joi

2 mai, 2024

16 aprilie, 2024

Compania Națională Transelectrica SA a inaugurat luni seară Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. Conform unui comuniat de presă emis de companie, investiția are o valoare totală de 150 de milioane de lei, fonduri proprii, și securizează alimentarea unui consum de peste 1.000 MW.

Linia Porțile de Fier – Reșița este un proiect esențial pentru închiderea inelului de 400 kV al României în zona de vest, fiind unul dintre cele mai complexe, din punct de vedere tehnic, și dificile proiecte realizate în infrastructura energetică din România, în ultimii 30 ani, arată Transelectrica.

Noua stație de 400 kV Reșița va permite și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo, finalizată în 2018.


Conexiunea Porțile de Fier – Reșița are o lungime totală de 117 kilometri ce străbate teritoriul a 13 unități administrativ-teritoriale din două județe (Mehedinți și Caraș-Severin) și este alcătuită din două tronsoane: o construcție nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina) cu o lungime de 81 de kilometri și modernizarea unei linii existente de 120 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița), cu o lungime de 36 de kilometri, în totalitate pe teritoriul județului Caraș-Severin.

Plan de dezvoltare până în 2031: 1,4 mld euro

Ștefăniță Munteanu, Președinte Transelectrica, a declarat:

„Investiția pe care o inaugurăm astăzi este doar una dintre cele care urmează să fie finalizate în următorii ani pentru consolidarea securității energetice în zona de vest a țării și aici vorbim de întreg Axul Banat, de la Reșița, Timișoara până la Săcălaz și Arad, care va închide astfel magistrala de 400 kV în vestul țării.

Beneficiile acestor investiții sunt uriașe atât pentru securitatea energetică a României, cât și pentru dezvoltarea economică a zonei, a comunităților locale. Angajamentul Transelectrica pentru investiții rămâne ferm și în sensul misiunii pe care o avem de îndeplinit, aceea de a garanta siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național.


La această dată, planul de dezvoltare a rețelei aprobat pentru perioada 2022-2031 are o valoare de 1,4 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate de miliard de euro sunt finanțări din fonduri europene: Fondul pentru Modernizare și REPowerEU”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: