Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

„Ungureanu, we have a problem”. Şi despre Orban. Şi despre omul politic prizonier între două animale politice

de Cristian Grosu 14.3.2012

A trecut prin situaţii umilitoare.

Nu, nu este vorba de declaraţia de duminică de la ProTv a lui Traian Băsescu. E vorba de declaraţia Elenei Udrea, făcută 2 zile mai târziu. Doamna ministru (că tot ea e la Dezvoltare), a apăsat pe toate butoanele pe care le are prin presa clasică şi printre sistemele de postaci de internet şi ne-a prezentat şi “faţa feminină” a guvernării. De fapt, a aceleaşi guvernări.

Ca un veritabil bărbat, el o mângâiase pe creştet şi spusese despre ea că a adus cei mai mulţi bani europeni. Ca o veritabilă femeie, ea a crezut, a preluat idei şi sintagme şi s-a pliat pe discursul lui. Şi dăi!

Cum să îndrăznească Ungureanu să aducă vorba despre bazinele de înot, sălile de sport şi alte mărunţişuri cu care ministreasa (fostă şi actuală) de la „Dezvoltare” hrănea clientela din teritoriu a partidului?

Poşeta trântită de dna. Udrea peste ochelarii premierului închide „dubla” politicului asupra strategiei de bună credinţă: căci primul a lovit bărbatul. Preşedintele „premier” care l-a lăsat pe Ungureanu să vorbească de măsurile de dreapta de creştere a veniturilor (scăderea CAS de care vorbea Ungureanu), după care a trăsnit el cu „ba nu, creştem salariile la bugetari!”. În treacăt fie spus: „dreapta” e ceea ce înţelege doamna, care vrea să-l ia pe Gigi Becali în Mişcarea Populară, nu Ungureanu, care nu pricepe cum stă treaba cu ideologia pe Cogârlii.

Premierul în funcţie trebuie să ştie că nu e de capul lui, decizia politică bate decizia raţională, la Bucureşti e invers decât în lume, gradul bate funcţia – politnicul de profesie decide, de facto, în locul tehnicianului care vine pe poziţie cu CV, back-ground şi plan în buzunar. Democraţie e acolo, sus, între animalele politice: în guvern e viol ideologic curat…

Dar nu (doar) de Ungureanu, vorbim – el oricum şi-a asumat o situaţie politică pe care avea în fişa postului de şef al SIE să o cunoască. Să ne uităm la unul din tehnicienii de sacrificiu. Care repară, pe tăcute, tot ce au stricat Udrea, Boc şi cohorta de yes-mani zeloşi (e greu să vezi în ei vetitabili miniştri) care s-au concentrat în toţi aceşti ani să scoată bani buni din piatra seacă a crizei şi care au ignorat vreme de 3 ani încheiaţi banii de la UE, numai pentru că ăia chiar erau controlaţi şi pentru că de acolo nu puteau ieşi comisioane. Să ascultăm ce zice decizia politică:

Dacă domnul Orban nu reuşeste să convingă Comisia Europeană că aceşti bani pot veni, după mine, ar trebui să-şi dea demisia. Dacă nu reuşeşte să convinga Comisia Europeană să dea aceşti bani pentru reabilitare termica… De aia avem ministru pentru Afaceri Europene, ca să se lupte ca această propunere argumentată a României să fie acceptată„. E declaraţia politicianului Elena Udrea despre profesionistul Leonard Orban.

Trei lucruri, pe scurt despre această declaraţie:

Leonard Orban este omul care şi-a activat toate relaţiile personale de la Bruxelles (de aia a şi fost pus în funcţie de Băsescu, pentru civilitatea relaţiilor şi pentru impresia bună pe care a făcut-o la Bruxelles cât a fost comisar – adică ministru – european) pentru a minimiza prejudiciile pe care dna. Udrea & comp le-au adus României prin slaba absorbţie a fondurilor.

Apoi: dna. Elena Udrea are o dublă calitate: este ministrul Dezvoltării în mandatul căruia UE a întrerupt pentru 6 luni plăţile pentru România pe proiectele venite prin Ministerul Dezvoltării. A fost o premieră pentru România, dar „Lady’s first”, nu-i aşa?

Cea de-a doua calitate: Traian Băsescu a gândit guvernele Boc astfel încât la dna. Udrea în parohie să fie mai multe ministere – aşa cum, pe vremuri, Năstase pusese 3 ministere sub Miron Mitrea. Asta înseamnă, ca şi în guvernul Năstase (nu merg mai încolo) cabinetul 2.

În fine: el (El!) nu-şi permite ca alegerile să fie câştigate de USL, PDL trebuie să aibă suficiente voturi pentru a face guvern cu PSD sau PNL – altfel, opoziţia de azi l-ar putea trimite în faţa poporului pentru suspendare. Iar în PDL, el abia dacă mai e sigur pe ea (Ea!) ..

Astea sunt problemele reale printre care navighează guvernul unei ţări cu probleme – Nu politicile publice, nu politica industrială într-o Europă care-şi regândeşte strategiile, nu gura de oxigen pentru mediul de afaceri terorizat de criză şi de fiscalitate, nu demografia, nu fuga din ţară a specialiţştilor calificaţi:

Căci, întorcându-ne la cabinetul dlui Răzvan Ungureanu, să observăm un lucru: aplombul cu care tânărul politician încearcă să ne propună „o altfel de guvernare” a fost subminat, în numai câteva săptămâni, de două animale politice: Traian Băsescu şi Elena Udrea. Cele două foruri tutelare ale politicii de la Bucureşti, care nu fac casă bună nici cu expertiza şi nici cu viziunea, măcar că umblă toată ziua cu ele în gură.

Asta într-un an în care în Europa se resetează nişte oportunităţi, se rescriu nişte principii, se regrupează nişte interese, se amestecă dohotul cu care va fi zugrăvită, în 2-3 ani, de la capăt, lumea globală. Dar cum să aduni şi să mobilizezi, şi apoi să păstrezi în jurul tău, în numele unor atare mize, o echipă de specialişti  – reci, competenţi şi vizionari şi plini de orgoliu profesional –  cu o asemenea mentalitate politică?

Ungureanu, we have a problem!”. Şi nu-i numai a Dvs!

PS1: Neapărat: uitaţi-vă la articolul de alături al lui Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, viziune contrapusă celei a lui Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, în campania noastră „Cum ieşim din lumea a doua”.

Megaexperţi (nu găsesc alt cuvânt, eu sunt doar un tenace observator, nu neapărat meşter de vorbe) în genul celor care n-ar trebui să lipsească din anturajul lui Ungureanu, dacă nu vrea să sfârşească în troaca din Casa Poporului.

PS2: Citesc stupefăcut un titlu pe Hotnews: „Confruntarea dintre M.R. Ungureanu şi Mihai Gâdea a făcut 700.000 de spectatori”. S-a strâmbat lumea detot: „Confruntare” între Ungureanu şi Gâdea?!

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.3.2012

4 comentarii

 1. Orizont: Între aşteptări şi realităţi (3) / matres lectionis şi “salutar- salvator” « Politeía
  14.3.2012, 4:15 pm

  […] doamana Udrea. Sarmana Elena, inca nu stie ca Paris nu o mai poate ajuta chiar daca ar dori-o. Un editorial care descrie ceea ce gandesc si alti oameni de buna credinta. Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 2. gabarelo
  14.3.2012, 11:29 pm

  Cred, totusi, ca faci din tantar, armasar. E tipic, la noi, se inventeaza crize care, printr-un fel de teleologie curioasa, apoi chiar apar. Mi se par niste supozitii subtiri, pe niste teme minore. E putin probabil ca Basescu sa il sape pe Ungureanu, sau sa ii arate muschii, inutil si foarte repede. Eu presupun, dimpotriva ca au vrut sa atace pe ambele planuri, cel privat (cu CAS-ul care, daca nu se micsoreaza acum, cum zice MRU, cel putin se mentine in zona de interes) si cel bugetar, prin marirea salariilor.
  In ce o priveste pe Udrea, probabil ca nu a inteles cum se pune problema (nu e de mirare, daca atatia comentatori nu s-au prins, ea oricum e mai saracuta). E doar un mic conflict (real) intre pupili, care se va aplana, ambii au acest interes, e foarte probabil ca Ungureanu sa ii fie sef, candva.
  Deci, asertiunea taioasa cu “problemele reale” ale tarisoarei nu rezista, ca sa fiu elegant.
  Nu mai zic ca nu agreez “supozitii sigure” de tip “Traian a gandit”. Mie imi e greu sa stiu ce gandesc eu, mi se pare absurd sa am pretentia sa stiu ce gandesc altii si sa o prezint ca pe o analiza.

 3. gabarelo
  14.3.2012, 11:36 pm

  in sustinerea celor de mai sus:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-antena-3-se-straduieste-sa-mascheze-esecul-971594.html

 4. turda
  20.3.2012, 9:02 pm

  buna ,sunt pensionara ,cu o pensie de 453 ron ,dupa o viata de munca ,pt ca avand 3 copii nu mi am permis sa huzuresc;urmaresc din ce in ce mai rar stirile pt ca nu mai stiu incotro ne indreptam?atat de greu nu ne a fost niciodata si pana acum am fost optimista ,dar mi am pierdut si acea farama de speranta ;oare cine i vinovat cu adevarat?

Lăsați un comentariu


Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Fac apel la calm, să se respecte normele de igienă

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult

Stiri

Pregătiri pentru Covid-19 / Ministrul Sănătății: Materialele de urgență vor sosi în martie, PSD a lăsat stocuri 0

Mariana Bechir

România nu are niciun fel de stocuri cu materiale de urgență, iar primele echipamente de protecție vor sosi la începutul lunii martie, a declarat ministrul… Mai mult

Stiri

Cum se poziționează partidele față de decizia CCR

Razvan Diaconu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru la următoarelșe consultări politice care ar urma să… Mai mult

Stiri

Digi Communications câștigă mai mult în Spania decât în România la telefonia mobilă

Adrian N Ionescu

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei… Mai mult

Stiri

CCR a admis contestația PSD, președintele trebuie să desemneze un candidat care poate forma o majoritate în Parlament

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier,… Mai mult

Stiri

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Adrian N Ionescu

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto),… Mai mult