Serbia, poarta de acces a Chinei către Europa

de Iulian Soare | 17.7.2017 .

Premierul Li Keqiang primit cu pâine și sare în Serbia

Serbia se află în plin proces de transformare, proces care potrivit promisiunii făcute poporului său de către președintele Aleksandar Vučić va pune capăt izolării și va deschide ușile Uniunii Europene.

În realizarea acestui deziderat președintele Serbiei nu se bazează nupai pe Europa, ci și pe un aliat mai vechi- China.

Având o populație de 7 milioane de cetățeni, Serbia, una dintre cele mai sărace state din Europa, ar putea să pară partenerul nepotrivit pentru o Chină care dă semne că vrea să joace un rol important în Europa. Relațiile vechi între cele 2 state dar și geografia au pus însă Serbia în centrul ”ofensivei” lansate de Beijing pe continentul european.

Potrivit unei analize publicate de Politico, avantajele Serbiei în această relație  par evidente: țara are nevoie disperată să își dezvolte infrastructura, iar  chinezii nu par să impună condiții exagerate.

Pentru China nu este foarte clar care sunt avantajele imediate, dar este evident că stabilindu-și ”un cap de pod” în regiunea de sud-est va ajunge să influențeze state care într-o zi vor fi membre ale UE.

China nu se uită la bani

China a împrumutat Serbia în ultimii ani pentru orice proiect a fost solicitată, de la un nou pod peste Dunăre, în Belgrad (170 milioane euro), până la construcția unei centrale electrice bazate pe energie termală (700 milioane euro).

companie chineză a cumpărat singura oțelărie din Serbia, promițând să o retehnologizeze și să o facă profitabilă fără a restructura din personalul angajat.

Cel mai amplu proiect al Beijing-ului derulat în Serbia valorează 3 miliarde euro- o cale ferată de mare viteză care să lege Belgrad de Budapesta. Pe lângă liniile destinate transportului de pasageri, proiectul include și o linie separată de 350 km de transport marfă- o piesă importantă în strategia Chinei de a lega portul grec Salonic, achiziționat relativ recent, de Europa Centrală.

Iar banii chinezești sunt foarte atractivi din cauza condițiilor de finanțare- spre deosebire de alți creditori instituționali, de exemplu, Banca Mondială, China finanțează proiecte care au randamente economice sub ratele obișnuite de piață.

Un foarte bun exemplu: Planificata autostradă care va lega Belgrad de localitatea Bar, de pe coasta Mării Adriatice din Muntenegru. Proiectul este estimat la 600 milioane de euro. Având un impact economic modest este practic imposibil să convingi UE să finanțeze acest proiect, afirmă oficiali sârbi pentru Politico. Dar China a acceptat.

În lipsa accesului la fondurile structurale europene, statele non-membre ca Serbia au o singură alternativă de finanțare a proiectelor de infrastructură: China. Belgradul plătește cam 2% dobândă la creditele chinezești, care în general sunt acordate pe 25-30 de ani.

Pe lângă fonduri, China furnizează expertiză și se asigură că și companiile chinezești primesc o parte din contracte. La proiectul căii ferate Belgrad-Budapesta, contractorii sunt împărțiți 50-50% între cele 2 state.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ea însăși finanțatoare a proiecte majore de infrastructură în regiune, a descris recent rolul Chinei în Balcani drept unul ”activ, care a depășit stadiul intenției” și a prezis o creștere semnificativă a investițiilor sale în următorii ani.

În ianuarie, Banca Chinei a deschis la Belgrad hub-ul regional pentru Balcani și Europa de Est. Cele două state au liberalizat regimul vizelor, iar în lunile care urmează este așteptată inaugurarea unui zbor direct Beijing-Belgrad operat de Hainan Airline, o mână de ajutor întinsă turismului din Serbia.

Pentru China, Balcanii reprezintă o secțiune importantă a proiectului “One Belt, One Road”, pe  care Beijing-ul îl aplică deja, cu pași aparent mărunți.

Anul trecut, compania de shipping Cosco a preluat majoritatea acțiunilor portului Pireu, unde China deja a investit 600 milioane euro pentru a-i moderniza infrastructura.

Publicat la data de 17.7.2017 .

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Vladimir Ionescu

Procurorul șef al DNA și adjuncții săi – cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef adjunct, Marius Iacob, și procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară, în urma...Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

IMM-urile cer creşterea investiţiilor publice şi aplicarea doar voluntară a „Split TVA”

Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) cere Guvernului: creșterea investițiilor publice „ în vederea susținerii relansării economice”, deblocarea fondurilor europene...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

PSD și ALDE, solidaritate ”fără fisură”: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb rămân în guvern

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după şedinţa BPN a PSD, că ancheta care le vizează pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb reprezintă...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

Peste 20 de ONG-uri îi solicită președintelui Klaus Iohannis să ceară opinia Comisiei de la Veneția pe 3 decizii CCR

Peste 20 de organizații nonguvernamentale i-au trimis președintelui Klaus Iohannis o solicitare în care îi cer să sesizeze Comisia de la Veneția și să...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

Sebastian Ghiță, achitat în Dosarul finanțării ilegale a echipei de baschet Asesoft Ploiești. Urmează apelul

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost achitat luni, în primă instanță, în dosarul în care este acuzat pentru dare de mită, instigare la abuz...Citeste mai departe »

OPINII & EDITORIAL

Justiția în România – din perspectiva cazurilor Poloniei și Ungariei. ”Armele” Comisiei și severitatea reacțiilor

Horațius Dumbravă

Din capul locului, precizez poziția și experiența de pe care vorbesc: am fost membru al comitetului executiv al rețelei consiliilor judiciare din Uniunea Europeană...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / “Germany First”. Paradoxal, ce ar însemna un guvern Merkel IV fragil?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Când Donald Trump și-a anunțat, în discursul inaugural, Doctrina care-i poartă numele, sub semnul unui teribil de populist slogan America First, am...Citeste mai departe »

Pensiile românilor de azi şi de mâine – cum se poate da cu stângul în dreptul

Marin Pana

După ce a naţionalizat parţial „de facto” pensiile a şapte milioane de români, Executivul caută, în lipsă acută de bani, să amputeze pilonul doi...Citeste mai departe »

Mircea Coșea / Taxarea giganților internetului: situația și problemele

Mircea Coşea

Reuniunea de la Tallin din 16-17 septembrie a miniștrilor de finanțe din țările membre ale Uniunii Europene s-a încheiat cu un comunicat  privind realizarea...Citeste mai departe »

Siegfried Mureșan / Reforma bugetului UE post-2020, oportunitate sau amenințare

Siegfried Muresan

Bugetul Uniunii Europene (UE) este un buget al investițiilor, iar predictibilitatea veniturilor este esențială. De aceea, o întrebare legitimă pe care trebuie să ne-o...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Turcia post-kemalistă se înarmează din Rusia. Regândirea spațiului de securitate din sud-estul NATO, centrată pe România

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Deși anticipată de câteva luni, semnarea contractului de 2,5 miliarde de dolari prin care Turcia cumpără din Rusia sisteme de apărare antirachetă...Citeste mai departe »

Prognoze şi Tudose

Marin Pana

Atenție la această eroare a primului ministru: Premierul României a atras atenţia reprezentanţilor FMI („am chemat reprezentanţii FMI”, „ultimele două prognoze le-au cam greşit”)...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Cele 10 porunci ale României economico-sociale către cei câțiva inconștienți de la butoane

Cristian Grosu

Nu mai e o joacă: ceea ce acum câteva luni socoteam doar simple diversiuni și spectacol de incompetență, intră în lucru de săptămâna viitoare...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Justețe și Justiție. Erorile în care se bălăcește ministrul Toader și momentul de răscruce al clemenței față de corupție

Cristian Grosu

Dl. Tudorel Toader, ministrul Justiției, pare decis să schimbe din temelii Codurile. Pregătește terenul, citează latinește, strecoară ca pe niște aluzii principiile după care...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / Un nou experiment fiscal: Contul defalcat de TVA – sau cum reinventăm roata

Gabriel Biris

După deja discutatele și uitatele subiecte fiscale (impozitul pe gospodării, impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate) care au pus pe jar...Citeste mai departe »

Dan Bădin / Cum ne afectează propunerile de modificări fiscal-bugetare din noul program de guvernare

Dan Bădin

Indiferent de statut profesional, culoare politică sau nivel al veniturilor, cu toții am fost prinși în ultimele zile în febra discuțiilor ocazionate de noul...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Nord Stream 2: cât business, câtă geopolitică și câtă neîncredere istorică? Ce vor spune președinții la Varșovia?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Pentru încă două-trei generații de est-europeni de acum înainte, asta dacă nu se întâmplă nimic rău pe continent până atunci, orice proiect...Citeste mai departe »

Câteva explicaţii economice ale luptei politice

Marin Pana

Miza pilonului II al sistemului de pensii, cel al contribuţiilor obligatorii administrate privat o constituie suma strânsă de la lansarea acestui sistem. Sistem menit...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / România sovietică, ocultismul decizional și reforma clasei politice

Cristian Grosu

PSD a ratat încă odată; și intră în siajul stângii franceze – rămânând calat pe combinația de frică, pupulism și prostie întreținută instituțional. Da,...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Ordonanța, ANAF-ul și soldații bătăliei cu prețurile de transfer

Andreea Paul

O reglementare mai atentă asupra prețurilor de transfer este necesară, dar ordonanța de guvern dată vinerea trecută nu este suficientă fără voința acțiunilor ferme...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română