marți

23 aprilie, 2024

4 februarie, 2013

Indicele prețurilor producției industriale (IPPI) a fost în luna decembrie 2012 de -0,2% față de luna precedentă, exact aceeași valoare înregistrată pe ansamblul UE 27 și în zona euro. Datele publicate ieri de Institutul Național de statistică arată, în premieră pentru ultimii ani, o aliniere a IPPI la IPC ( indicele prețurilor de consum, care măsoară inflația țintită de BNR).

Nivelul IPPI de 4,9% față de decembrie 2011 a fost chiar puțin sub cel de 4,95% al IPC, fapt ce nu s-a mai produs din anul 2009. De reținut că ponderile folosite pentru anul 2012 în calculul IPPI sunt de 72,89% pentru piața internă și de 27,11% pentru piața externă, potrivit destinațiilor pe care le iau produsele realizate de industria românească.

După destinație, prețurile producției industriale s-au redus cu 0,2% pentru piața internă și cu 0,4% pentru piața externă. Demn de reținut, scăderea s-a datorat cu precădere evoluțiilor din industria energetică ( -0,6%) și industria bunurilor intermediare (-0,4%), în timp ce industria bunurilor de folosință îndelungată (+0,3%) și industria bunurilor de uz curent (+0,2%) au marcat ușoare creșteri. Prețurile au stagnat în industria bunurilor de capital.


Evoluția sincronă cu cea a principalilor parteneri comeciali înregistrată pe luna decembrie este remarcabilă. Principalii parteneri occidentali din schimburile externe au avut scăderi ale prețurilor industriale de 0,3% Germania, 0,2% Italia și 0,3% Franța. Cea mai importantă colegă de bloc CAER din punct de vedere al schimburilor comerciale, Ungaria, a avut și ea o diminuare de 0,1% a IPPI.

Semnificația IPPI se vede în expresia deflatorului folosit pentru a calcula creșterea economică reală prin împărțirea rezultatului nominal al PIB la un indice dat de acest deflator. Cu cât IPPI este mai redus, cu atât PIB va fi mai mare în termeni reali. Ceea ce prezintă un interes deosebit dat find rezultatul încă incert al PIB pe finalul anului 2012, de care depinde confirmare creșterii economice de 0,2% anunțată după primele 9 luni.

Deoarece deflatorul depinde nu doar de IPC dar și de IPPI. Diferențele negative destul de mari dintre acești indicatori consemnate în 2010 și 2011 ( când IPPI a fost mai mult decât dublu față de IPC pe final de an), au tras în jos creșterea economică reală. Ceea ce explică și presiunile exercitate de instituțiile internaționale în sensul restructurării și eficientizării întreprinderilor industriale.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: