vineri

26 aprilie, 2024

31 octombrie, 2017

Casa Albă neagă de luni de zile orice conspirație cu Rusia. Dar din documente din acheta procurorului special Robert Mueller, date publicității luni în Statele Unite, apar dovezile unui ambițios plan la care lucra unul dintre consilierii de politică externă ai lui Donald Trump- acela de a aranja o întâlnire cu Vladimir Putin, în beneficiul viitorului președinte american.

Planul implică un misterior profesor londonez, o femeie prezentată incorect drept ”nepoata lui Putin” și promisiunea îndrăzneață că Kremlinul este gata să răspândească ”mizerii” despre Hillary Clinton.

Primul care a clipit în fața FBI: George Papadopoulos

Cea mai puternică dovadă că un oficial al campaniei a încercat să colaboreze cu Kremlinul a apărut în ziua în care s-au anunțat public primele acuzații formulate de procurorul special Robert Mueller, care investighează începând cu luna mai 2017 contactele Trump-Rusia.


Până acum, George Papadopoulos, cetățean american de origine grecească care a fost consilier de politică externă în campania lui Trump și care a trăit în trecut la Londra, era privit ca personaj secundar în acest scandal. Luni însă, despre el s-a aflat că a fost prima persoană dispusă să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei înțelegeri cu procurorii.

Într-o declarație de admitere a vinovăției (facsimil mai jos), dată la mijlocul anului 2016 și desecretizată luni, George Papadopoulos admite că a mințit investigatorii FBI și că a căutat neîncetat să creeze legături cu oficiali de la Kremlin și să ascundă demersurile sale.

Potrivit actului de acuzare, FBI l-a interogat pe Papadopoulous pe data de 27 ianuarie 2017, la o săptâmână după ce Donald Trump a preluat Casa Albă. În această etapă, el a încercat să dezinformeze, ascunzând FBI natura extinsă a contactelor sale cu Kremlinul și momentul în care a aflat că rușii au spart contul de email al lui Hillary Clinton.

Singurul obiectiv: intermedierea unei întâlniri Trump-Putin

Papadopoulus s-a alăturat echipei de campanie în martie 2016, câteva zile mai târziu discutând cu un consultant de campanie care i-a explicat principalul obiectiv de politică externă: ”îmbunătățirea relațiilor Statelor Unite cu Rusia”.


O săptămână mai târziu, Papadopoulous a mers la Roma, unde s-a întâlnit cu un ”profesor în diplomație”, cetățean al unui ”stat mediteranian” stabilit la Londra. Profesorul, care avea ”conexiuni substanțiale cu oficiali ai guvernului Rusiei”, a fost identificat de către Washington Post ca fiind Joseph Mifsud, fost diplomat maltez, director onorific al Academiei Diplomatice din Londra, organizație afiliată Universității Stirling din Scoția.

Contactat de Washington Post în luna august, profesorul Mifsud a declarat că nu are conexiuni în guvernul rus.

George Papadopoulus a văzut în întâlnirea cu Joseph Mifsud ocazia să își impresioneze șefii de campanie. Potrivit FBI, profesorul Mifsud nu s-a arătat dispus să elaboreze pe tema relațiilor sale din Rusia până în momentul în care Papadopoulos a dezvălui relațiile sale cu echipa de campanie a lui Donald Trump.

Pe data de 24 martie a avut loc o a doua întâlnire, la care profesorul Mifsud a venit însoțit de o femeie de naționalitate rusă, pe care Papadopoulos a descris-o într-un email trimis șefilor de campanie drept ”nepoata lui Putin”- presa americană face precizarea că Vladimir Putin nu are frați în viață. În email, el anunța că încearcă să stabilească o întâlnire la nivel înalt între ”noi” și ”conducerea Rusiei”.

Șeful său direct i-a răspuns: ”Bună treabă”.

Pe 31 martie, Papadopoulos a participat la o reuniune în Washington cu Donald Trump și echipa sa pe securitate națională. La întâlnire, FBI afirmă că Papadopoulos a făcut o propunere interesantă: el le-a spus celor prezenți că poate intermedia o întâlnire între Trump și Putin.

Întors la Londra, George Papadopoulus a discutat subiectul cu profesorul Mifsud. Acesta a plecat în Rusia și, pe 18 aprilie, i-a transmis americanului că a intrat în contact cu un personaj influent în Ministerul rus de Externe care s-a arătat dispus să discute cu el. Acesta a fost identificat tot de Washington Post ca fiind Ivan Timofeev, reprezentat al Consiliului Rusesc pentru Afaceri Internaționale din Moscova.

Întors la Londra, profesorul Joseph Mifsud i-a transmis lui George Papadopoulos că Rusia are ”mizerii” despre Clinton. Aflând această bombă, Papadopoulos “a continuat să comunice” cu reprezentații campaniei lui Trump și cu contactele din Rusia. În respectivul moment, democrații nu aveau nicio idee că fuseseră ținta unui atac cibernetic.

Activitatea din Londra a lui George Papadopoulos a atras atenția serviciilor secrete britanice, care au informat CIA că un reprezentant al lui Donald Trump se întâlnește în secret cu agenți ruși.

Scandalul compromiterii comunicațiilor electronice democrate a devenit public în iunie, la 2 luni după ce omul lui Trump aflase despre acțiune, la Londra.

Potrivit FBI, în această perioadă, Papadopoulos era optimis și a transmis consilierului principal pe politică externă că a primit de la Moscova ”cîteva mesaje foarte interesante” și că Rusia este interesată ”să îl primească pe Donald Trump.” ”Facem istorie dacă reușim”, a scris George Papadopoulos.

În iunie și august, mailurile trimise de la Londra erau intitulate ”Cerere din Rusia pentru o întâlnire cu Donald Trump”, iar Papadopoulos s-a oferit să meargă el la Moscova dacă nu poate candidatul republican. În ciuda eforturilor, călătoria nu s-a făcut niciodată.

George Papadopoulos a fost interogat de FBI de 2 ori, în ianuarie 2017 și în februarie.  fost arestat în liniște în iulie 2017, moment în care și-a dat seama că FBI cunoaște în detaliu activitatea sa. Ulterior, în baza unui acord cu procurorii, el și-a schimbat depoziția.

Paul Manafort și Rick Gates, plasți în arest la domiciliu

O judecătoare din Statele Unite a dispus plasarea în arest la domiciliu a lui Paul Manafort (foto), fostul director de campanie al preşedintelui american Donald Trump, inculpat luni în ancheta amestecului rusesc în campania prezidenţială de anul trecut.

Instanţa a fixat o cauţiune de 10 milioane de dolari, care va trebui plătită de Manafort dacă nu respectă condiţiile de arest.

Totodată, instanţa a retras paşaportul lui Manafort, una din figurile centrale ale investigaţiei privind presupusa ingerinţă rusă în alegerile din 2016, şi a hotărât că acuzatul va putea părăsi locuinţa doar pentru a se prezenta în faţa judecătorilor, a se întâlni cu avocatul său, a fi consultat medical sau a lua parte la activităţi religioase.

Fostul său partener de afaceri, Rick Gates, de asemenea, va rămâne în arest la domiciliu contra unei garanţii de cinci milioane de dolari. Ca şi Manafort, Gates a trebuit să predea paşaportul şi să promită că nu va încerca să obţină un altul pe durata procesului judiciar.

Manafort şi Gates vor trebui să revină în faţa instanţei joi, 2 noiembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Se pare ca nici democratii nu au stat departe de mizeriile influentarii campaniei electorale.
    Concluzia: actuala clasa politica americana, in frunte cu presedintele ales Trump, nelegitim conf. votului popular si candidata Hillary, nu este la nivelul celei mai importante democratii ale lumii occidentale. Electoratul american isi merita soarta – ar fi trebuit, cu ani in urma, sa sanctioneze clasa politica anchilozata, neprogresista (in sensul conservatorismului anti-progres).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Se pare ca nici democratii nu au stat departe de mizeriile influentarii campaniei electorale.
    Concluzia: actuala clasa politica americana, in frunte cu presedintele ales Trump, nelegitim conf. votului popular si candidata Hillary, nu este la nivelul celei mai importante democratii ale lumii occidentale. Electoratul american isi merita soarta – ar fi trebuit, cu ani in urma, sa sanctioneze clasa politica anchilozata, neprogresista (in sensul conservatorismului anti-progres).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: