vineri

29 martie, 2024

2 septembrie, 2013

Proiectul de la Roșia Montană are nevoie de un adevărat maraton al ștampilelor până să fie viabil.

48 de avize, acorduri și autorizații în perioada august 2013-mai 2014, sunt prevăzute într-o anexă la o formă a proiectului de lege al Guvernului. În iunie trebuie să se emită deja autorizația de construcție pentru instalațiile de extracție a aurului și argintului din Apuseni, pentru ca exploatarea propriu-zisă să înceapă din noiembrie 2016, relevă Lista principalelor decizii din proiect. Guvernul a adoptat marțea trecută proiectul de lege privnd exploatarea de la Roșia Montană, cu creșterea redevenței de la 4% la 6% și a participației statului de la 19,3% la 25%.

Încă din 1996, compania Gabriel Resources, pe atunci Starx Resources Ltd. (condusă atunci de omul de afaceri român Vasile ”Frank” Timiș), începea explorările în zona Roșia Montană din Munții Apuseni.


În 1997, compania înregistrată în Canada, în asociere cu statul român, prin Minvest Deva, formează Roșia Montană Gold Corporation (RNGC). Tot de atunci datează și licența de concesionare pentru perimetrul de 12 km pătrați din Apuseni, în care sunt îngropate cele 314 tone de aur și 1.480 tone de argint pe care compania spune că le-a descoperit.

După 16 ani de încercări și negocieri cu 8 guverne ale României, RMGC a obținut un termen pentru începerea exploatării la Roșia Montană, noiembrie 2016, conform proiectului de lege inițiat de Cabinetul Ponta II.

Termenul nu este întâmplător, întrucât concesiunea obținută de RMGC în 1997 era pe o perioadă de 20 de ani, adică cu termen în 2017.

Prin urmare, proiectul de lege trimis de guvern la Parlament își propune un șir de 48 de termene de avizare în 8 luni, după cei 16 ani de așteptare ai canadienilor.

Cele 48 de avize, acorduri și autorizații

(CLICK PENTRU A MARI) Calendarul restrâns al proiectului de la Rosia Montana

Într-o anexă la proiectul de lege al Guvernului, proiectul Roșia Montană este prevăzut să obțină autorizație de construcție în iunie 2014.

Până atunci, însă, trebuie să ia 48 de avize, dintre care 25 de la Guvern, ministere și agenții guvernamentale și restul de la autoritățile județene și locale.

(Descarcă de AICI calendarul complet de autorizare a Proiectului de la Roșia Montana)

Câteva dintre avizele centrale trecute în ”maratonul” de aprobare a proiectului:

  • Cele 25 de avize centrale prevăzute în proiect încep cu Ministerul Culturii, care trebuia să dea aviz pentru PUZ Zona Industrială și pentru PUZ Zonă istorică, încă de luna trecută.
  • În septembrie 2013, Ministerul Mediului este așteptat cu ”Acordul de Mediu pentru Proiectul minier Roşia Montană”.
  • Ba chiar și Statul Major General al Armatei Române este așteptat cu un aviz, în martie 2014, conform Listei detaliate cu principalele decizii, avize, acorduri, autorizatii necesare construirii Proiectului si datele de implementare ale acestora.
  • Avizele ministerelor trebuie, însă, aprobate de Guvern, în ședință. 4 astfel de aprobări ar urma să dea Cabinetul Ponta II, în frunte cu premierul: Acordul de mediu pentru Proiectul minier Roşia Montan (septembrie 2013), Decizia privind declansarea procedurii de expropriere a unor proprietăți aflate în calea excavatoarelor (februarie 2014), o Hotarare privind scoaterea din fondul naţional forestier a terenurilor legate de Proiectul minier (mai 2014) și o Hotarare privind scoaterea din circuitul agricol a terenurilor legate de Proiectul minier Roşia Montană (mai 2014).
  • De la obținerea avizului de contrucție, din iunie 2014, și până noiembrie 2016 este prevăzută construirea proiectului industrial de la Roșia Montană.
  • Din noiembrie 2016 este prevăzută să înceapă faza finală, de ”Operare Proiect”.

”Cianura” în proiectul de lege al Guvernului Ponta II

Proiectul de lege inițiat de guvern prevede ca Executivul să fie mandatat de către Parlament să semneze în termen de 15 zile de la data în vigoare a viitoarei legi supuse dezbaterii Legislativului, un ”Acord privind unele măsuri prealabile exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană”.

Acest acord prevede în mod explicit utilizarea cianurii în procesul de extracție de metale prețioase.

Documentul precizează că cianura trebuie utilizată doar în anumite concentrații și într-un perimetru bine delimitate, cu respectarea unor normae europene:

  • ”Menţinerea calităţii (investitorului n.r.) de semnatar certificat al Codului Internaţional de Management al Cianurii („ICMC”), iniţiativă la nivel internaţional care stabileşte şi monitorizează implementarea celor mai înalte standarde de utilizare a cianurii, în toate fazele proiectului, începând de la transport, manipulare pe amplasamentul proiectului, utilizare în procesul tehnologic de extragere a aurului din minereu, neutralizarea cianurii la finele ciclului tehnologic de procesare a minereului şi monitorizarea concentraţiei acesteia în iazul de decantare”
  • ”Folosirea cianurii doar în perimetrul uzinei, în circuit închis într-un mediu controlat şi monitorizat în permanenţă”
  • ”Respectarea unei limite de cianură mai mici decât standardele Uniunii Europene, respectiv maximum 7 ppm la descărcare în iazul de decantare”
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Romania va ramane sute sau mii de ani cu un lac de cianuri, doar protejarea mediului e efectele cianurilor va costa mai mult decat tot aurul extras

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Romania va ramane sute sau mii de ani cu un lac de cianuri, doar protejarea mediului e efectele cianurilor va costa mai mult decat tot aurul extras

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: