vineri

2 august, 2024

2 august, 2024

Jurnalistul american de la The Wall Street Journal Evan Gershkovich, fostul puşcaş marin american Paul Whelan și opozantul Vladimir Kara-Murza se numără printre cei 26 de deţinuţi din Statele Unite, Rusia, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Belarus care au fost eliberaţi joi în cadrul unui schimb major între Rusia și Occident.

Într-un comunicat, Kremlinul a mulţumit guvernelor străine care au contribuit la schimb şi a indicat că Putin semnat decretele de graţiere pentru Evan Gershkovich, Paul Whelan, Oleg Orlov, Lilia Ceanîşeva, Ksenia Fadeeva, Vladimir Kara-Murza, Ilia Iaşin, Aleksandr Skocilenko, Alsu Kurmaşeva, Andrei Pivovarov, Vadim Ostanin, Demuri (Dieter) Voronin şi Kevin Lick.

Schimbul s-a făcut joi, în Turcia, 26 de cetăţeni ai lor, printre care jurnalistul american Evan Gershkovich, în cel mai mare acord de eliberare a unor deţinuţi ce a fost încheiat după sfârşitul Războiului Rece.


De asemenea, este primul schimb între Moscova şi Occident de la eliberarea, la sfârşitul anului 2022, a baschetbalistei americane Brittney Griner, deţinută în Rusia pentru trafic de droguri, în schimbul eliberării cunoscutului traficant de arme rus Viktor Bout, încarcerat în Statele Unite.

Serviciile de informaţii turce au „efectuat cea mai mare operaţiune de schimb de prizonieri din ultima perioadă” la Ankara, a declarat Preşedinţia turcă, adăugând că aceasta a implicat „26 de persoane din închisorile a şapte ţări diferite (Statele Unite, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia şi Belarus)”.

Pe lângă reporterul de la Wall Street Journal, deţinut din martie 2023, acordul îl include şi pe fostul puşcaş marin Paul Whelan, încarcerat pentru spionaj în Rusia de la sfârşitul anului 2018.

Cetăţenii ruşi, inclusiv presupusul agent rus Vadim Krasikov, aflat în închisoare în Germania pentru asasinarea unui separatist cecen, au fost primiţi joi seară la Moscova de preşedintele Vladimir Putin, la coborârea din avion.

Biden a mulțumit Germaniei


La Washington, Joe Biden a mulţumit pentru „deciziile curajoase şi îndrăzneţe” luate de aliaţii SUA pentru acest schimb „istoric”, lăudând în special rolul Germaniei şi al Turciei. Anterior, într-un comunicat, preşedintele american calificase schimbul drept o „realizare diplomatică”.

„De la Războiul Rece încoace, nu au mai fost schimbate atât de multe persoane în acest mod”, a declarat Jake Sullivan, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională. „Şi, după ştiinţa noastră, nu a existat niciodată un schimb care să implice atât de multe ţări”, a adăugat el.

De asemenea, Casa Albă a declarat că Washingtonul a depus eforturi pentru a determina Rusia să îl elibereze pe fostul inamic numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, înainte ca acesta să moară în februarie într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare.

Cine sunt cei 10 ruși reveniți la Moscova

„Zece deţinuţi, dintre care doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în Statele Unite”, a declarat Ankara, care a anunţat apoi că toate cele şapte avioane implicate în operaţiune au părăsit teritoriul său.

Serviciile de securitate ruse (FSB) au confirmat întoarcerea a „opt cetăţeni ruşi” şi a „doi copii minori”.

De asemenea, Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin a graţiat cele treisprezece persoane condamnate în Rusia şi eliberate în cadrul acordului.

Presupusul agent rus Vadim Krasikov s-a întors şi el în Rusia. Acesta fusese încarcerat în Germania pentru uciderea unui fost comandant separatist cecen la Berlin, în 2019, în plină zi.

Cei „doi minori” la care face referire Moscova sunt copiii unui cuplu de spioni ruşi, Artem Viktorovici Dulţev şi Anna Valerevna Dulţeva, care au fost arestaţi în Slovenia la sfârşitul anului 2022, iar copiii erau în plasament, potrivit presei slovene.

Opozantul Ilia Iașin a ajuns în Germania

La 1 august, la Ankara a avut loc un schimb major de deţinuţi din şapte ţări – Rusia, Belarus, SUA, Germania, Polonia, Slovenia şi Norvegia. La schimb, Rusia a primit, potrivit presei, presupuşi agenţi ai FSB, GRU, SVR şi hackeri ruşi.

Rico Krieger, un german condamnat în Belarus pentru „terorism” şi „mercenariat”, şi opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la sfârşitul lui 2022 în Rusia la opt ani şi jumătate de închisoare pentru denunţarea crimelor atribuite Moscovei în Ucraina, urmează să ajungă în Germania.

Pentru Berlin, decizia de a elibera un presupus agent FSB condamnat pentru crimă a fost „dificilă”, dar a „salvat vieţi”, a declarat cancelarul Olaf Scholz pe aeroportul din Köln, unde erau aşteptaţi unii dintre foştii deţinuţi.

În timp ce schimbul de deţinuţi cu Rusia era în curs, preşedintele Biden a primit joi la Casa Albă familiile lui Gershkovich, Whelan, a opozantului rus Vladimir Kara-Murza şi a lui Alsu Kurmasheva, o jurnalistă ruso-americană deţinută în Rusia.

O „remiză” 

În opinia lui Dmitri Oreşkin, analist politic independent stabilit la Riga, „nicio parte nu a câştigat”.

„Este o remiză (…). Putin nu ar fi autorizat niciodată un acord care ar putea fi interpretat ca un succes pentru America, Germania sau Occident în general”, a declarat el pentru AFP, agenție preluată de News.ro.

Statele Unite au făcut presiuni asupra Moscovei pentru eliberarea lui Evan Gershkovici, condamnat la 19 iulie în Rusia la 16 ani de închisoare în urma unui proces sumar pentru „spionaj”, acuzaţie care nu a fost niciodată dovedită. Jurnalistul, familia şi prietenii săi, precum şi Casa Albă, au denunţat în repetate rânduri acest caz ca fiind unul inventat. Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, fost angajat al AFP, a fost arestat în timp ce efectua un reportaj la Ekaterinburg, în Urali.

Familia jurnalistului şi-a exprimat „uşurarea” şi „bucuria” într-un comunicat. „Suntem extrem de uşuraţi să aflăm că acest calvar al lui Evan Gershkovich, care a durat 16 luni, urmează în sfârşit să ia sfârşit”, a reacţionat şi ONG-ul Reporteri fără frontiere.

Două dintre colegele lui Aleksei Navalnîi, Lilia Cianîceva şi Ksenia Fadeeva, se numără de asemenea printre cei eliberaţi. La fel şi artista Aleksandra Skociilenko, arestată în 2022 în Rusia pentru că a înlocuit etichetele preţurilor din supermarketuri cu mesaje de denunţare a ofensivei împotriva Ucrainei, şi tânărul ruso-german Kevin Lik.

Vladislav Kliuşin, condamnat în Statele Unite pentru fraudă, se numără şi el printre cei eliberaţi.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: