vineri

26 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2018

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe premierul Japoniei, Shinzo Abe, aceasta fiind singura întâlnire a oaspetelui nipon cu un oficial al statului român. Întâlnirea de la guvern a premierului nipon a fost anulată din cauză că România nu are în acest moment un premier. 

De menționat –  niciun şef al Executivului din Japonia nu a făcut până acum o vizită oficială în ultimii 100 de ani în ţara noastră.

Japonia este a 3-a economie a lumii.


Considerată declarativ o vizită de importanță majoră pentru România, sosirea la București a Premierului Japoniei, Shinzo Abe, fost neglijată de reprezentanții Guvernului romîn român, fie ei și demisionari sau interimari:

Mihai Tudose nu a mai fost disponibil marți pentru întîlnirea cu omologul nipon ( cu precizarea că președintele Iohannis a anunțat la ora 12.30 că îl numește interimar la conducerea guvernului pe ministrul Apărării), premierul interimar Mihai Fifor nu a preluat din mers obligațiile protocolare ale Guvernului României, iar vicepremierul Marcel Ciolacu pur și simplu nu și-a mai onorat sarcina de a-l întâmpina la aeroport pe premierul Japoniei.

La Aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni a fost trimis secretarul de stat din MAE Dan Neculescu.

În lipsa omolog român prezent la Palatul Victoria, delegația japoneză l-a desemnat pe directorul adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei să meargă împreună cu delegația economică la sediul Guvernului, pentru o întâlnire stabilită în ultimul moment cu vicepremierul Paul Stănescu.


În aceste condiții, protocolul a fost nevoit să modifice programul premierul Shinzo Abe, care în loc să meargă la Palatul Victoria a mers la Muzeul Satului înainte de primirea la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis: Am decis împreună să ridicăm relația România-Japonia la nivel de Parteneriat Strategic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a decis împreună cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, să facă demersurile necesare pentru a ridica relaţia dintre România şi Japonia la nivel de ”Parteneriat Strategic”.

”Astăzi, am fost de acord că împărtăşim aceleaşi valori şi obiective strategice, avem evaluări similare în materie de securitate într-un mediu atât de volatil, precum şi interese economice comune. În acest context, am decis împreună cu domnul Prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de Parteneriat Strategic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în declaraţia comună pe care a susţinut-o, la Palatul Cotroceni, cu premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Șeful statului român a afirmat că a discutat cu premierul Japoniei şi despre dimensiunea economică a parteneriatului dintre cele două state, despre care a spus că are ”perspective foarte bune”.

”Am încurajat realizarea mai multor investiţii japoneze în România şi creşterea schimburilor comerciale şi, de aceea, mă bucur că domnul Prim-ministru a venit însoţit de o delegaţie consistentă de oameni de afaceri”, a spus preşedintele Iohannis.

Discuţiile de Palatul Cotrocenu au vizat şi colaborarea tot mai extinsă dintre Uniunea Europeană şi Japonia, dar şi evoluţiile de actualitate din cadrul Uniunii, cu accent asupra procesului de relansare a proiectului european, dar şi despre Brexit.

”De asemenea, am avut un schimb de opinii consistent despre cooperarea noastră în domeniul securităţii şi am analizat situaţia de securitate din regiunile noastre, cu accent asupra evoluţiilor din regiunea Mării Negre şi din dosarul nord-coreean”, a precizat Klaus Iohannis.

”România ocupă o poziţie geografică strategică în Europa şi constituie un partener crucial pentru Japonia, ţările noastre având la bază valori şi principii comune, precum libertatea, democraţia, drepturile omului, statul de drept”, a afirmat la rândul său premierul Shinzo Abe.

”Pentru economia României, subiectul cel mai important este consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid între Bucureşti şi Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ prin construirea magistralei 6 (n.r. – de metrou). Pentru a încuraja schimburile şi cooperarea la nivel de resursă umană, recent am decis ridicarea obligativităţii vizelor de intrare în Japonia pentru cetăţenii români şi sper că din ce în ce mai mulţi români vor veni să viziteze Japonia”, a mai spus premierul Shinzo Abe.

El a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru dezvoltarea relaţiilor politice, economice, culturale şi în toate celelalte domenii între Japonia şi România.

Paul Stănescu, un ”optimist”: fără premierul nipon, dar cu o delegație de afaceri

”Dezvoltarea cooperării cu Japonia va rămâne un obiectiv constant al politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti”, a afirmat vicepremierul Paul Stănescu, marţi, la Palatul Victoria, unde nu a participat premierul japonez, ci doar o delegație economică.

Delegaţia oficială şi economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, şeful misiunii economice care îl însoţeşte pe premierul nipon în vizită la Bucureşti, a fost primită, marţi, la Palatul Victoria, de viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, informează Agerpres.

„Aprofundarea relaţiilor cu Japonia constituie o prioritate a componentei de politică externă în programul de guvernare, pe care ne dorim să o promovăm într-un mod cât mai eficient. Dezvoltarea cooperării cu Japonia a reprezentat după 1990 şi va rămâne un obiectiv important constant al politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti”, a declarat Paul Stănescu.

Vicepremierul a făcut public referire la contractul de proiectare şi execuţie a proiectului „Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila” sau demararea lucrărilor la tronsonul metrou către Otopeni, proiecte ce se vor derula cu implicarea unor companii din Japonia.

„Sperăm ca obiectivul consolidării prezenţei economice japoneze în România să fie stimulat şi de aceste proiecte relevante de infrastructură”, a precizat vicepremierul Stănescu.

Popas forțat la Muzeul Satului: oficialul guvernamental român a fost Ministrul Culturii

Protocolul a fost nevoit să modifice programul vizitei în Romînia a premierului Shinzo Abe după ce a avut confirmarea că demisionarul Mihai Tudose nu se va mai întâlni cu oaspetele nipon.

Premierul Shinzo Abe, şi soţia, Akie Abe, au vizitat în schimb Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Oaspeţii japonezi au fost întâmpinaţi de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi de directoarea Muzeului Satului, Paulina Popoiu, au vizitat apoi Aleea Cireşilor Japonezi, înfiinţată cu ocazia vizitei, în 2009, a Alteţelor Lor Imperiale Prinţul Akishino şi Prinţesa Kiko, şi Biserica Dragomireşti, în faţa căreia un meşter popular de la Horezu a oferit o demonstraţie a măiestriei prelucrării lutului, de care Shinzo Abe s-a arătat deosebit de interesat.

”În primul rând a pus întrebări foarte interesante şi despre ce înseamnă cultul ortodox şi despre ce înseamnă pictura pe lemn şi pe sticlă, a fost impresionat de cântecul de nai al domnişoarei Narcisa Băleanu care a avut această amabilitate de a cânta la nai în Biserica Dragomireşti. Totul a fost foarte rapid. Soţia a fost foarte discretă”, a declarat la finalul vizitei Paulina Popoiu.

Ministrul Lucian Romaşcanu a precizat că a reiterat dorinţa României de a deschide o reprezentanţă a Institutului Cultural Român la Tokio.

La plecare, oaspeţii japonezi, printre care s-a aflat şi soţia ambasadorului Japoniei la Bucureşti, au primit un platou de lut realizat la Baia Mare şi un nai, un album cu Muzeul Satului şi câte o broşură cu monumentele vizitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: