miercuri

27 martie, 2024

12 noiembrie, 2012

Premierul Victor Ponta va participa marţi, la Bruxelles, la o întâlnire la nivel înalt a grupului „Prietenii coeziunii”, din care fac parte state ce beneficiază de fonduri comunitare destinate reducerii discrepanţelor de dezvoltare în interiorul Uniunii Europene – anunță AGERPRES.

Aceasta este ultima reuniune a „Prietenilor coeziunii”, în cadrul căreia statele trebuie să-şi fixeze o poziţie comună cu privire la alocările din următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020, precizează luni Biroul de presă al Executivului.

Delegaţiile statelor participante vor fi primite la Parlamentul European de primul-ministru al Poloniei, Donald Tusk, cel al Portugaliei, Pedro Passos Coelho, şi de şeful Legislativului comunitar, Martin Schulz.


Participanţii se vor reuni într-o sesiune plenară, la finalul căreia premierul Victor Ponta va susţine o conferinţa de presă pentru jurnaliştii români.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, un memorandum prin care a actualizat poziţia României cu privire la următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, aferent perioadei 2014 – 2020.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a subliniat la acea dată că principalul obiectiv al ţării noastre este obţinerea unei poziţii bugetare mai favorabile şi că România nu este de acord ca rata de absorbţie a fondurilor europene să fie corelată cu viitoarele alocări pentru politica de coeziune.

Ultima reuniune a ‘Prietenilor coeziunii’ – Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania – a avut loc la Bratislava, la 5 octombrie, iar la discuţii au participat inclusiv preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Parlamentul European, Martin Schulz.


Reprezentanţii au adoptat, la acea dată, o declaraţie comună în care arătau că Uniunea Europeană se confruntă cu o criză fără precedent şi că trebuie să mobilizeze toate instrumentele disponibile în vederea stabilizării economiei, în paralel cu restaurarea condiţiilor necesare pentru o creştere durabilă şi crearea de locuri de muncă.

În document, prim-miniştrii şi reprezentanţii ‘Prietenilor coeziunii’ s-au pronunţat pentru o concentrare a finanţării în cadrul politicii de coeziune ‘în continuare pe regiunile şi statele membre cel mai slab dezvoltate, recunoscând în acelaşi timp necesitatea sprijinirii regiunilor ce nu se mai încadrează în obiectivul convergenţă şi a celor aflate în etapa de ‘phasing-out’ în vederea atingerii unui nivel crescut de dezvoltare’.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: