea petrolului vor dura luni de zile după atacurile asupra instalațiilor saudite

Adrian N Ionescu

Prețul petrolului este în curs de stabilizare, luni după amiază, la peste 8% mai sus față de cotația anterioară atacului de sâmbătă, care a scos… Mai mult

Stiri

Nicușor Dan s-a înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului USR la Primăria Capitalei

Vladimir Ionescu

Nicușor Dan s-a înscris în cursa internă din USR pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei. Dacă va fi desemnat candidatul USR la PMB, Alianța formată… Mai mult

Stiri

Avocatului Poporului – listă de recomandări pentru creșterea siguranței în trafic

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a elaborat o serie de Recomandări prin care solicită Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române o serie de… Mai mult

Stiri

Românii, printre europenii care merg cel mai puțin cu trenul

Vladimir Ionescu

Românii se numără printre europenii care utilizează cel mai puțin trenul în scopul deplasării în interiorul țării – doar 4,7% din kilometrii parcurși cu un… Mai mult

Stiri

CIECH Soda România explică de ce e în pragul închiderii și care e aportul la economie al operatiunilor de până acum în România

Vladimir Ionescu

Mii de locuri de muncă și 445 milioane de lei valoare adăugată la PIB-ul României – acesta este impactul economic al singurului producător de sodă… Mai mult