vineri

26 aprilie, 2024

11 martie, 2015

exercitii natoNATO şi SUA continuă demonstraţiile de sprijin pentru ţările de pe falia dintre Europa şi Rusia: exerciţii militare în ţările baltice şi în Marea Neagră de o săptămână.

NATO  are exerciţii de antrenament cu forţele navale române, bulgare şi turce, exerciţii care simulează contracararea unor atacuri din aer şi cu submarine, dar şi cu nave de mici dimensiuni, informează Alianţa.

„Antrenamentele şi exerciţiile pe care le facem cu aliaţii noştri în Marea Neagră ne pregătesc pentru a face faţă oricăror misiuni care ar fi necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor nostre de apărare colectivă”, a spus contra-amiralul american Brad Williamson.


La exerciţii participă crucişătorul purtător de rachete USS Vicksburg, România participă cu fregata Regina Maria, care va avea la bord un elicopter, iar acestora li se alătură câte o navă din Canada, Turcia, Germania şi Italia.

Forţele navale se vor întoarce în Mediterana la sfârşitul lunii, mai arată NATO, pentru acţiunile de patrulare.

Tancuri americane în ţările baltice şi Polonia

Simultan, în ţările baltice au ajuns sute de vehicule militare americane şi urmează să rămână în Europa. Potrivit unui oficial american citat de BBC, 250 de vehicule grele, din cele 750, au ajuns în Riga, capitala Letoniei, şi în nordul Germaniei. Acestea vor fi amplasate pentru a se obţine o reacţie mai rapidă la crize.

Echipamentul va staţiona în ţările baltice şi în Polonia pentru trei luni, pentru antrenamente, după care vor fi dispuse prin Europa. Deocamdată, precizează oficialuol citat de BBC, trebuie făcute aranjamentele de amplasare cu statele membre.

Rusia răspunde cu exerciţii şi se retrage din tratatul privind forţele convenţionale


Rusia a anunţat marţi că se retrage din tratatul privind forţele convenţionale din Europa (CFE), semnat în 1990, la terminarea războiului rece. Scopul tratatului era limitarea numărului de tancuri, avioane de luptă şi artilerie grea în teritoriul ditnre Atlantic şi urali.

Anunţul a venit cu doar câteva ore înainte ca ministrul de Externe, Serghei Lavrov, să lanseze un atac verbal foarte dur la adresa Uniunii Europene.

“Birocraţii UE de la Bruxelles acţionează intenţionat pentru escaladarea confruntării între Rusia şi UE”, a afirmat acesta.

În plus, prin vocea adjunctului ministrului Lavrov, rusia a cerut explicaţii referitor la declaraţiile preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, pe tema necesităţii constituirii unei armate europene.

În plus, Serghei Lavrov l-a criticat şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru că acesta s-ar fi scuzat, în faţa preşedintelui Obama pe care îl vizitează la Washington, că UE nu reacţionează mai tranşant şi mai hotărât împotriva rusiei, aşa cum face SUA.

Fostul premier polonez a spus că dacă UE şi SUA ar fi unite atunci ar fi capabile “să opreasă politica agresivă a Rusiei faţă de vecinii ei”.

Rusia şi-a intensificat manevrele militare în ultimele săptămâni. Luna trecută, soldaţii ruşi au participat la manevre în regiunea Peskov, care se învecinează cu Estonia şi Letonia. Săptămâna trecută a organizat exerciţii militare în sud, în Crimeea şi Abhazia.

În aceste zile, în timpul exerciţiilor NATO din Marea Neagră, nave de război și avioane rusești au fost observate în zona unde au loc exercițiile soldaţilor Alianţei.

„Ei au acţionat în conformitate cu normele internaţionale, în spaţiul aerian şi maritim internaţional, la fel ca noi. De asemenea, cât timp vom fi aici, toate exerciţiile noastre vor avea loc fie în apele internaţionale, fie în apele teritoriale ale aliaţilor noştri”, a declarat Brad Williamson.

De ce e importantă Marea Neagră pentru Rusia

Şeful Departamentului pentru Nonproliferare şi Control al Armamentului din Ministerul de Externe de la Moscova, Mihail Ulianov, a afirmat că Rusia are dreptul de a plasa arme nucleare pe teritoriul său, informează Sputniknews.com.

Oficialul rus a precizat însă că nu ştie despre planuri de amplasare a unui astfel de armament pe teritoriul Crimeei.

O analiză publicată de Reuters, a comandorului Philip Thicknesse, care a participat în marina britanică la confruntarea pentru insulele Falkland, arată care ar putea fi intenţiile Rusiei. Iar armele nucleare şi amplasarea lor pot juca un rol important.

Rusia se percepe şi s-a perceput mereu ca un teritoriu încercuit şi ameninţat, iar prăbuşirea Uniunii Sovietice a făcut ca Rusia a accentuat această percepţie şi a eliminat mare parte din accesul la mare al acesteia.

Doar partea nordică are acces la mare, la Arctica, dar doar în lunile de vară, şi este nesatisfăcătoare din punct de vedere strategic.

La Baltică, Sankt Petersburgul şi Kaliningradul îi sunt foarte utile, însă, susţine expertul britanic, rusia trebuie că e preocupată de stabilitatea Kaliningradului, întrucât a fost multă vreme oraş german.

Şi Europa trebuie să fie preocupată de stabilitatea Kaliningradului, argumentează comandorul britanic, pentru că astfel o posibilă ameninţare a Rusiei la adresa statelor baltice şi a porturilor de la Marea Baltică este redusă.

La est, Vladivostok este ieşirea la Pacific, dar de-a lungul istoriei a fost ameninţat şi ocupat de mai multe ori, de japonezi şi americani.

Sudul este însă de interes, iar accesul la Mediterana se poate face doar prin Marea Neagră, prin Dardanele. Prin urmare, Rusia a folosit pentru găzduirea navelor sale porturile diferitelor ţări de la Mediterana, cum e cazul Siriei. Acum însă, din cauza războiului civil, acest lucru practic nu mai este posibil.

După ce Ucraina a devenit stat independent,  Crimeea a devenit o problemă strategică şi un punct sensibil în planurile de contingenţă ale Moscovei: porturile şi bazele militare trebuia să devină accesibile, explică expertul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: