Serbia, poarta de acces a Chinei către Europa

de Iulian Soare | 17.7.2017 .

Premierul Li Keqiang primit cu pâine și sare în Serbia

Serbia se află în plin proces de transformare, proces care potrivit promisiunii făcute poporului său de către președintele Aleksandar Vučić va pune capăt izolării și va deschide ușile Uniunii Europene.

În realizarea acestui deziderat președintele Serbiei nu se bazează nupai pe Europa, ci și pe un aliat mai vechi- China.

Având o populație de 7 milioane de cetățeni, Serbia, una dintre cele mai sărace state din Europa, ar putea să pară partenerul nepotrivit pentru o Chină care dă semne că vrea să joace un rol important în Europa. Relațiile vechi între cele 2 state dar și geografia au pus însă Serbia în centrul ”ofensivei” lansate de Beijing pe continentul european.

Potrivit unei analize publicate de Politico, avantajele Serbiei în această relație  par evidente: țara are nevoie disperată să își dezvolte infrastructura, iar  chinezii nu par să impună condiții exagerate.

Pentru China nu este foarte clar care sunt avantajele imediate, dar este evident că stabilindu-și ”un cap de pod” în regiunea de sud-est va ajunge să influențeze state care într-o zi vor fi membre ale UE.

China nu se uită la bani

China a împrumutat Serbia în ultimii ani pentru orice proiect a fost solicitată, de la un nou pod peste Dunăre, în Belgrad (170 milioane euro), până la construcția unei centrale electrice bazate pe energie termală (700 milioane euro).

companie chineză a cumpărat singura oțelărie din Serbia, promițând să o retehnologizeze și să o facă profitabilă fără a restructura din personalul angajat.

Cel mai amplu proiect al Beijing-ului derulat în Serbia valorează 3 miliarde euro- o cale ferată de mare viteză care să lege Belgrad de Budapesta. Pe lângă liniile destinate transportului de pasageri, proiectul include și o linie separată de 350 km de transport marfă- o piesă importantă în strategia Chinei de a lega portul grec Salonic, achiziționat relativ recent, de Europa Centrală.

Iar banii chinezești sunt foarte atractivi din cauza condițiilor de finanțare- spre deosebire de alți creditori instituționali, de exemplu, Banca Mondială, China finanțează proiecte care au randamente economice sub ratele obișnuite de piață.

Un foarte bun exemplu: Planificata autostradă care va lega Belgrad de localitatea Bar, de pe coasta Mării Adriatice din Muntenegru. Proiectul este estimat la 600 milioane de euro. Având un impact economic modest este practic imposibil să convingi UE să finanțeze acest proiect, afirmă oficiali sârbi pentru Politico. Dar China a acceptat.

În lipsa accesului la fondurile structurale europene, statele non-membre ca Serbia au o singură alternativă de finanțare a proiectelor de infrastructură: China. Belgradul plătește cam 2% dobândă la creditele chinezești, care în general sunt acordate pe 25-30 de ani.

Pe lângă fonduri, China furnizează expertiză și se asigură că și companiile chinezești primesc o parte din contracte. La proiectul căii ferate Belgrad-Budapesta, contractorii sunt împărțiți 50-50% între cele 2 state.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ea însăși finanțatoare a proiecte majore de infrastructură în regiune, a descris recent rolul Chinei în Balcani drept unul ”activ, care a depășit stadiul intenției” și a prezis o creștere semnificativă a investițiilor sale în următorii ani.

În ianuarie, Banca Chinei a deschis la Belgrad hub-ul regional pentru Balcani și Europa de Est. Cele două state au liberalizat regimul vizelor, iar în lunile care urmează este așteptată inaugurarea unui zbor direct Beijing-Belgrad operat de Hainan Airline, o mână de ajutor întinsă turismului din Serbia.

Pentru China, Balcanii reprezintă o secțiune importantă a proiectului “One Belt, One Road”, pe  care Beijing-ul îl aplică deja, cu pași aparent mărunți.

Anul trecut, compania de shipping Cosco a preluat majoritatea acțiunilor portului Pireu, unde China deja a investit 600 milioane euro pentru a-i moderniza infrastructura.

Publicat la data de 17.7.2017 .

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Înalți oficiali UE critică schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova

În ziua în care premierul României găsea, la Chișinău, argumente în favoarea schimbării produse în Republica Moldova din punct de vedere al sistemului electoral,...Citeste mai departe »

Razvan Diaconu

OTP Bank cumpără Banca Românească

OTP Bank a ajuns la un acord pentru preluarea Băncii Româneşti, de la National Bank of Greece (NBG), continuând seria de achiziţii în Europa...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

Ministrul Transporturilor: Autostrada Borș – Suplacu de Barcău – împărțită în trei secțiuni, pentru a se evita un constructor neserios

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, la Oradea, că proiectul autostrăzii va fi împărțit în trei sectoare, care se vor licita separat, pentru a...Citeste mai departe »

Razvan Diaconu

Premierul Tudose la Chișinău: ”Schimbarea sistemului electoral este un drept al Parlamentului, neprietenii au distorsionat realitatea la Bruxelles”

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că schimbarea sistemului de alegeri în Republica Moldova este un drept al Parlamentului și a afirmat că ceea...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

Președintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Avocatul Poporului primeşte pensie specială

Preşedintele Klaus Iohannis solicită reexaminarea legii prin care Avocatul Poporului va beneficia de o pensie specială, egală cu cea a judecătorilor CCR, însă care...Citeste mai departe »

OPINII & EDITORIAL

Valentin Naumescu / Noua tentativă a Ucrainei de a sparge blocada Rusiei spre Vest. De ce va eșua și aceasta

Valentin Naumescu

Puncte cheie: De mai bine de o săptămână, Ucraina dă semnale repetate și insistente, la nivel înalt, că este pregătită să reia ofensiva politico-diplomatică...Citeste mai departe »

Dan Bădin / Cum ne afectează propunerile de modificări fiscal-bugetare din noul program de guvernare

Dan Bădin

Indiferent de statut profesional, culoare politică sau nivel al veniturilor, cu toții am fost prinși în ultimele zile în febra discuțiilor ocazionate de noul...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Nord Stream 2: cât business, câtă geopolitică și câtă neîncredere istorică? Ce vor spune președinții la Varșovia?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Pentru încă două-trei generații de est-europeni de acum înainte, asta dacă nu se întâmplă nimic rău pe continent până atunci, orice proiect...Citeste mai departe »

Câteva explicaţii economice ale luptei politice

Marin Pana

Miza pilonului II al sistemului de pensii, cel al contribuţiilor obligatorii administrate privat o constituie suma strânsă de la lansarea acestui sistem. Sistem menit...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / România sovietică, ocultismul decizional și reforma clasei politice

Cristian Grosu

PSD a ratat încă odată; și intră în siajul stângii franceze – rămânând calat pe combinația de frică, pupulism și prostie întreținută instituțional. Da,...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Ordonanța, ANAF-ul și soldații bătăliei cu prețurile de transfer

Andreea Paul

O reglementare mai atentă asupra prețurilor de transfer este necesară, dar ordonanța de guvern dată vinerea trecută nu este suficientă fără voința acțiunilor ferme...Citeste mai departe »

Cristian Diaconescu / Patru mesaje certe transmise de întânirea Trump – Iohannis

Cristian Diaconescu

Prin vizita Presedintelui Iohannis la Washington si angajarea dialogului, la cel mai inalt nivel, s-a marcat un moment interesant dar in acelasi timp cat...Citeste mai departe »

Mircea Coșea / Pericolele discursului economic: de la simplificare la manipulare

Mircea Coşea

Ar trebui să ne bucure tendința tot mai evidentă a societății românești de a discuta economie , despre rolul și efectele dezvoltării acesteia asupra...Citeste mai departe »

Cât plătim în plus pentru veniturile mai mari/impozitele mai mici ?

Marin Pana

Oficial ne merge bine. Suntem aproape de 60% cu nivelul de trai faţă de media UE în termeni de putere de cumpărare, salariile au...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Agresiunea împotriva României, încurajată și de ei și de noi

Radu Crăciun

Recent, asistand la prelegerea pe teme de securitate a unui domn general in rezerva, am invatat un nou termen: agresiune acinetica. Probabil ca nici dumneavoastra nu...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Cele 4 mari probleme ale salarizării ca mită electorală. Despre compromiterea unui instrument de ordine în economie și societate

Cristian Grosu

1), La prima mare problemă a legii salarizării unitare – muncită vârtos zilele acestea și vândută iresponsabil în ultimele 6-7 luni – o să...Citeste mai departe »

Valentin Lazea / Adevăr și democrație

Valentin Lazea

Rândurile de mai jos constituie reflecții prilejuite de prelegerea „Ştiinţă, adevăr, democraţie. O alianță problematică?” susţinută de dl. profesor universitar dr. Mircea Dumitru, rectorul...Citeste mai departe »

Daniel Dăianu / De-euroizarea și aderarea la zona euro: o contradicție?

Daniel Daianu

De ceva timp Banca Nationala a Romaniei publica minute ale sedintelor Consiliului de Administratie. Si in acestea se mentioneaza o tendinta de crestere a...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / O (nouă) revoluție fiscală? În ce scop?

Gabriel Biris

Recent au apărut în piață două proiecte ale guvernului PSD-ALDE: Introducerea unui nou concept, impozitul pe gospodărie, concept care ar urma să schimbe din...Citeste mai departe »

Aurelian Dochia / De ce este normal ca o țară ca România să importe mai mult decât exportă

Aurelian Dochia

Mi-a atras atenția o analiză publicată de cursdeguvernare.ro (aici) care trece în revistă structura comerțului exterior românesc și deplânge faptul că țara noastră înregistrează...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română