sâmbătă

27 aprilie, 2024

21 martie, 2018

Termenul acordat Poloniei pentru a retrage legile care facilitează controlul politicului asupra justiției s-a încheiat marți. Varșovia a trimis Bruxelles-ului, în ultima zi, noi explicații, iar agenția de știri națională PAP scrie că executivul respinge acuzațiile, refuză să retragă noile reglementări, dar este de acord cu o evaluare comună (cu Comisia Europeană), a efectelor reformelor din justiție.

Termenul limită de 20 martie, stabilit în decembrie, face parte din procdura mecanismului de evaluare a statului de drept, aplicat pentru prima oară. Comisia Europeană acuză partidul Lege şi Justiţie (PiS), câștigătorul alegerilor din 2015, că a schimbat legislația privind Tribunalul Constituțional și instanțele pentru a-și subordona justiția, ceea ce reprezintă un atac asupra statului de drept.

Teoretic, mecanismul demarat în 2016 ar putea duce la suspendarea votului în Consiliul European al celei mai mari țări din fostul bloc comunist, iar procedura se apropie de final – Parlametul European a votat la începutul acestei luni activarea Articolului 7 din Tratatul UE (încălcări grave ale valorilor europene).


Practic, acest lucru este imposibil Ungaria și statele baltice au anunțat deja că nu vor susține această sancțiune, iar pentru aplicarea Art. 7 este nevoie de votul unanimal statelor membre.

Cu câteva ore înainte de expirarea ultimatumului , prim vicepreședintele CE, Frans Timmermans declara: ”Aşteptăm răspunsul lor cu nerăbdare”, adăugând că nu va fi considerată un răspuns corespunzător ”cartea albă” pe care premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a prezentat-o pe 8 martie, scrie Reuters.

Documentul respectiv susține că reformele ce fac obiectul criticilor sunt necesare pentru eficientizarea sistemului judiciar, nereformat de la căderea comunismului, că s-a urmărit ca magistraţii ”să se bucure de garanţii foarte puternice” de independenţă, și că noile prevederi au corespondent inclusiv în sistemele judiciare ale unor state occidentale.

Cazul Poloniei a demonstrat că UE nu are la dispoziție instrumente eficiente de a sancționa derapajele unui stat membru, motiv pentru care Bruxelles-ul va discuta în luna mai condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, o măsură rapidă și realistă.


Marți, ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth, a declarat că este nevoie ca CE să acționeze în acest caz: “Să discutăm de dragul discuției nu este suficient și sper că CE … va da un semnal clar că membri Ue susțin Comisia în această chestiune esențială”.

Până la o eventuală suspendare a dreptului de vot în Consiliul European, s-au blocarea fondurilor, conflictul dintre CE și Varșovia afectează reputația Poloniei și scoate în evidență izolarea acestui stat în interiorul UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: