vineri

26 aprilie, 2024

22 aprilie, 2016

erdoganConsulatul Turciei din Rotterdam a cerut minorității turce din Olanda să sesizeze orice insultă adusă președintelui Recep Tayyip Erdogan, anunță BBC.

Inițiativa a stârnit o reacție a premierului Mark Rutte iar mai mulți parlamentari olandezi au reclamat acțiunea purtată de ”brațul lung al statului turc”.

Turcia a demarat o ofensivă externă de ”protecție” a demnității președintelui Erdogan, săptămâna trecută cerând Germaniei să trimită în judecată unul dintre cei mai populari comedianți germani.

Mailul consulatului din Rotterdam

mail
Click pentru mărire

Persoanelor interesate,

Solicităm de urgență să fim informați în legătură cu numele și cu comentariile scrise ale persoanelor care au formulat afirmații peiorative, compromițătoare, pline de ură și defăimătoare la adresa președintelui turc, a Turciei și a societății turcești în ansamblu, persoane, sau rude ale acestora, care sunt membre ale organizațiilor non-guvernamentale sau conaționali care domiciliază în apropierea dumneavoastră, comentarii formulate fie pe social-media, fie prin e-mail.

Informările sunt așteptate pe adresa de mail a consulatului general din Rotterdam până pe data de 21 aprilie 2016.

Cu stimă….

Reacții oficiale


Ambasada Turciei în Olanda a refuzat inițial să comenteze informația BBC, limitându=se să afirme că a observat o creștere a mesajelor insultătoare.

După ce informația s-a propagat în media olandeză, ambasada a revenit cu precizarea că este vorba de o neînțelegere pornită din cauza faptului că angajații consulatului au folosit cuvinte neadecvate în mesajul trimis minorității turce din Olanda.

Oficial, diplomația turcă dorește să fie informată numai în legătură cu eventuale declarații de natură rasistă sau cu eventuale campanii de discriminare a statului turc.

În Olanda trăiesc aproximativ 400.000 de cetățeni de origine turcă iar filiera olandeză a formațiunii turce de opoziție CHP afirmă că a primit telefoane din partea unui număr semnificativ de persoane îngrijorate de această solicitare oficială.

”Sunt oameni speriați din cauză că, în trecut, au formulat critici la adresa puterii de la Ankara, inclusiv pe Facebook sau Twitter”, afirmă un purtător de cuvânt al organizației.

Guvernul Olandei a cerut Ambasadei Turciei clarificări în legătură cu linia de sesizări deschisă de consulat iar o serie de parlamentari olandezi au cerut ministrului de Externe să convoace ambasadorul turc în Olanda.

Premierul Mark Rutte s-a declarat surprins de această acțiune. ”Nu ne este foarte clar ce urmărește guvernul turc”, a afirmat premierul olandez.

Ministrul Integrării, Lodewijk Asscher, a acuzat diplomația turcă că interferează libertatea de exprimare din Olanda.

Legislație pe cale de schimbare

Germania și Olanda au în legislațiile naționale prevederi mai vechi lezmajestate,  care incriminează insultele aduse șefilor unor state prietene.

De la instalarea lui Recep Tayyp Erdogan în fruntea statului turc aproape 2.000 de procese au fost deschise împotriva unor persoane care l-au insultat pe președinte.

Un val de indignare a cuprins Occidentul după ce, săptămâna trecută, justiția germană a primit aprobare să ancheteze un comedian german pentru ofensă adusă unei autorități străine.

Cancelarul Angela Merkel, care a caracterizat poemul satiric al comediantului Jan Boehmermann drept ”deliberat jignitor”, a decis să permită procurorilor o anchetă în acest caz.

Cazul din Germania și acțiunea oficialilor turci din Olanda au readus în discuție nevoia de reformare a legislației vechi.

Cancelarul Angela Merkel a afirmat că art. 103 din Codul penal german, care prevede pedepse cu închisoare pentru cei care jignesc șefi de state, va fi eliminat până în 2018. Ministrul olandez de Justiție a anunțat la rândul său o reformă a legilor vechi, afirmând că legislația nu trebuie să fie un muzeu al articolelor vechi, depășite de vremuri.

Contra-ofensivă britanică

Ca reacție la acțiunea Turciei împotriva comediantului german Jan Boehmermann, publicația britanică The Spectator a lansat un concurs de poeme ofensatoare la adresa președintelui Erdogan. The Spectator a anunțat un premiu de 1.000 de lire pentru cel mai inteligent poaem de acest gen.

janJan Boehmermann a recitat în cadrul emisiunii sale de la postul ZDF o satiră la adresa președintelui Erdogan care a conținut aluzii de natură sexuală la adresa acestuia.

Jan Boehmermann este în prezent sub protecția poliției iar procurorii îl anchetează în baza unui articol de lege foarte rar folosit în Germania.

Angela Merkel a afirmat că instanța trebuie să decidă în acest caz, iar procurorii vor hotărâ dacă îl pun sau nu sub acuzare.

Anunțând competiția lansată de The Spectator, editorialistul Douglas Murray a scris: ”Faptul că un asemenea proces poate fi măcar imaginat demonstrează că Germania este pe cale să se transforme într-un satrap al lui Erdogan. Sunt cetățean liber al Marii Britanii și pentru a omagia acest lucru mi-am petrecut week-endul scriind poezioare despre Erdogan. Vreau să chem cititorii publicației noastre să mi se alăture într-o mare competiție de poeme dedicate lui Erdogan”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: