vineri

28 iunie, 2024

23 iunie, 2024

Baza aeriană Mihai Kogălniceanu își ia numele de la satul din apropiere, numit după un politician liberal din secolul al XIX-lea. Acum, acesta este ”decorul inedit pentru ceea ce se transformă în cea mai mare bază NATO din Europa, mai mare chiar decât Ramstein din Germania”- un reportaj BBC la Mihail Kogălniceanu.

Mai multe piese s-au mutat pe tabla de șah NATO

Șase RAF Eurofighter Typhoons stau pe calea de rulare, cu motoarele urlând la două, în timp ce personalul de la sol face ultimele retușuri înainte de decolare. În depărtare, un nor de praf se ridică în ceața verii peste șantierul celei de-a doua piste, lungă de 3,5 km.

Președintele rus Vladimir Putin și-a justificat războiul în Ucraina pe motiv că NATO invadează flancul european al Rusiei. Ca răspuns la invazia sa, mai multe piese s-au mutat pe tabla de șah NATO.


Baza Mihail Kogălniceanu va avea în curând o escadrilă de F-16 românești – cumpărate recent din Norvegia – drone MQ-9 Reaper și un oraș militar în care se vor roti armate NATO, forțe aeriene și personalul naval din 32 de țări.

Ultimii sosiți sunt finlandezii. La doar 20 km de coasta Mării Negre, baza se află la 300 km de Odesa și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea ocupată de ruși.

Pilot britanic: Este suprarealist, vedem dronele Shahed lovind Odesa

Corespondentul BBC a stat de vorbă cu un pilot al forţelor aeriene britanice (RAF), locotenentul de zbor Charlie Tagg, care se află la al treilea și ultimul său tur la baza Kogălniceanu. „Există o prezență americană mult mai mare aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente”, a remarcat el.

Potrivit lui Tagg, invazia Rusiei în Ucraina a modificat atât zonele pe care le survolează, cât și poziția strategică a misiunii. În timpul ultimei sale misiuni din 2021, piloții de vânătoare NATO au zburat mult deasupra apelor internaționale din Marea Neagră. Acum însă, ei se limitează la zona de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale românești și bulgare, „pentru a evita neînțelegerile, situațiile de escaladare cu rușii”.


De când a ajuns la baza aeriană, nu a existat niciun apel pentru interceptarea unui avion rusesc, spune el, deși au existat în misiuni anterioare, deasupra Mării Baltice.

„Trec pur și simplu prin zonă – nu este împotriva niciunei legi internaționale, au dreptul să facă asta. Dar din punct de vedere al poziționării, le arătăm rușilor că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, așa că transmitem un mesaj clar”, a declarat Tagg.

Pilotul britanic a mai povestit că a putut să urmărească pe radarele de la baza aeriană cum dronele atacau Odesa: „Am putut vedea drone Shahed intrând în Odesa, sursele de căldură de la sol, unde armele loveau. Fluxurile radar urmăresc aeronave, atât aeronave prietenoase, cât și aeronave nu atât de prietenoase- Este destul de suprarealist.”

Incidente în Marea Neagră

Chiar dacă avioanele NATO evită confruntările inutile cu aeronavele rusești, au existat incidente deasupra Mării Negre, amintește BBC.

În septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit o comandă venită de la controlul de la sol și a evitat la limită să doboare un avion britanic de colectare de informații cu un echipaj de până la 30 de persoane.

În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper, controlată din România, a fost doborâtă în mod deliberat de un avion rusesc SU-27 Flanker, deasupra apelor internaționale.

Cu toate acestea, viața de zi cu zi la baza Mihail Kogălniceanu este în mare parte calmă, remarcă BBC.

Corespondentul postului public din Marea Britanie s-a întâlnit cu comandantului bazei, Nicolae Crețu, dar și cu Scott Delay, de la American Army Support – Black Sea, care planifică logistica pentru cei 1.840 de membri ai personalului american care se află la bază în prezent.

„Încercăm să le oferim o atmosferă ca acasă cât timp se află aici. Așa că nu este cu nimic diferit față de orice altă comunitate. Singura diferență este că are un gard în jurul ei”, a spus Scott Delay.

Soldații americani, nemulțumiți de greutatea cu care li se livrează articolele comandate pe internet

Un lucru cu care soldații americani au probleme în a se obișnui, spune Delay, este faptul că timpul de livrare pentru articolele comandate pe internet pot fi de săptămâni în România, în loc de ore.

Înainte de a părăsi baza, pilotul britanic Charlie Tagg i-a arătat corespondentului BBC avionul său. De aproape, Typhoon-ul pare puternic, dar puțin îmbătrânit, reamarcă jurnalistul britanic.

Dar armele, explică Tagg, sunt îmbunătățite în permanență. Acum poate lansa trei tipuri diferite de bombe.

„Și primim noi radare, care ne vor permite să detectăm și să angajăm amenințări și mai departe”, a mai spus pilotul britanic.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: