vineri

26 aprilie, 2024

9 noiembrie, 2018

Codul Muncii a fost schimbat, printr-o ordonanță de urgență aprobată în ședința de guvern de vineri, astfel încât salariul minim garantat în plată va fi plătit diferențiat în funcție de studii și vechime.

Într-o ședință ulterioară urmează să fie stabilit, prin HG, cuantumul exact al celor două salarii.

„Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă.


Prin hotărâre de guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, conform unui comunicat al Ministerului Muncii.

Într-un interviu acordat recent, ministrul Muncii declara că viitoarele salarii minime vor fi:

  • 2.080 de lei brut pentru cei care nu au studii superioare sau nu au o vechime de 15 ani
  • 2.350 de lei pentru cei care au studii superioare sau care au o vechime de peste 15 ani

Un angajat cu studii superioare va fi plătit mai mult dacă este încadrat în organigramă pe un post cu studii superioare.

În România a mai existat salariu minim diferențiat în funcție de studii.


Ministrul Muncii nu a prezentat impactul acestor noutăți.

Măsura figura într-un document prezentat în octombrie de Comisia Națională de Prognoză și Strategie (CNPS), instituție care a trecut, în ianuarie 2018, în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Înainte se afla în subordinea Ministerului Finanțelor.

Propunerea CNPS:

  • 1. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.
  • 2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.
  • 3. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.
  • 4. Introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puțin 45% începând cu anul 2020.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: